به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لقمه، دکتر منصور رضایی، رئیس دپارتمان تغذیه بیمارستان مسیح دانشوری شنبه 6 اردیبهشتماه مهمان برنامه تلویزیونی «در انتهای الوند» شبکه دو سیما بود. او در این برنامه نکاتی در مورد عادات تغذیهای در ماه مبارک رمضان و مسائل تغذیهای بیماری کرونا صحبت کرد. متن این گفتوگو در زیر منتشر میشود.
پرهیز از خوردن غذاهای شور و کارخانهای در سحری
او اضافه کرد: باید در وعده سحری مواد فیبردار مصرف کرد چرا که این مواد شامل آب، املاح، پروتئینها و مواد مغذی است و آرام آرام در طول روز این مواد وارد چرخه سوخت و ساز بدن میشود. باید دقت داشت که فیبر در مواد گیاهی وجود دارد؛ برای مثال میوهها فیبر بسیار زیادی دارند به شرط آنکه به صورت کامل مصرف شوند. در حقیقت گرفتن آب میوه، فیبر آن را تا حد زیادی از بین برده و از ارزش غذایی آن کاسته میشود.
این استاد دانشگاه به نوشیدن آب در وعدههای سحری و افطار تاکید کرد و گفت: نوشیدن مایعات و آب کافی در وعدههای سحری و افطار بسیار مهم است. البته خوردن چای در وعده سحر توصیه نمیشود و باید هنگام افطار چای خورد. البته برای خوردن چای بهتر است که آن را به صورت ولرم، کمرنگ و همراه با خرما مصرف کنید. متاسفانه بسیاری از افراد چای را داغ داغ و همراه با قندهای فراوان مصرف میکنند که بسیار سمی است و از عادات غذایی بد به شمار میرود. خوردن چای و قهوه در وعده سحری اصلا توصیه نمیشود.
اصل مهم تنوع تغذیهای است
رضایی با اشاره به موادی که در افطار باید استفاده شود، خاطرنشان کرد: یکی از مواد غذایی مهمی که در افطار باید استفاده شود، قندهای ساده نظیر عسل و مرباست. در زمان افطار بدن ما ساعتها گرسنه بوده و نیازست که با قندهای سبک فعالیت سوخت و ساز را آغاز کند. اصل مهم تنوع تغذیهای است. هر ماده غذایی یک خاصیت منحصربه فرد دارد و برهمین اساس رعایت تنوع در تغذیه بسیار مهم است. متاسفانه ما ایرانیها بیش از حد برنج مصرف میکنیم و عادت کردهایم که برنامه غذایی تکراری داشته باشیم. بچههای ما عادت کردهاند که یک وعده ناهار عدس پلو بخورند و این موضوع هر هفته تکرار میشود در حالی که میتوان یک هفته عدسپلو خورد، یک هفته ماش پلو و هفته بعد ترکیب لوبیا چشم بلبلی و شوید.
خوردن تخممرغ عسلی ممنوع است
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان داشت: اگر فرد روزهدار هر روز سحری بخواهد غذای تکراری بخورد برایش امکانپذیر نیست. چه خوب است که در وعدههای سحری از انواع ماهیها، انواع گوشتها و ترکیب حبوبات استفاده کنیم. تخم مرغ یک وعده غذایی کامل است که البته باید به صورت کاملا پخته مصرف شود. خوردن تخممرغ عسلی ممنوع است و نباید استفاده شود. برای اینکه غذاهایمان را فیبردار کنیم خوب است که تخم مرغ تبدیل به کوکو سبزی یا کوکو سیبزمینی شود و همراه با گوجهفرنگی میل شود.
نکات تغذیهای برای جلوگیری از ابتلا به کرونا
رئیس دپارتمان تغذیه بیمارستان مسیح دانشوری در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر نکات تغذیهای برای جلوگیری از ابتلا به کرونا گفت: برای حفظ بدن در برابر ویروس کرونا، مهمترین نکته تقویت سیستم ایمنی بدن است. دو ماده غذایی سیستم ایمنی را تقویت میکند؛ یکی مایعات است و دیگری پروتئینها. منظور از مایعات تنها آب نیست و میتوان با مصرف سبزیجات و میوهها آب مورد نیاز بدن را تامین کرد. خوردن مایعات باعث میشود که سموم بدن از طریق ادرار، مدفوع و عرق دفع شود که منجر به سلامتی بدنمان میشود. برای مثال افرادی که زیاد تعرق دارند نباید نگران باشند چرا که سموم بدنشان دفع میشود فقط باید آب به اندازه کافی بنوشند.
به کودکان کباب تابه ای بدهید
وی افزود: علاوه بر این پروتئینها در دو صورت گیاهی و حیوانی وجود دارند که بهتر است در ماه رمضان پروتئینهای گیاهی بیشتر مصرف شود چرا که خوردن گوشتها باعث ایجاد تشنگی در طول روز میشود. پروتئینهای گیاهی در آجیلها و حبوبات وجود دارند. وقتی پروتئین کافی برای بدن تامین شد، سلنیم، روی، ویتامین آ و ... نیز تامین میشود. خوردن غذاهای نیمپز مانند انواع کبابها، جوجه کباب و ... نیز توصیه نمیشود. اگر فرزندانتان هوس کباب کردند فقط به صورت کباب ماهیتابهای که کاملا پخته میشود برایشان آماده کنید. اگر خودروهای ما دوگانه سوز است، بدن انسان سهگانه سوز است. این سهگانه شامل قند، چربی و پروتئین است. بنابراین خوردن قندها و چربیها نیز به اندازه پروتئینها مهم است چرا که به بافتسازی که توسط پروتئینها انجام میشود کمک میکنند و از این طریق سیستم ایمنی بدن بهبود مییابد.
طبع سرد غذاها را با خرما یا نعنا از بین ببرید
این متخصص تغذیه در مورد مصرف شیر و لبنیات با توجه به طبع سرد آن گفت: عدهای میگویند خوردن شیر یا لبنیات برای کرونا بد است چرا که طبعش سرد است. شیر و لبینات طبع سرد دارند اما میتوان با خوردن موز، خرما یا عسل در کنار شیر و یا ماست همراه با نعنا طبع سرد آن را از بین برد.
با ترکیب پیاز و کلم و سیر به ریه کمک کنیم
او در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه کنیم تا ریه مان بهتر کار کند، گفت: باید از ترکیب سیر، پیاز و کلم استفاده کنید؛ خوردن انواع کلم تازه در کنار سیر و پیاز باعث میشود که ریه مواد سمی داخل خود را از طریق خلط بیرون بریزد. استفاده از زردچوبه و زنجبیل در بین ادویه ها نیز بسیار مفید و کاربردی است. اگرچه خوردن زردچوبه و زنجبیل باعث ایجاد تشنگی میشود نباید آن را در سحر خورد.
نمک و شکر مانند تریاک اعتیاد آور هستند
منصور رضایی در مورد عادت بد تغذیهای و استفاده بیش از حد از نمک و شکر در غذا گفت: استفاده نمک و شکر فراوان موضوعی است که به ذائقه انسانها از دوران کودکی برمیگردد. همیشه به مادران توصیه میکنیم که غذای کودکی فرزند خود که از 6 ماهگی اضافه میشود را مزه نکنند چرا که باید بینمک باشد. وقتی مادر غذا را میچشد بنابر ذائقه خود احساس میکند کمنمک یک کم شیرینی است و نمک یا شکر بدان اضافه میکند. این دو مواد مانند تریاک هستند و باعث ایجاد وابستگی بدن به خود میشوند. در حقیقت لذتی را در ذهن ایجاد میکنند که نمیتوان به راحتی آن را ترک کرد. بارها دیدهایم که بعد از خوردن نان و پنیر هوس چای شیرین میکنیم یا بعد از خوردن سوسیس و کالباس هوس نوشابه میکنیم. این موضوع به ذائقه انسان بر میگردد چرا خوردن غذای شور، هوس خوردن غذای شیرین را به همراه میآورد.
در انتهای الوند به تهیه کنندگی امیرحسین آذر کاری از گروه اجتماعی شبکه دوسیماست که شنبه تا چهارشنبه هر هفته از ساعت 7:55 تا 9:30 پخش میشود.