به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لقمه، زرده تخم مرغ یکی از منابع غنی از کلسترول در تغذیه انسان می باشد.با توجه به میزان کمتر کلسترول موجود در در تخم مرغ های غنی شده با اسید چرب امگا 3 این مطالعه به منظور تعیین تاثیر مصرف این تخم مرغ بر روی میزان چربی ها و فشار خون انجام شده است.
در جهان صنعتی امروز فراورده های حیوانی بیش از 60 درصد کل چربی ها، 70 درصد چربی های غیر اشباع و 100 درصد کلسترول رژیم غذایی انسان را تامین می کنند و تمایل به مصرف فراورده های حیوانی در دنیا روبه افزایش می باشد.
با توجه به رابطه مستقیم بین تری گلیسیرید های خون و بیماری ایسکمیک قلب و نیز اهمیت کنترل پر فشاری خون در پیشگیری از اختلالات قلبی-عروقی بهبود کیفی اسید های چرب تخم مرغ از طریق تغییر رژیم غذایی طیور تخم گذار ضروری به نظر می رسد.
ماهی ،مرغ ،تخم مرغ ،روغن کانولا ،سویا و بادام منابع اصلی اسید های چرب امگا 3 بوده و تخم مرغ های غنی شده از اسید چرب امگا 3 با تغییراتی در رژیم گیاهی حاوی روغن کتان/ماهی/سویا و روغن پالم به دست می آید و مقادیر اسید های چرب امگا 3 در آن ها 6 برابر تخم مرغ های معمولی می باشد.اسید های چرب امگا 3در گروه چربی های مرکب غیر اشباع قرار می گیرند. اسید لینولنیک مهم ترین اسید چرب امگا 3 می باشد که می تواند در بدن تبدیل به اسید های چرب امگا 3 با زنجیره بلند مانند ایکوزاپنتاانوئیک اسید و دوکوزاهگزاانوئیک شود.
اسید های چرب امگا 3 جهت رشد و تکامل مغز کودکان و سلول های شبکیه چشم در جنین و نوزادان ضروری می باشد.
با توجه به آزمایشات انجام شده نشان می دهد که مصرف روزانه 2 عدد تخم مرغ غنی شده با عث کاهش معنا دار اچ دی ال می گردد.به طور کلی مصرف فراورده های غذایی غنی از اسید چرب امگا 3 می تواند باعث کاهش کلسترول و نیز ال دی ال و تری گلیسرید گردد.افزایش معنا دار اچ دی ال و کاهش معنا دار تری گلیسرید با توجه به اثبات تاثیر مثبت مقادیر بالای اچ دی ال در اختلالات قلبی عروقی اهمیت جایگزینی این فراورده را به جای تخم مرغ های معمولی بارز تر می نماید.از دیگر مزایای مصرف این تخم مرغ ها کمک به برقراری تعادل غلظت امگا 6 به امگا 3 در بدن می باشد.(نسبت توصیه شده اسید های چرب امگا 6 به امگا 3 در رژیم غذایی 1به4 می باشد واین نسبت در تخم مرغ های غنی شده 1 به 1 و در تخم مرغ های معمولی 1 به 20 می باشد.
نتیجه گیری:
میزان کلسترول دریافتی با مصرف تخم مرغ افزایش می یابد ولی به دلیل مقادیر بالای اسید چرب امگا 3 در این تخم مرغ ها میزان کلسترول سرم تغییر معناداری نشان نمی دهد.افزودن 2 عدد تخم مرغ غنی شده با اسید چرب امگا 3 باعث افزایش مقادیر اچ دی ال و کاهش مقادیر تری گلیسرید و فشار خون می گردد.بنابراین مصرف این تخم مرغ ها جهت بهبود لیپید پروفایل سرم مفید است.
تهیه کننده: سارا حاج قاسم
منابع:
1. Hodic A, Hamamdic M, Gagic A, Mihaljevic M, Krnic J, Vegara M, et al. Yolk lip1d modifications by fat
supplemented diets of laying hens. Acta veterinaria. 2005; 55(1): 41-51.
2. Yannakopoulos A, Tserveni-Gousi A, Christaki E. Enhanced egg production in practice: the case of Bioomega-3
egg. International Journal of Poultry Science. 2005; 4(8): 531-5.
3. Lee A, Griffin B. Dietary cholesterol, eggs and coronary heart disease risk in perspective. British Nutrition
Foundation Nutrition Bulletin 2006; 31(1): 21-27.
4. Gao YC, Charter EA. Nutritionally important fatty acids in hen egg yolks from different sources. Poult Sci.
2000; 79(6): 921-4.
5. Iwamoto M, Imaizumi K, Sato M, Hirooka Y, Sakai K, Takeshita A, et al. Serum lipid profiles in Japanese
women and men during consumption of walnuts. Eur J clin Nutr 2002; 56(7): 629-37.
6. Ansari R, Azarbayejani A, Ansari S, Asgari S, Gheisari A. Production of egg enriched with omega-3 fatty
acids in laying hens. ARYA Journal 2006; 1(4): 242-46.
7. Raes K, Huyghebeart G, Smet SD, Sven Arhouts LN, Demeyer D. The deposition of conjugated linoleic
acids in eggs of laying hens fed diets varying in fat level and fatty acid profile. J Nutr 2002; 132(2): 182-9.
8. Hodzic A, Hamamdzic M, Gagic A, Mihljevice M, Vegara M, Krnic J, et al. The influence of dietary palm
olein, fish oil and lard on the egg yolk and plasma lipid composition, and performances of laying hens. Pol J
Vet Sci. 2008; 11(1): 1-7.
9. McCann JC, Ames BN. Is docosahexaenoic acid, an n-3 long- chain polununsaturated fatty acid, required for
development of normal brain function? An overview of evidence from cognitive and behavioral tests in
humans and animals. Am J Clin Nutr 2005; 82(2): 281-95.
10. Kidd PM. Omega-3 DHA and EPA for cognition, behavior, and mood: clinical findings and structuralfunctional
synergies with cell membrane phospholipids. Altern Med Rev 2007; 12(3): 207-227.
11. Wang C, Harris WS, Chung M, Lichtenstein AH, Balk EM, Kupelnick B, et al. n-3 Fatty acids from fish or
fish-oil supplements, but not alpha-linolenic acid, benefit cardiovascular disease outcomes in primary- and
secondary-prevention studies: a systematic review. Am J Clin Nutr 2006; 84(1): 5-17.
12. Holub BJ. Clinical nutrition: 4 Omega-3 fatty acids in cardiovascular care. CMAJ. 2002; 166(5): 608-615.
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست
نقل از :اختصاصی پایگاه خبری لقمه- باز نشر این مطلب تنها با ذکر منبع و نام مولف مجاز است