گوجه فرنگى یا سیب طلایی یا سیب عشق!


گوجه‌فرنگی كه امروزه یكی از رایج‌ترین و پرمصرف‌ترین صیفی‌جات در جهان است، برای سالیان متمادی به نام سیب طلایی یا سیب عشق معروف بود و تنها یك گیاه زینتی مورد استفاده در باغچه‌ها بود.

به گزارش لقمه گوجه‌فرنگی به خانواده سیب‌زمینی تعلق دارد و با وجود اینكه در علم گیاه‌شناسی یك میوه تلقی می‌شود، اغلب به عنوان تره‌باره شناخته می‌شود.

تاریخچه

گوجه‌فرنگی، گیاه بومی آمریكای‌جنوبی است كه بنا به شواهد ژنتیكی خاستگاه ابتدایی آن نقاط مرتفع و كوهستانی پرو بوده است. نوشته‌های برجامانده از تمدن آزتك‌ها نشان می‌دهد كه آنها اولین پرورش‌دهندگان گوجه‌فرنگی بودند و آن را همراه با ذرت، فلفل و نمك مصرف می‌كرده‌اند.در مورد انتقال گوجه‌فرنگی به اروپا دو نظریه وجود دارد. عده‌ای ار نان كورتز كاشف اسپانیایی و گروهی دیگر كریستف كلمب را نخستین فردی می‌دانند كه این گیاه را به اروپاییان معرفی كرد.

93 تا 95 درصد گوجه‌فرنگی از آب تشكیل‌شده و یكی از مهم‌ترین تركیبات موجود در آن لیكوپن است كه از قوی‌ترین آنتی‌اكسیدان‌های طبیعی و ضدسرطان است.

خواص دارویی

گوجه‌فرنگی به دلیل دارا بودن ویتامین‌های مختلف لیكوپن دارای خاصیت ضدسرطانی بسیار بالایی است و در پیشگیری از سرطان سینه و پروستات بسیار موثر است. لیكوپن در عین حال از روند پیر شدن سلول‌ها جلوگیری می‌كند و به دلیل دارا بودن انواع ویتامین برای مقابله با سرماخوردگی بسیار موثر است. علاوه بر این گوجه‌فرنگی برای مبتلایان به درد مفاصل، نقرس و روماتیسم نیز توصیه می‌شود. استفاده از گوجه‌فرنگی برای تسكین دردهای عصبی، رفع بی‌اشتهایی و افزایش شیر مادر نیز تاثیرگذار است.

تنوع

امروزه نزدیك به 7500 نوع گوجه‌فرنگی در سراسر جهان، به اندازه‌ها، اشكال، رنگ‌ها و طعم‌های مختلف كشت می‌شود. قطر انواع گوجه‌فرهنگی از یك سانتیمتر (گوجه‌فرنگی گیلاسی) تا 10 سانتیمتری (گوجه‌فرنگی گوشت گاوی) متغیر است. رنگ گوجه‌فرنگی نیز بسیار متنوع است و به رنگ‌های قرمز، زرد، نارنجی، صورتی، بنفش سیاه، سبز و سفید دیده می‌شود. اما گوجه‌فرنگی موجود در بازار ایران قرمزرنگ بوده و در این اواخر گوجه‌فرنگی گیلاسی زرد نیز به بازار عرضه شده است. گوجه‌فرنگی موجود در بازار ایران محدود به انواع گوجه‌فرنگی تخم‌مرغی، آلویی، گلخانه‌ای و گیلاسی است.

گوجه‌فرنگی در ایران: گوجه‌فرنگی در اوایل قرن نوزدهم با نام بادمجان ارمنی یا رومی از طریق سفرهای مكرر خاندان قاجار به اروپا، وارد ایران شد و در ابتدا گیاهی درباری بود و تنها به صورت پخته مصرف می‌شد. چون تصور بر آن بود كه گوجه‌فرنگی خام زهرآگین و كشنده است. در حال حاضر ایران پس از چین، ایالات متحده، تركیه، هند و ایتالیا، ششمین تولیدكننده گوجه‌فرنگی است.

مصرف

گوجه‌فرنگی جزو معدود گیاهانی است كه به صورت خام. در سالاد، كبابی، پخته، سس، رب و حتی به عنوان نوشیدنی استفاده می‌شد.

گوجه‌فرنگی به دلیل دارا بودن خاصیت اسیدی، ذخیره‌سازی و نگهداری آن در انبار به صورت خام، سس و رب آسان است و در كشورهای حوزه مدیترانه به صورت ورقه‌های نازك خشك شده و در روغن زیتون نیز نگهداری و مصرف می‌شود. در ایران نیز در استان كرمان گوجه‌فرنگی خشك آماده، عرضه و مصرف می‌شود.


در هنگام خرید گوجه‌فرنگی و برای نگهداری آن نكات زیر را در نظر بگیرید:

1 - هنگام خرید گوجه‌فرنگی، آنهایی را انتخاب كنید كه سفت و كاملا قرمز هستند. اگر ناچار بودید گوجه‌فرنگی انتخاب كنید كه قسمت بالایی آن نرسیده است، بخرید یا آن قسمت را جدا كنید و یا دو، سه روز آن را در كیسه پلاستیكی خارج یخچال نگه‌دارید تا برسد.

2 - اگر گوجه‌فرنگی زده‌دار بود، حتی الامكان از مصرف آن بپرهیزید، زیرا داخل آن مكان مناسبی برای رشد باكتری‌هاست.

3 - برای نگهداری گوجه در یخچال حتما قبلا آن را شسته و خشك كرده و در یك سبد در یخچال بگذارید، با این روش طول عمر گوجه بیشتر می‌شود.

4 - اگر رنگ گوجه بیش از اندازه قرمز بود و به سیاهی می‌زد به این معنی است كه مدت طولانی در سردخانه نگهداری شده و پوست آن سفت و داخل آن پوك است.

5 - اگر گوجه بیش از مقدار نیاز خریدید آن مقدار را كه نیاز ندارید شسته، خشك كرد و در كیسه پلاستیكی داخل فریزر نگهداری كنید. برای مصرف آسان‌تر می‌توانید گوجه را پوره كرده و در كیسه داخل فریزر بگذارید.

6 - بعضی از كارخانه‌های تولید كننده رب در زمان تهیه آن مقداری كدو به رب گوجه‌فرنگی اضافه می‌كنند. برای آگاه شدن از این موضوع 2/1 قاشق غذاخوری از رب را در یك لیوان آب گرم حل كنید، اگر كاملا در آب حل شد، گوجه‌فرنگی خالص است و اگر ذراتی در آب شناور بود، از كدو در تهیه آن استفاده شده است.

7 - برای پوست كندن گوجه‌فرنگی پوست آن را با نوك چاقو سوراخ كرده و یك دقیقه در آب جوش قرار دهید، پس از آن خارج كرده و آب سرد روی آن گرفته و پوست آن را به آسانی جدا كنید.

8 - اگر گوجه‌فرنگی را با لیموترش یا سبزیجات دیگر در یك ظرف نگهداری كنید، گوجه‌فرنگی را رو بچینید تا براثر فشار له نشود.

9 - گوجه‌فرنگی‌های نرم شده را پوره كرده و در غذا استفاده كنید.

10 - اگر از رب گوجه‌فرنگی در غذا استفاده می‌كنید، ابتدا آن را یكی، دو دقیقه تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود.

11 - به خاطر داشته باشید كه طعم رب گوجه‌فرنگی در غذا غالب می‌شود. بنابراین برای هر غذایی از آن استفاده نكنید.


نقل از :برترین ها

کد: 2003 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ چهارشنبه ۳ آبان بازدید: 2924 ساعت: 6:16 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 با مصرف گوجه فرنگی به جنگ سرطان معده بروید ۱۳۹۶ سه شنبه ۲۶ ارديبهشت
2 مسمومیت غذایی به DNA آسیب می رساند ۱۳۹۶ چهارشنبه ۲۰ ارديبهشت
3 فواید گوجه سبز برای درمان بیماری ها ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۹ ارديبهشت
4 مهاجران: قیمت گوجه سبز به زیر 100 هزار تومان می رسدز ۱۳۹۶ چهارشنبه ۲۳ فروردين
5 تضمین سلامتی مردان با 5 مواد غذایی ۱۳۹۶ دوشنبه ۱۴ فروردين
6 مصرف بیش از حد غذاهای سرخ کردنی عامل بروز استرس و افسردگی ۱۳۹۵ دوشنبه ۲۵ بهمن
7 رب‌های گوجه فرنگی غیر مجاز خانگی با نگهدارنده فراوان ۱۳۹۴ يکشنبه ۶ دي
8 اهمیت تغذیه‌ در روزهای آلوده ۱۳۹۴ شنبه ۲۸ آذر
9 بهترین مواد غذایی برای باز شدن عروق و رژیم غذایی ۱۳۹۴ شنبه ۲۱ آذر
10 سرمازدگی گوجه‌فرنگی خوزستان وبهبهان‌/ وزارت کشاورزی باید از گرانی جلوگیری کند ۱۳۹۴ شنبه ۲۱ آذر
11 قیمت میوه‌های نوبرانه تغییر می‌کند؟ ۱۳۹۴ يکشنبه ۱۷ خرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  آیا بال مرغ برای پوست ضرر دارد؟ برخی پزشکان معتقدند مصرف قسمت‌هایی از مرغ می‌تواند...

  کنترل فشارخون با گوجه فرنگی گوجه فرنگی خواص مغذی متعددی دارد که در ادامه به تع...

  مواظب باشید یخچال بیمارتان نکند!! با این حال، یخچال ناسالم و یا استفادۀ نادرست از آن...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

این خوراکی ها را راحت بخورید، آنقدر هم مضر نیستند!! با ما باشید تا با چند نمونه از این مواد غذایی که بیخودی اسمشان به اصطلاح بد در رفته است آشنا شوید.
وقتی فک‌تان خرت خرت می‌کند «فکم موقع باز و بسته کردن صدا می‌دهد، نمی‌توانم درست غذا بجوم، وقتی غذا می‌خورم زود فکم خسته می‌شود و بی‌دلیل درد می‌کند ...» اینها و چندین شکایت مشابه از جمله رایج‌ترین مشکلاتی است که بیماران در کلینیک‌های دندانپزشکی به دندانپزشک ابراز می‌کنند و به‌دنبال راه درمان آن هستند؛ مشکلاتی که از آنها با عنوان اختلالات مفصل گیجگاهی فکی یاد می‌شود و افراد بسیاری در سطح دنیا به آن مبتلا هستند.
چگونه برای کاهش وزن اشتهای خود را کم کنیم؟ اگر شما فردی هستید که تمایل به خوردن به طور مکرر دارید، بدن شک یا دچار اضافه‌وزن هستید و یا دچار اضافه‌وزن خواهید شد.
توصیه‌هایی برای شیوع تب کریمه‌ کنگو/ شیر فله‌ای نخورید مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های دامی سازمان دامپزشکی از ابتلای 12 نفر از هموطنان‌مان به بیماری تب‌ کریمه‌کنگو و فوت چهار نفر از آنها خبر داد و گفت:‌ خوردن گوشت قرمز نمی‌تواند ناقل این بیماری به انسان باشد اما از مصرف شیر فله‌ای و غیرپاستوریزه باید خودداری شود.