محدودیت اسکان در مدینه منوره و ادامه روند ساخت و ساز در این شهر، باعث شده تا تعداد هتلهای محل اقامت برای زائران کاهش یابد.
تشرف ۲۵ هزار زائران ایرانی حج تمتع به مدینه منوره
با این وجود، با برنامهریزی سازمان حج و زیارت، زائران پنج شب در مدینه اسکان پیدا میکنند تا علاوه بر حرم نبوی، سایر اماکن مقدس شهر پیامبر اعظم صلی الله و علیه و آله را نیز زیارت کنند.
تاکنون بیش از ۲۵ هزار زائر ایرانی حج تمتع به مدینه منوره مشرف شده و در حال حاضر هم کمتر از ۱۰ هزار نفر در این شهر حضور دارند که با ورود گروههای جدید کاروان مدینه اول، سایر کاروانهایی که مدت حضورشان در مدینه به اتمام رسیده است، در مسجد شجره مُحرم شده و عازم مکه مکرمه میشوند.
اسکان زائران ایرانی در ۱۸ هتل مدینه
سال گذشته که عربستان سهمیه ایران در حج تمتع را اعلام کرد، واحد اسکان به عنوان نخستین واحد برای انجام تدارکات و پشتیبانی فعال شد و با اعزام گروههای کارشناسی، ۱۸ هتل را در منطقه مرکزی مدینه منوره اجاره کرد تا زائران ایرانی در آنجا اقامت کنند.
توضیحات مسؤول اسکان زائرین ایرانی حج درباره اقامت در مدینه
جوادملاحسنی، مسؤول اسکان زائرین ایرانی حج تمتع ۱۴۰۲ در مدینه منوره با اشاره به اینکه اجاره هتلها برای حج تمتع سال جاری از ماه رجب آغاز شد و از ۱۸ هتل اجاره شده در مدینه منوره، برخی بزرگتر با ظرفیت بیشتر و برخی کوچکتر با ظرفیت کمتر هستند، میگوید: بیشترین ظرفیت در هتل محل اقامت زائران ایرانی در مدینه منوره یک هزار و ۲۰۰ نفر و کمترین ظرفیت ۴۰۰ نفر است که البته این هتلها در جنوب و غرب مسجدالنبی (ص) قرار دارند و فاصله آنها تا حرم نبوی بین ۳۰ تا ۵۰۰ متر است.
۶۰ درصد زائران حج تمتع امسال، مدینه اول هستند
امسال ۸۷ هزار و ۵۵۰ زائر ایرانی به حج تمتع مشرف میشوند که بر اساس برنامهریزی انجام شده، هتلهای مدینه به صورت دورهای است و ۴۹ هزار زائر در قالب کاروان مدینه اول و ۳۵ هزار زائر در قالب کاروان مدینه دوم در هتلهای مدینه اسکان پیدا میکنند. سایر اعضا هم خادمان و نیروهای ستادی و اجرایی حج تمتع هستند که بر اساس وظایف در مدینه منوره یا مکه مکرمه حضور دارند.
یکی دیگر از موضوعات در اسکان زائران در مدینه منوره، گروههای قیمتی است که امسال ۶ گروه قیمتی پیشبینی شده و به گفته ملاحسنی، دلیل اصلی تفاوت هزینه کاروانها هم اسکان و کیفیت اتاق و هتل محل اقامت زائران است. کیفیت آسانسور، وجود پله برقی، وضعیت رستوران و همچنین شرایط و امکانات اتاقها در گروه قیمتی زائران کاروانها اثرگذار است.
تنوع در وعدههای غذایی زائران حج تمتع ۱۴۰۲
همچنین بر اساس قوانین سعودیها سرانه اسکان هر زائر در مدینه چهار مترمربع است و به گفته مرتضی آقایی، مسؤول تغذیه و تدارکات عملیات حج تمتع، امسال غذای زائران ساکن در مدینه در ۲ آشپزخانه مرکزی طبخ و توزیع میشود و تفاوتی بین غذای زائران کشورمان وجود ندارد و نمیتوان ادعا کرد که به دلیل نوع یا کیفیت غذا، قیمت کاروانی بیشتر یا کمتر از دیگری است.
وی با بیان اینکه ما در برنامه غذایی سعی کردیم که غذایی متناسب با ذائقه ایرانیان بگنجانیم، میافزاید: تنوع غذایی در ایران زیاد است، اما ما در برنامههای غذایی به همه سلایق توجه کردیم و حتی وعدههای غذایی رژیمی هم در نظر گرفتهایم که البته تاکنون مورد استقبال بسیاری از زائران قرار گرفته است.
فعالیت ۵۰ آشپز ایرانی در ۲ آشپزخانه مرکزی مدینه
در آشپزخانههای ایرانیان در مدینه حدود ۵۰ آشپز فعالیت میکنند که به گفته محمدزاده، مدیر آشپزخانه بدر به عنوان یکی از بزرگترین آشپزخانههای مرکزی در مدینه، روزانه ۱۱ هزار پرس غذا در این مرکز طبخ و توزیع میشود و تاکنون بیش از ۱۳۵ هزار پرس غذا در این آشپزخانه توسط ۲۷ آشپز ایرانی طبخ و بین زائران کشورمان توزیع شده است.
بخش قابل توجهی از مواد اولیه غذای زائران ایرانی از عربستان تهیه میشود و غذاها نیز به صورت یکپارچه طبخ و توزیع میشوند و هیچ تفاوتی بین غذای زائران کاروانهای درجه الف با کاروانهای درجههای پایینتر وجود ندارد.
محدودیتهای زیارتی در مدینه
علاوه بر این، زائران در مدینه منوره باید به برخی از نکات توجه داشته باشند که یکی از مهمترین آنها، رعایت قوانین سعودیهاست. عربستان ورود بانوان به بقیع را ممنوع کرده است و درهای بقیع هم فقط ۲ بار در روز باز میشود که آقایان میتوانند صبحها بعد از نماز صبح و بعد از ظهر پس از نماز عصر به بهشت بقیع مشرف شوند و ساعاتی را در این قطعه از بهشت سپری کنند. خواندن ادعیه و نماز در آنجا ممنوع است.
برای زیارت حرم نبوی هم همه زائران باید در سامانهای ثبتنام کرده و در طول سفر فقط یک بار میتوانند بر اساس زمان بندی انتخابی در سامانه، به روضه منوره حرم نبوی مشرف شوند. این محدودیت برای جلوگیری از ازدحام جمعیت از سوی سعودیها از سال گذشته اعمال شده است.
به گزارش فارس، امسال بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار زائر از کشورهای مختلف جهان به حج تمتع مشرف میشوند که ۸۷ هزار و ۵۵۰ نفر از آنها را ایرانیان تشکیل میدهند. کشورهای عربستان، اندونزی، پاکستان و هند بیشترین تعداد حاجی را امسال خواهند داشت.
نقل از :فارس