به گزارش لقمه، «محمود حجتی» وزیر جهاد کشاورزی، در حاشیه دیدار خود با وزیر کشاورزی عراق و رییس کمیسیون کشاورزی چین، درباره وضعیت قیمتگذاری محصولات کشاورزی در راستای بخشنامه اخیر ابلاغ شده، اظهار کرد: برنامهای برای افزایش قیمت محصولات کشاورزی نداریم و اگر نیازی به افزایش قیمت محصولاتی مانند تخممرغ، گوشت مرغ، گوشت قرمز و ... باشد باید به صورت موردی در جلسه ستاد تنظیم بازار بررسی و تصمیمگیری شود.
واردات شکر مانند گذشته آزاد نیست
وی همچنین در خصوص واردات شکر و برنج افزود: با توجه به میزان تولید و ذخایر موجود شکر، در سال جاری وارداتی از این محصول نداشتهایم اما با توجه به نیاز سالانه 600 هزار تنی کشور برای تامین ذخایر استراتژیک و باقیمانده نیاز داخلی، برنامهریزی برای واردات این محصول در دستور کار قرار دارد.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: حدود 300 هزار تن واردات شکر از سوی شرکت بازرگانی دولتی انجام میشود که در این راستا کارخانههای تولیدکننده این محصول به نسبت میزان تولید خود مجوز واردات را از وزارت جهاد کشاورزی دریافت میکنند.
حجتی با بیان اینکه واردات شکر مانند گذشته آزاد نیست، گفت: از این پس واردات شکر و دیگر محصولات استراتژیک مانند برنج بر اساس نیاز داخلی و با نظر وزارت جهاد کشاورزی انجام خواهد شد.
وی تصریح کرد: در زمینه ثبت سفارش برای واردات محصولات کشاورزی مشکلاتی وجود دارد که در این زمینه اصلاحیهای به هیات دولت ارسال کردیم، چرا که زمان و میزان نیاز به واردات محصول باید بر اساس نظر وزارت جهاد کشاورزی صورت گیرد.
وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: در حال حاضر برای واردات هر محصول به کشور با نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت میزان آن مشخص میشود و تا 18 ماه ثبت سفارش واردکنندگان قابل تمدید است اما برای محصولات کشاورزی نهایتا فرصتی حدود سه ماه برای ثبت سفارش و یک تا دو ماه برای تمدید آن کافی است و باید زمان ثبت سفارش محصولات کشاورزی کاهش یابد.
اعمال محدودیت برای واردات برنج
وی گفت: در مورد برنج نیز چنین برنامهریزی در وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد که بتوانیم ضمن تنظیم ثبت سفارش و زمان تمدید آن، با توجه به نیاز کشور واردات برنج داشته باشیم و امسال بر اساس آخرین آمار موجود، حدود 240 هزار تن برنج به کشور وارد شده که مربوط به ثبت سفارشهای گذشته بوده است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: در مورد برنج نیز تمهیداتی در حال انجام است که بتوانیم برنج خارجی را به قیمتی نسبتا همطراز با برنج داخلی وارد کنیم تا به بازار برنج ایرانی آسیب وارد نشود.
برنامهریزی برای عرضه مستقیم محصولات کشاورزی
حجتی با بیان اینکه فاصله تولید تا عرضه محصولات کشاورزی و تفاوت قیمت آن زیاد است، گفت: برای کوتاه کردن این فاصله از تولید تا مصرف همواره نگرانی وجود داشته و برای برطرف کردن آن باید در زمینه فرآوری، بستهبندی و عرضه مستقیم محصولات کشاورزی از طریق تعاونیها اقدامات لازم صورت گیرد.
وی اظهار کرد: در زمینه عرضه مستقیم محصولات کشاورزی اقداماتی انجام شده تا بتوانیم به گونهای برنامهریزی کنیم که تعاونیهای تولید و تولیدکنندگان به صورت مستقیم محصولات خود را در بازارهای تعیین شده عرضه کنند که البته به صورت آزمایشی در چند نقطه اجرا شده که میتوان به عرضه مستقیم محصولات کشاورزی در کردستان اشاره کرد.
نگرانی از نظر آنفلوآنزای طیور وجود ندارد
وزیر جهاد کشاورزی در رابطه با آخرین وضعیت کشور از نظر بیماری آنفلوآنزای طیور گفت: این بیماری در مرغهای خانگی یکی از مناطق استان مازندران بروز پیدا کرد که دستگاههای مسئول مانند سازمان دامپزشکی و تولیدکنندگان عکسالعمل و حساسیت به موقع و مناسبی نشان دادند و بر اساس وظایف بینالمللی، سازمان دامپزشکی شیوع این بیماری در این منطقه از استان مازندران را به سازمان جهانی بهداشت دام اعلام کرد.
وی گفت: در حال حاضر با توجه به اقدامات انجام شده و اعلام سازمان دامپزشکی به سازمان جهانی بهداشت دام مبنی بر پاکسازی کشور از نظر آنفلوآنزای طیور، هیچ نگرانی درباره این بیماری در کشور وجود ندارد.
وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد: سالانه حدود سه میلیون تن برنج در کشور مصرف میشود که هماکنون تولیدی در حدود دو میلیون تن در کشور وجود دارد و به حدود 800 هزار تا یک میلیون تن واردات نیازمندیم.
وی اضافه کرد: در سال 1392 بیش از دو میلیون تن برنج به کشور وارد شد که هنوز سایه آن بر بازار برنج وجود دارد اما سال گذشته مازاد واردات این محصول را نداشتیم و حدود 900 هزار تن برنج به کشور وارد شد.
نیاز 3000 میلیارد تومانی برای اجرای سیستمهای آبیاری نوین
حجتی اظهار کرد: دولت و مجلس توجه جدی به اجرای سیستمهای نوین آبیاری در اراضی باغی و زراعی کشاورزی دارند و در حال حاضر اعتباری بالغ بر هزار میلیارد تومان از محل حوادث در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار داده شده و ردیف بودجه این وزارتخانه 300 میلیارد تومان به آبیاری تحت فشار اختصاص داده شده است.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: مشکلی که در زمینه اجرای سیستمهای آبیاری نوین وجود دارد، عدم تحقق و تخصیص اعتبارات مصوب است. چرا که دولت هماکنون با مشکل کاهش درآمدهای خود مواجه است اما در عین حال در تلاشیم بتوانیم منابع لازم را برای اجرای این قانون دریافت کنیم.
وی گفت: حدود چهار میلیون هکتار از اراضی باغی و زارعی کشور نیاز به اجرای سیستمهای نوین آبیاری تحت فشار دارند که با توجه به وظیفهمندی دولت برای کمک به کشاورزان در اجرای این طرح و پرداخت 85 درصد هزینه اجرای سیستمهای آبیاری نوین به اعتباری بالغ بر 3000 میلیارد تومان نیاز داریم در حالیکه تاکنون نیمی از این اعتبار برای این طرحها به تصویب رسیده است.
حجتی عنوان کرد: در راستای اجرای سیستمهای آبیاری نوین بر اساس افقی 10 ساله سالانه حدود 400 هزار هکتار از اراضی کشاورزی باید تحت پوشش سیستمهای نوین آبیاری تحت فشار قرار گیرند که بتوانیم اراضی چهار میلیون هکتاری که هدررفت آب بالایی دارند را در قالب این طرح به گونهای ساماندهی کنیم که مصرف آب آنها کاهش یابد.
وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: در سال گذشته حدود 160 هزار هکتار از اراضی باغی و زراعی کشور مجهز به سیستمهای نوین آبیاری شدند و اگر منابع کافی مالی در اختیار قرار گیرد میتوانیم سالانه تا 190 هزار هکتار از اراضی را به این سیستمها مجهز کنیم.
مشکلی برای تامین گندم وجود ندارد
وی اظهار کرد: امسال حدود 12.5 میلیون تن گندم در کشور تولید شده است که پیشبینی میشود حدود هشت میلیون تن آن به صورت تضمینی خریداری شود و با این میزان خرید برای تامین گندم مورد نیاز کارخانههای آرد و تامین آرد نانواییها مشکل و کسری نداریم، چراکه هماکنون خرید تضمینی گندم به حدود هفت میلیون تن رسیده و این میزان بیشتر از نیاز نانواییهای کشور است.
به گفته وی مازاد بر خرید تضمینی حدود هشت میلیون تنی گندم به مصرف بذری (حدود یک میلیون تن)، مصرف کارخانههای تولید ماکارونی (حدود 1.5 میلیون تن) و خودمصرفی کشاورزان میرسد.
حجتی افزود: در سال گذشته حدود دو میلیون تن گندم به کشور وارد شد و این در حالی بود که سال 1391 میزان واردات این محصول به بیش از 4.5 میلیون تن رسید اما امسال علیرغم محدودیتهای موجود از نظر شرایط آب و هوایی و خارج شدن 500 هزار هکتار از اراضی دیم گندم از تولید به دلیل خشکسالی، وضعیت مناسبی در تولید و خرید تضمینی این محصول وجود داشت و کسری نداریم.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در حالت کلی و برای تامین نیاز کشور به واردات حدود 1.5 میلیون تن گندم نیاز داریم ضمن حفظ ذخایر استراتژیک کشور، نیازهای موجود در بخش صنعت و خوراک دام تامین شود.
وی اظهار امیدواری کرد با افزایش بهرهوری ضمن حل مشکلات کشاورزان و افزایش درآمدهای آنها، نیازهای کشور از محل تولید داخلی تامین شود و صرفهجویی در مصرف آب با اجرای سیستمهای نوین آبیاری صورت گیرد.
تامین و پرداخت مطالبات گندمکاران در هفته جاری
حجتی اظهار کرد: بیش از 2000 میلیارد تومان از بهای گندم خریداری شده از کشاورزان پرداخت نشده که در مذاکرات صورت گرفته با رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور حدود 1200 میلیارد تومان آن در هفته جاری تامین و به کشاورزان پرداخت میشود.
بر اساس توافقات صورت گرفته حدود 3000 میلیارد تومان از اعتبار مورد نیاز برای خرید تضمینی گندم سهم بانکهای کشور بوده که تاکنون 2800 میلیارد تومان آن تامین و پرداخت شده و در آینده نزدیک 200 میلیارد تومان دیگر نیز برای پرداخت به کشاورزان تامین میشود. همچنین حدود چهار هزار میلیارد تومان دیگر نیز سهم دولت بوده که تاکنون 2000 میلیارد تومان تامین و پرداخت شده و هزار میلیارد تومان دیگر نیز بر اساس قولهای مساعد رییس سازمان برنامهریزی و بودجه کشور نیز تا روزهای آینده تامین و پرداخت میشود.
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را درباره آن، با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست
نقل از :ایسنا