خواص 6 خوردنی سفره‌ی هفت‌سین


هفت‌سین را بهانه‌ای کردیم تا خواص 6 سین خوشمزه‌ی آن را با هم مرور کنیم. البته حواسمان هست که سفره‌ی هفت‌سین سکه هم دارد؛ اما چون اینجا بخش تغذیه هست ما به خواص خوردنی‌های سفره‌ی هفت‌سین بسنده می‌کنیم.

به گزارش لقمه، یک سال دیگر هم را با تمام شادی‌ها و غصه‌هایش پشت سر گذاشتیم و حالا در بهار 93 در کنارتان هستیم. می‌دانیم که به رسم هر ساله سفره‌ی هفت‌سینتان را با یک دنیا امید و دل خوش پهن کرده‌اید و سیب و سنجد و سمنو و سرکه و سماق و سیر و البته سبزه و ماهی را در کنار قرآن و آینه و سنبل چیده‌اید. یک سفره‌ی زیبا که حتی چیدنش حال آدم را خوب می‌کند. سفرهایی که نوید تازگی و بهار است. نوید روز نو و روزگاری نو. نوید سالی سرشار از امید و سلامتی و دل خوش.

 

هفت‌سین را بهانه‌ای کردیم تا خواص 6 سین خوشمزه‌ی آن را با هم مرور کنیم. البته حواسمان هست که سفره‌ی هفت‌سین سکه هم دارد (که اگر نباشد از بقیه‌ی اجزای آن هم خبری نیست)؛ اما چون اینجا بخش تغذیه هست ما به خواص خوردنی‌های سفره‌ی هفت‌سین بسنده می‌کنیم. لطفاً با ما همراه باشید.


سیب نماد باروری و زایش

سیب را نه تنها در هفت‌سین بلکه در 364 روز سال در سبد میوه‌تان داشته باشید. این میوه‌ی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های قوی مانند پولی‌فنول‌ها می‌باشد که سدی در برابر ابتلا به برخی از سرطان‌ها مانند سرطان کولورکتال و سرطان ریه می‌سازد. این میوه‌ی بهشتی همچنین سرشار از فیبرهای غذایی مانند فیبر پکتین است که می‌تواند سرعت جذب چربی‌ها را کاهش دهد. برای همین هم خدمت بزرگی به سلامت قلب و عروق می‌کند. بر اساس نتایج پژوهش‌ها مصرف منظم سیب می‌تواند به اندازه‌ی قرص‌های ضد چربی در کنترل چربی‌ها موثر باشد (البته اگر چربی خونتان زیاد و بیش از حد بالا نباشد). در واقع خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی سیب کلسترول بد خون را کاهش می‌دهد. سیب علاوه بر مقابله با کلسترول بد خون به تنظیم فشارخون بالا هم کمک می‌کند. اگر می‌پرسید چرا باید بگوییم که این میوه‌ی خوشمزه حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قوی مانند کرستین نیز می‌باشد که به کمک پولیفنول‌های موجود در آن به گردش خون کمک می‌کند و رگ‌ها را در سلامت نگه می‌دارد.

اگر می‌خواهید یک ضداشتهای طبیعی و هم‌یار لاغری پیدا کنید سیب را دریابید. به خاطر اینکه این میوه، کم‌کالری و سرشار از آب است. فیبرهای موجود در سیب باعث ایجاد احساس سیری طولانی‌مدتی می‌شود برای همین هم یک میان‌وعده‌ی سالم و لاغر کننده محسوب می‌شود. توجه داشته باشید که فیبرها و آنتی‌اکسیدان‌های سیب بیشتر در پوست این میوه قرار دارد. برای همین توصیه می‌کنیم سیب را با پوست میل کنید. البته به شرطی که از محصولات ارگانیک استفاده کنید و یا اینکه با دقت زیاد سیب را شستشو دهید.
 

سیر نماد سلامتی

شهرت اصلی سیر برای کنترل فشارخون بالاست. در واقع سیر حاوی ترکیباتی است که فشارخون را کاهش می‌دهد. برای همین هم اگر فشارخونتان پایین باشد بعد از مصرف این ماده‌ی غذایی تا چند ساعت بی‌حال می‌شوید. چون فشارتان می‌افتد. اما برای افرادی که از فشارخون بالا رنج می‌برند سیر یکی از طبیعی‌ترین روش‌ها برای کنترل فشارشان است. ترکیبات سیر باعث می‌شود که رگ‌های خونی گشادتر شود. در نتیجه خون به راحتی در رگ‌ها به گردش در می‌آید و فشارخون نیز کاهش می‌یابد.

اگر نمی‌خواهید رگ‌هایتان به این زودی‌ها بگیرد نیز به سیر اعتماد کنید. به خاطر اینکه این ماده‌ی غذایی از اکسید شدن کلسترول و تشکیل لخته‌های خونی پیشگیری می‌کند. سیر علاوه بر مقابله با کلسترول بالا باعث دفع مازاد قند خون می‌شود برای همین از ابتلا به دیابت نیز پیشگیری می‌کند.

خوشبختانه سیر چه سیر تازه باشد یا سیر ترشی حاوی ترکیبات ضدسرطانی است. در واقع این ترکیبات به کبد کمک می‌کنند تا مولکول‌های سرطانی را تشخیص داده و دفع کنند. برای همین هم سیر می‌تواند از ابتلا به سرطان و رشد سلول‌های سرطانی جلوگیری کند. علاوه بر این سیر به راحتی سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و به همین دلیل نیز از ابتلا به بیماری‌های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلوانزا پیشگیری می‌کند. خلاصه این سیر خواص بی‌شماری دارد و ما سعی کردیم به مهم‌ترین آن‌ها اشاره کنیم. توصیه می‌کنیم در تهیه‌ی غذاهایتان از این ماده‌ی غذایی پرخاصیت نهایت استفاده را ببرید.
 

سرکه نماد صبر و شکیبایی

همان مایع ترش و اسیدی که برای تهیه‌ی انواع ترشیجات و غیره استفاده می‌شود. از زمان باستان از این مایع اسیدی استفاده می‌شد و انواع مختلفی دارد. باید بدانید که علاوه بر سرکه‌ی انگور و سیب، سرکه‌های دیگری مانند سرکه بالزامیک، سرکه‌ی خرما، سرکه‌ی کیوی، سرکه‌ی سیاه، سرکه‌ی برنج و غیره نیز وجود دارد. در هر حال باید بدانید که سرکه خواص فوق‌العاده‌ای دارد. به عنوان مثال سرکه سیب همانند خود سیب حاوی ویتامین‌هایی مانند A،B و C می‌باشد و علاوه بر این‌ها حاوی فیبر پکتین، پتاسیم، کلسیم، گوگرد و منیزیم می‌باشد. میزان اسید استیک این سرکه حدود 5 درصد است برای همین چندان اسیدی و ترش نیست و به راحتی می‌توان از آن استفاده کرد. توجه داشته باشید که سرکه نیز همانند سیر و سیب با کلسترول بالا مقابله می‌کند. در واقع نتایج پژوهشی که در سال 2006 روی موش‌های آزمایشگاهی انجام شد نشان می‌دهد که سرکه باعث کاهش کلسترول و تری‌گلیسیرید خون می‌شود. محققان معتقدند که سرکه روی انسان نیز همین تأثیر را می‌گذارد چون مانع از جذب بالای کلسترول می‌شود.

اگر قند خونتان بالاست و یا اینکه در هضم غذا دچار مشکل هستید نیز می‌توانید به سرکه اعتماد کنید. در طب سنتی به افرادی که از قند خون بالا رنج می‌بردند سرکه تجویز می‌شد. مصرف دو قاشق غذاخوری سرکه به همراه غذا می‌تواند قند خون دیابتی‌ها و افراد سالم را پایین بیاورد. در واقع این خاصیت سرکه مدیون اسید استیک موجود در آن است. علاوه بر این سرکه برای هضم بهتر غذا نیز موثر است به خاطر اینکه با باکتری‌هایی که باعث بروز مشکلات گوارشی می‌شوند مقابله می‌کند و از این گذشته باعث ترشح شیره‌ی معده می‌شود که به هضم غذا کمک زیادی می‌کند.

از دیگر خواص سرکه می‌توان به خاصیت ضدعفونی‌کنندگی آن اشاره کرد. این خاصیت سرکه به تسکین و درمان گلودرد کمک زیادی می‌کند.
 

سمنو نماد خیر و برکت

ترکیب اصلی سمنو جوانه‌ی گندم و آرد کامل است. در واقع جوانه‌ی گندم را خرد کرده و شیره‌ی آن را با آرد کامل می‌جوشانند. باید بدانید که جوانه‌ی گندم بمب ویتامین است. جوانه‌ی گندم در مقایسه با گندم 3 تا 6 برابر ویتامین C و 3 برابر ویتامین A بیشتری دارد. لطفاً سمنو را دست کم نگیرید چون سرشار از ویتامین‌های K،E،B و A می‌باشد. از این گذشته این شیره‌ی خوشمزه حاوی میزان قابل‌توجهی کلسیم و پتاسیم است که با پوکی استخوان مقابله می‌کند. سمنو حاوی فسفر نیز می‌باشد که برای مغز کودکان و همچنین خانم‌های شیرده مفید است. اگر از خستگی رنج می‌برید و مدتی است که زودرنج و عصبی شده‌اید روزهای عید بهترین فرصت برای مصرف سمنو و رفع این مشکلات است. به خاطر اینکه سمنو حاوی آهن، ویتامین‌های گروه B و اسیدفولیک می‌باشد که برای رفع خستگی و افسردگی مفیدند. سمنو سرشار از پروتئین و کم چرب است. قند موجود در این ماده‌ی غذایی طبیعی بوده و در واقع مدیون ترکیبی به نام مالتوز است که شیرینی سمنو را تامین می‌کند. درست است که قند موجود در جوانه در مقایسه با ساکاروز شیرینی کمی دارد اما با این وجود باید در مصرف این ماده‌ی غذایی حد تعادل را رعایت کرد. به خصوص اگر دچار اضافه‌وزن یا دیابت و چربی خون هستید.

افزودن بادام شیرین به سمنو باعث افزایش مواد مغذی آن می‌شود. به خاطر اینکه بادام سرشار از ویتامین E، روی، منیزیم، منگنز، فسفر، آهن، کلسیم، فیبرهای غذایی و غیره است که ارزش غذایی سمنو را بالا می‌برد.

در حالت کلی سمنو باعث تقویت بدن شده و دوست استخوان‌ها محسوب می‌شود. این ماده‌ی غذایی به خصوص برای خانم‌های باردار، شیرده و خانم‌های یائسه بیشتر توصیه می‌شود. ورزشکاران نیز برای کسب انرژی بیشتر می‌توانند به سمنو اعتماد کامل بکنند.
 

سنجد نماد عشق

نگاه به قد و قواره‌ی کوچک این میوه نکنید. سنجد برای تقویت معده و کبد فوق‌العاده است. این میوه منبع ویتامین‌های C و E می‌باشد و خواص آنتی‌اکسیدانی قوی دارد. ترکیبات دیگری در سنجد وجود دارد که خواص ضدالتهابی دارند برای همین برای مقابله با دردهای عضلانی و آرتروز مفید است. باید بدانید که سنجد تب را از بین می‌برد و تسکین‌دهنده‌ی دردهاست. اگر می‌خواهید قلبتان سالم بماند و یا پوکی استخوان از شما دور شود بهتر است مصرف این میوه را از هم اکنون شروع کنید. به خاطر اینکه خواص آنتی‌اکسیدانی بالای آن محافظ قلب است و کلسیم موجود در آن برای تقویت استخوان‌ها و پیشگیری از پوکی‌استخوان موثر عمل می‌کند. علاوه بر این‌ها سنجد باعث رشد سریع موها شده و اجازه نمی‌دهد پای بیماری و عفونت به بدنتان باز شود.
 

سماق نماد طلوع و آغاز دوباره

اصلاً کباب بدون سماق لطفی ندارد. این چاشنی قرمز خوش‌رنگ صفا دهنده‌ی طعم کباب است. البته سماق علاوه بر طعم‌دهی به غذاهایی مانند کباب خواص فوق‌العاده‌ای دارد. این چاشنی حاوی ویتامین C می‌باشد و خواص ضدعفونی‌کنندگی آن اسهال را کنترل می‌کند. علاوه بر این سماق سموم بدن را دفع کرده و از خونریزی معده جلوگیری می‌کند. سماق باعث هضم بهتر غذا هم می‌شود برای همین توصیه می‌کنیم حتماً کباب را با سماق میل کنید. یکی از فواید اصلی سماق خدمتی است که به بیماران دیابتی می‌کند. این چاشنی پرطرفدار خون را تصفیه می‌کند و برای درمان بیماری‌های روماتیسمی و نقرس مفید است.



بازگشت به صفحه نخست


نقل از :تبیان

کد: 6434 تاریخ نشر: ۱۳۹۳ شنبه ۹ فروردين بازدید: 1481 ساعت: 10:23 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 برنده عصر جدید نقاشی اش را در آشپزخانه شروع کرد ۱۳۹۸ جمعه ۱ شهريور
2 غذاهای محلی سوباتان معرفی می شوند ۱۳۹۸ شنبه ۲۲ تير
3 آغاز برداشت کلزا در کشور تا پایان تیرماه ۱۳۹۸ شنبه ۴ خرداد
4 میوه های با کمترین و بیشترین محتوای قند را بشناسید ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۵ اسفند
5 رد استفاده از داروی نظافت در پخت کله پاچه ۱۳۹۶ جمعه ۸ دي
6 مضرات آلودگی هوا را با سیر از خود دور کنید ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۷ آذر
7 چگونه رگهای بدن را پاکسازی کنیم ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۷ آذر
8 چگونه از بوی بد سیر خلاص شویم ؟ ۱۳۹۶ شنبه ۱۱ آذر
9 کاهش ریسک سرطان کبد با نوشیدن قهوه ۱۳۹۶ شنبه ۱۱ آذر
10 آیا غذا در سرطان معده نقشی دارد/علایم سرطان معده ۱۳۹۶ يکشنبه ۵ آذر
11 ۶ علت مهم احساس گرسنگی بعد از خوردن غذا خوردن ۱۳۹۶ شنبه ۴ آذر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  نکاتی در خصوص تغذیه زنان باردار دکتر ربابه شیخ الاسلام تغذیه دوران بارداری را بسیا...

  افزایش فشارخون با مصرف تن ماهی استفاده از منابع اسید چرب امگا۳ از جمله انواع ماهی...

  علل شایع کم اشتهایی کودکان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مصرف ش...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت