به گزارش لقمه، با سفری آشپزخانهای به دور دنیا و البته کنکاش در عادتهای غذایی مردم برخی مناطق در جهان، به تغییر شیوه غذاخوردن خود بیشتر فکر کنید و راهی را بروید كه تضمینی باشد بر سلامت هر چه بیشتر شما و خانوادهتان. این جهانگردی را از دست ندهید... سفر به سرزمین ساموراییها! ژاپنیها در برنامهریزی اقتصادی و توسعه کشورشان که باعث ایجاد یک بسیج همگانی در میان مردمان این سرزمین شد، مبارزه با چاقی مفرط را که حالا در دنیا به عنوان یک بیماری شناخته میشود از قلم نینداختند. شاید به همین دلیل است که ژاپن بین همه کشورها کمترین میزان چاقی مفرط را دارد بهطوری که فقط 4 درصد از جمعیت کل این کشور گرفتار این بیماری هستند. ژاپنیها البته در مساله تغذیه از فلسفه خاصی پیروی میکنند. فلسفهای با نام «هارا هاچی بونمه» که این مردم را مجاب کرده هنگام خوردن وقتی به 80 درصد سیری میرسند، غذا را کنار بگذارند و از خودن بیشتر دست بکشند. نکته مهم این فلسفه غذایی توجه انسان به شنیدن صدای بدنش است، بهخصوص وقتی این صدا میگوید سیر شده و چه بسا از این به بعد اگر خوردن ادامه پیدا کند، ماجرا تبدیل شود به پرخوری. نکته قابلتامل دیگر در غذاهای ژاپنیها، استفاده آنها از تنوع رنگ موادغذایی است. به همین ترتیب است که وقتی یک بشقاب غذای ژاپنی پیش روی شما قرار بگیرد، میتوانید انواع رنگهای مختلف را در آن مشاهده کنید. حسن ماجرا در تنوع رنگ غذاهای ژاپنی، بهرهمندی آنها از انواع سبزیها برای رنگ دادن به غذاست و دقیقا به همین ترتیب است که میتوانند همه موادمغذی مورد نیاز بدن را در یک وعده با توجه به انواع سبزیهایی که برای رنگآمیزی غذاهای خود استفاده میکنند، به دست بیاورند. برنامههای غذایی سنتی ژاپنیها شامل برنج، سبزیهای و پنیر توفاست و البته انواع ماهی به مقدار بسیار زیاد که به خودی خود پروتئین و امگا3 بدن آنها را تمام و کمال تامین میکند. شیر، جای ثابتی در برنامه سنتی غذایی ژاپنیها ندارد اما ژاپنیها در قدیم از استخوان حیوانات برای خود ادویههای مختلف تهیه میکردند و به این ترتیب کلسیم مورد نیاز را به بدن خود میرسانند البته امروزه شیر مناسبترین گزینه جایگزین این روش سنتی است. این چینی شکستنی نیست، خوردنی است! غذاهای سنتی چینیها پر از مواد سالم و ضروری برای بدن و بسیار شبیه غذاهای قدیمی ژاپنی است. در کشور چین، مواد اولیه غذاهای سنتی را برنج، سبزیهای و البته سویا تشکیل میداده است. غذاهای چینی در گذشته زیاد سرخ میشدند اما امروزه تفت دادن آنها و سرخ کردنشان در حالی که مرتب هم زده شوند، رایج شده است. نباید فراموش کرد که موادمغذی، بهخصوص ویتامینها، به حرارت زیاد حساس هستند به این ترتیب اگر برخی غذاها در مدت زمان طولانی و با حرارت بالا پخته شوند، اصلا بعید نیست که ویتامینهایشان را به مقدار زیادی از دست بدهند. به همین دلیل در چین بهخصوص برای پخت سبزیها، حرارت کم یا مدت زمان کوتاه مورد توجه قرار میگیرد. در کشور ما چای سیاه بهعنوان نوشیدنی رایج شناخته میشود، در کشور چین، چای سبز که یکی از غنیترین منابع آنتیاکسیدان است و خواص ضدسرطانیاش بر هیچ کس پوشیده نیست، نوشیدنی رایج است. فراموش نکنید آنتیاکسیدان موجود در چای سبز، با وجود بالا رفتن سن مانع آسیب دیدگی سلولها میشود و سیستم ایمنی بدن افراد را در برابر انواع سرطانها و بیماریهای مختلف تقویت میکند. خوشخوریهای فرانسوی! شاید فرانسویها از موادغذایی صددرصد سالم استفاده نکنند اما فلسفه غذایی آنها به نوع دیگری ارزش دنبال کردن دارد. فرانسویها بر این عقیدهاند که غذا نهتنها بدن، بلکه روان و ذهن آنها را نیز تغذیه میکند. باید بدانید که فرانسویها در هر وعده غذایی، چند غذای مختلف را که اتفاقا همگی خانگی هستند، سرو میکنند بنابراین چنین نیست که فقط با یک غذای مشخص، وعده غذایی را جمع و جور کنند. نکته مهم این است که فرانسویها به صرف غذای خانوادگی اهمیت بسیاری میدهند و از همین رو زمان طولانی را صرف میل کردن یک وعده غذا همراه خانواده میکنند بنابراین دو نکته در برنامه غذایی فرانسویها مهم است؛ یکی اینکه غذا خوردن تکنفره را نمیپسندند و ترجیح میدهند همراه خانواده باشند و دوم اینکه زمان کافی برای غذا خوردن صرف میكنند. زمانی که باید حداقل 20دقیقه باشد چون کمتر از این باعث تند غذاخوردن میشود و پیامدش هضم نشدن غذا و مشکلاتی است که معده را دچار دردسر جدی میکند. سفر به اعماق مدیترانه اگر قصد دارید تغییر و تحولی اساسی در برنامه غذایی خود ایجاد کنید و دنبال گزینه مناسبی هستید، بهتر است حتما سراغ سبک و سیاق مدیترانهای بروید. دلیلش کاملا واضح است؛ غذاهای مدیترانهای غنی از موادمغذیای هستند که بدن روزانه به آنها نیاز دارد. دقیقا به همین دلیل است که برنامههای غذایی مدیترانهای از سالمترین رژیمهای خوراکی در دنیا شناخته شدهاند. غذاهای مدیترانهای مملو از میوه، سبزیها، پاستا، برنج، حبوبات و البته ماهی هستند. البته این فقط سلامت غذایی مردم منطقه مدیترانه نیست که برنامه غذایی آنها را به الگو تبدیل میکند بلکه پیروی از برخی شیوههای زندگیشان هم میتواند در احیای سلامت جسم و روح تاثیر گذار باشد. مثلا ایتالیاییها طی برنامهای روتین در زندگیشان، بعد از شام در گشت و گذارهای کوتاه و پیاده با دوستان و همسایگان خود هم کلام میشوند. به این ترتیب، نهتنها با راه رفتن به هضم غذای خود کمک میکنند که ضمن معاشرت با اطرافیان، از نظر روانی هم خود را تغذیه میکنند. این برنامه بعد از شام در ایتالیا به «آل پاساگیاتا» معروف است و مردم این كشور در هر محلهای فضایی را به این گردشهای شبانه اختصاص دادهاند و تقریبا هر شب اعضای آشنایی دور هم جمع میشوند و با یکدیگر گپ میزنند و البته پیادهروی میکنند. در اسپانیا اما مردم در ابتدای بعدازظهر چرت کوتاهی میزنند که شاید به نظر خیلیها این خواب میان روز معقول به نظر نرسد اما جدیدترین تحقیقات انجام شده در کانادا نشان داده است خواب کافی کمک میکند مردم برای انتخاب خوراکی خود سراغ غذاهای سالمتری بروند. سورسوئدی! Smorgasbord نام یک برنامه معمول در کشور سوئد است که وعدههای غذایی مردمان این سرزمین را با تنوع بسیار جالب خوراکی همراه میکند. در این سیستم غذایی، سوئدیها با میزی روبهرو میشوند که چندین و چند نوع غذا مثل انواع سالاد، گوشت و خوراکیهای دیگر روی آن قرار دارد و غذاها درست مانند یک بوفه سرو میشوند. این بدان معنی است که در سوئد هم در هر وعده تنوع غذایی حائز اهمیت است و تک غذایی خیلی رایج نیست. ویژگی این عادت غذایی هم مشخص است؛ وقتی تنوع غذایی در کار باشد، تنوع موادمغذی هم پیامد مثبت آن خواهد بود و البته سیر شدن زودهنگام هم از دیگر مزایای این رژیم خوراکی است چون شما با مزه کردن طعمهای مختلف، زودتر از زمانی که فقط یک نوع غذا پیش رویتان است، سیر میشوید و پرخوری نخواهید کرد. مصرف غذای کنسروی در سوئد چندان رایج نیست. وقتی هم که چنین غذاهایی کمتر بر سر سفره باشد، استفاده از قند بیش از حد و مواد نگهدارنده به حداقل میرسد و سلامت جسمی افراد بیشتر مراقبت و حفظ میشود. نكته نکته قابلتوجه دیگر در شیوه غذا خوردن ژاپنیها که اتفاقا در خیلی دیگر از کشورهای خاور دور اتفاق میافتد، استفاده از «چاپاستیک» به جای قاشق و چنگال است. چاپاستیک همان چوبهای دراز و ظریفی هستند که ژاپنیها برای غذا خوردن از آنها استفاده میکنند. استفاده از این وسیله برای برداشتن هر لقمه، کمک بسزایی به هضم غذا میکند زیرا افراد ناخودآگاه مجبور هستند لقمههای کوچکی بردارند و هضم لقمههای کوچک بسیار راحتتر است. در عین حال نباید فراموش کرد ژاپنیها غذاهای خود را در چند بشقاب سرو میکنند و به این ترتیب ادویه چند خوردنی مختلف با هم ترکیب نمیشوند و البته اینکه در هر بشقاب مقدار بسیار کمی غذا سرو میشود که این خود مانع ترکیب غذاهای ناسازگار با یکدیگر میشود که ممکن است هضم همه آنها با یکدیگر معده را شوکه کند! نكته سیر هم در عصر مدرن یکی از معمولترین مواد لازم برای طبخ غذاهای چینی است. بهخصوص که خواص دارویی این ماده غذایی در کشور چین بسیار اهمیت داد و چینیها بیشتر از این جهت سیر را به بخش جداییناپذیر غذاهای خود تبدیل کردهاند که استفاده از ترکیبهای آنتیباکتریال آن و اینكه منبع غنی از آنتیاکسیدان است، مانع بروز مشکلات شایعی مثل فشارخون، گرفتگی عروق و قندخون خواهد شد. نكته شاد بودن هنگام صرف غذا، باعث هضم راحتتر آن خواهد شد، پس میل کردن دسته جمعی غذا، کمک بزرگی به این روند خواهدکرد. در غیر این صورت برخی هورمونها که در زمان ناراحتی و در شرایط پراسترس ترشح میشوند (مانند کورتیزول) باعث میشوند فرایند هضم غذا کند و به سختی انجام شود. شاید دقیقا به همین دلیل است که فرانسویها بیشتر وعدههای غذایی خود را چه بسا در قالب یک میهمانی کوچک خودمانی، در كنار هم میخورند. نكته استفاده از همه انواع حبوبات در غذاهای مدیترانهای و نقش پررنگ روغن زیتون در اینها، باعث میشود مردمی که از این شیوه الگوبرداری میکنند، کمتر دچار مشکلات قلبی نظیر گرفتگیهای عروق شوند. چربی غیراشباع مواد اولیه غذاهای مدیترانهای، یکی از دلایل سلامت این سبک است. سوئدیها همچنین در مصرف شیر تقریبا در جرگه اولین کشورها قرار دارند و شیر نوشیدنی معمول این مردم است. به این ترتیب که در کشور سوئد هر سوئدی سالانه 340 کیلوگرم شیر مینوشند. در همین راستا مطالعهها مختلف نشان داده است اگر افراد لبنیات را به میزان زیاد مصرف کنند، کلسیم حاصل از این مصرف چشمگیر، در بدن مانع از تجمع چربیها و البته به تبع آن چاقی میشود. بازگشت به صفحه نخست