تیغ نرخ ارز برگلوی صنعت غذا


پایگاه خبری لقمه: در حال حاضر صنعت غذای کشور دردو حوزه واردات و صادرات با دو مشکل در رابطه با نرخ ارز روبه‌رو است.

به گزارش پایگاه خبری لقمه، در حال حاضر صنعت غذا با دو مشکل در رابطه با نرخ ارز روبه‌رو است. اول اینکه در سال‌های گذشته بعضی از واحدهای صنعتی ما که سهم خوبی از صادرات خارجی داشتند، جزو شرکت‌هایی بودند که مواد اولیه هم وارد می‌‌‌کردند و محصولات تولیدی آنها به کالاهای وارداتی وابسته بود. به طور مثال تولید شکلات در کشور ما به واردات آرد، روغن و شکر وابسته است و این محصول به دلیل وابستگی به واردات مواد اولیه، از رشد قیمت ارز بسیار متاثر است. با کاهش حمایت و افت تخصیص ارز به این محصول و همچنین افزایش نرخ ارز، سهم صادرات این محصولات هم کاهش یافت که در محصولات فرآوری‌‌‌شده، این موضوع بیشتر قابل مشاهده بود.
 
اما در حوزه محصولاتی که مواد اولیه تولید آنها در داخل کشور است و به واردات کالا وابستگی ندارند؛ مثل رب گوجه‌فرنگی که برای تولید و صادرات رب از محصولات داخلی استفاده می‌شود، باز می‌‌‌بینیم که فعالان این بخش هم با مشکل برگشت ارز مواجهند. یعنی دولت اصرار دارد به اینکه آنها ارز را با قیمت نیمایی برگردانند، در حالی که استدلال تولیدکنندگان این است که از ارز نیمایی استفاده نکرده‌اند. این بحثی بین بانک مرکزی و بخش خصوصی به عنوان بخش مولد اقتصادی است که هنوز نتوانسته‌‌‌اند به تفاهم برسند. دولت هم معتقد است کالایی که در داخل استفاده می‌شود؛ از یارانه‌‌‌های پنهانی استفاده می‌کند که حتی ارزان‌تر از ارز نیمایی است. به هر حال این سیاستی است که دولت اتخاذ کرده، مبنی بر اینکه ارز آنها باید برگردد. اما از طرف دیگر برای بخش خصوصی توجیه ندارد که واردات را با ارز آزاد انجام دهند، در حالی که از آن طرف در هنگام پرداخت، تحت فشار قرار می‌‌‌گیرند که باید با قیمت ارز نیمایی به سیستم برگردانند و این روند برای آنها توجیه اقتصادی ندارد.
 
حال در این خصوص که آیا دولت در حوزه تغییر نرخ ارز برای صنعت غذا عملکرد درستی داشته است یا خیر، باید گفت؛ دولت از اساس باید متفاوت عمل می‌‌‌کرد. ما در سال 97 گزارش ویژه‌‌‌ای را به صورت محرمانه برای رئیس‌‌‌جمهور و مقامات ارشد کشور فرستادیم، با این مضمون که دادن یارانه به بدنه خط تولید با این سبک و سیاق اشتباه است. یعنی طبق مطالعات ما در آن زمان، راه درست این بود که این یارانه درنهایت به مصرف‌کننده داده می‌‌‌شد. اتفاقی که در زنجیره تولید می‌‌‌افتد، وقتی که سوبسید پرداخت می‌کنند، این است که ممکن است هیچ وقت به دست مصرف‌کننده نرسد.
 
کمااینکه بارها شنیده‌ایم چند صد‌هزار تن گوشت قرمز یا یک کِشتی شکر گم شد و اصلا وارد کشور نشدند و مواردی از این دست کم نداشتیم. یا حتی در همان سال 97 برای اولین بار حدود 100 میلیون دلار محصول جدید به نام آب‌نبات یا همان شکر تغلیظ‌شده صادر شد که درواقع شکر یارانه‌ای 4‌هزار تومانی را می‌‌‌گرفتند و با قیمت آزاد چند برابری می‌‌‌فروختند. درواقع این صد میلیون دلار صادرات آب‌نبات که تا پیش از این، در کارنامه صادراتی کشور وجود نداشت و ناگهان پیدا شد، نشان از یک تخلف می‌‌‌داد که باید جلوی آن گرفته می‌‌‌شد. بنابراین وقتی که این یارانه را به زنجیره تولید تزریق می‌کنند، این احتمال وجود دارد که هیچ‌گاه به دست مصرف‌کننده نرسد.
 
پیشنهاد ما این بود که قیمت‌ها آزاد و رقابتی باشند و مصرف‌کننده مبلغی را به صورت مشخص و متناسب با آن هزینه‌‌‌ای که این سبد مصرفی دارد؛ بپردازد. این رویکرد می‌توانست جلوی بحران‌های اقتصادی از این دست را بگیرد. کمااینکه مهم‌ترین موضوعی که امروز می‌‌‌بینیم و الگوی شاخصی در این زمینه است، بحث نان است که مدام به بهانه کیفیت، قیمت را افزایش می‌دهند، در حالی که هیچ‌وقت این نان با کیفیت مطلوب به دست مصرف‌کننده نمی‌رسد و در عین حال این یارانه که باید به دست مصرف‌کننده نهایی برسد تا از آن استفاده کند، در جاهای دیگر صرف می‌شود؛ یا از کارخانه‌‌‌های ماکارونی یا از مجموعه‌‌‌های دیگر سر درمی‌‌‌آورد.
 
از طرفی تصمیم مجدد دولت برای تثبیت نرخ ارز روی 28‌هزار و 500 تومان بسیار دیرهنگام بود. حتی سیاست برگشت ارز باید زمانی رخ دهد که ساختار اقتصادی به یک پایداری رسیده باشد و ما شاهد یک ثبات اقتصادی در کشور باشیم. برگشت نرخ ارز رویکرد بدی نیست، اما دولت این سیاست را باید زمانی اجرا می‌‌‌کرد که اساسا کشور دارای ثبات اقتصادی و قیمت‌ها ثابت می‌‌‌بود تا چندان انگیزه ایجاد نمی‌‌‌کرد تا بخواهند به صورت پنهانی و به طرق مختلف کالا وارد کشور کنند.
 
نویسنده: محمدرضا مودودی / رئیس کمیته ملی برندهای برتر تجاری اتاق بازرگانی ایران

نقل از :دنیای اقتصاد

کد: 15484 تاریخ نشر: ۱۴۰۲ پنج شنبه ۱۴ دي بازدید: 701 ساعت: 8:30 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 هشدار وزارت بهداشت: این خوراکی‌ها برای صبحانه ممنوع‌اند! ۱۴۰۴ پنج شنبه ۳ مرداد
2 هشدار وزیر جهاد کشاورزی: واردات بی‌رویه نهاده‌ها تعادل بازار را به‌هم می‌زند ۱۴۰۴ چهارشنبه ۲۶ تير
3 تاب‌آوری تولید در جنگ ۱۲ روزه/بسته ویژه حمایت از صنعت پس از جنگ آماده ابلاغ ۱۴۰۴ يکشنبه ۹ تير
4 جای خالی نظام ارزیابی شفاف در صنعت غذا و گردشگری ایران ۱۴۰۴ يکشنبه ۱۹ خرداد
5 پشت پرده حفظ شدن مرغ در سفره مردم و نصف شدن گوشت قرمز! ۱۴۰۴ پنج شنبه ۲ خرداد
6 اعزام ارزیابان بیمه به بندر رجایی/ محوطه بندری دارای پوشش اتکایی مناسب است ۱۴۰۴ شنبه ۷ ارديبهشت
7 بازار دستگاه نانوحباب‌ساز ایرانی در گلخانه‌ها و تصفیه‌خانه‌های ۶ کشور ۱۴۰۳ دوشنبه ۵ آذر
8 سنگک و بربری یا نان صنعتی، کدام بدرد بخورترند؟ ۱۴۰۳ سه شنبه ۸ آبان
9 صادرات جو پرک ممنوع شد ۱۴۰۳ يکشنبه ۱ مهر
10 صنعت گاو شیری ایران در رقابت با برترین‌های جهان ۱۴۰۳ سه شنبه ۲۰ شهريور
11 تهران میزبان دومین نمایشگاه صنعت آکواریوم ماهیان زینتی می شود ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۴ مرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  از بین بردن بوی بد بدن با خوراکی بوی بدن یکی از مواردی است که وجودش باعث شرمندگی ا...

  تاثیر پروبیوتیک ها در بهبود آلرژی کودکان پایگاه خبری لقمه: ۸۰درصد سیستم ایمنی بدن در دستگاه...

  کاهش سریع وزن بعد از تعطیلات عید خیلی از افراد بعد از گذراندن تعطیلات به دلیل خوردن...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

موهای خوش حالت و سالم با این ویتامین‌ها این یک حقیقت است که وقتی موهای ما خوش فرم و حالت هستند، احساس خوشایندی به ما دست می دهد که همین امر باعث می شود ما نهایت تلاش خود را برای مراقبت از موهای خود به کار ببریم .
نگاهی به غذا و تغذیه از منظر اسلامی این مقاله توسط مصطفی آخوندی،عضو هیاءت علمی پژوهشکده تحقیقات اسلامی نگاشته شد که در صفحه 175 نشریه حصون در بهار 1387 منتشر شده است.
به دور ماندن از اضافه وزن و چاقی با این کارها اضافه وزن و چاقی یکی از معضلات انسان امروزی است. تغییر شیوه زندگی از یک سو و تغییر عادات غذایی و تمایل به مصرف غذاهای آماده و فوری (فست فودها)، غذاهای خیابانی و پرکالری از سوی دیگر روند اضافه وزن و چاقی و به موازات آن بیماری‌های ناشی از چاقی و اضافه وزن مانند دیابت، فشار خون، بیماری‌های قلبی، عروقی و ... روند رو به افزایشی را در کشور دارد و به این دلیل هزینه‌های درمان و مراقبت از این بیماری‌ها بار مالی زیادی را به دوش دولت و خانواده‌ها خواهد گذاشت.
گفت و گو با مالک پدیده شاندیز درباره رازهای موفقیتش شاید تا الان نام «محسن پهلوان» را نشنیده باشید؛ اما قطعا کارهایی که او کرده، شما را به تحسین واداشته است! او که پیش از این درکار ساخت و ساز بوده، درسال‌های گذشته با راه‌اندازی رستوران‌های زنجیره‌ای «شاندیز» درایران، امارات و افغانستان سروصدای زیادی راه انداخته. آخرین رستوران او «پدیده شاندیز» نام دارد که در 6 ماه ابتدایی سال 88 با مانور تبلیغاتی روی همزمانی تولد امام رضا(ع) با روز 8/8/88، تیزرهای تلویزیونی گوناگونی را در صداوسیما روی آنتن فرستاد.