به گزارش پایگاه خبری لقمه ، با توجه به این که تمایل به پرخوری در این ایام، دور از انتظار نیست، به همین دلیل متخصصانی همچون دکترحمیدرضا فرشچی، پزشک متخصص تغذیه و متابولیسم، فلوشیپ چاقی و دیابت معتقد است؛ در نوروز به بحث رژیم غذایی نباید صفر یا صد نگاه شود و به مراجعان خود توصیه رعایت سفت و سخت رژیم غذایی را مانند سایر ایام سال نمیکند و فشار رژیم گرفتن را کمتر میکند.
تجربه نشان داده، با وجود اصرار افراد برای رعایت رژیم غذایی در تعطیلات نوروز این اتفاق نمیافتد و این موضوع درباره افراد مبتلا به بیماری قلبی ـ عروقی، دیابت، چاقی، فشار خون و... نیز صدق میکند. به افراد در هر وضعیتی که قرا ردارند، توصیه میکنیم به جای تلخ کردن لذتخوردن خوراکیها در این ایام با رعایت چند نکته تعطیلات را خوش بگذرانند.
رعایت نظم وعدههای غذایی
نتایج مطالعات اثبات کرده به هر میزان وعده غذایی دیرتر مصرف شود، باعث اختلال در ساعت درونی بدن (معروف به ریتم شبانهروزی بدن) میشود و روی متابولیسم بدن اثر معکوس میگذارد.
دکتر فرشچی درباره نکات مورد تأکید و قابل رعایت در نوروز به مخاطبان جامجم میگوید: نظم غذایی، اولین چیزی است که ریتم آن در ایام تعطیلات به هم میخورد. پانزده روز تعطیلی، افراد را برای بیداری شبانه، خوابیدن تا حوالی ظهر، حذف کردن یا دیرخوردن صبحانه و مصرف بالای تنقلات در شبزندهداریها، وسوسه میکند. این نوع عملکرد باعث افزایش سه تا چهار کیلویی وزن آنها تا پایان تعطیلات میشود در صورتی که میتوانیم بدون ایجاد این بینظمی از تعطیلات عید لذت ببریم.
وی ادامه میدهد: مصرف اول وقت صبحانه بسیار مهم و ضروری است. هیچ اشکالی ندارد که بعد از صرف صبحانه اول وقت مجددا بخوابیم. این کار باعث میشود حتی بدون رژیم غذایی، پراشتهایی کاذب در ساعات عصر نداشته باشیم.
برنامهریزی برای خوراکیها
همانگونه که برای دید و بازدیدها برنامهریزی داریم، باید برای میزان مصرف خوراکیها نیز با برنامه عمل کنیم. لازم نیست بهخاطر رودربایستی با میزبان در هر دید و بازدید حتما آجیل و شیرینی زیادی در طول یک روز مصرف کنیم. توجه به این نکته، توصیه دیگر این متخصص تغذیه و متابولیسم است.
وی خاطرنشان میکند: افراد مبتلا به بیماریهای متابولیک بهانههای مختلفی را برای موجه کردن پرخوریشان بیان میکنند. لازم نیست هرکجا رفتیم خشکبار یا شیرینی مصرف کنیم، به قدری که در پایان روز ندانیم به چه میزان پسته، شیرینی، باقلوا و... مصرف کردهایم. همان ابتدای روز و قبل از آغاز مهمانی میتوانیم با خودمان قرار بگذاریم که مثلا امروز هشت تا 10پسته مصرف کنیم و حواسمان به تعهدمان باشد.
ناهار و شام سبک بخورید
افزایش میزان مصرف شیرینی و آجیل در این پانزده روز، بر حجم وعدههای غذایی هم تاثیردارد. افرادی که نظم غذایی یا میزان مصرف آجیل و شیرینی را رعایت نمیکنند، لازم نیست ناهار و شام، غذای پرکالری مصرف کنند.
خیلی وقتها احساس گرسنگی نداریم، ولی چون به خوردن وعدههای غذایی عادت داریم و آن را جزو وظایفمان میدانیم، با وجود سیری باز هم غذای پرکالری مصرف میکنیم. با چنین نگرشی چگونه میتوان انتظار چاقی نداشت؟
دکتر فرشچی تأکید میکند: توصیه ما حذف وعدههای غذایی نیست بلکه استفاده از غذاهای سبک و کم کالری در وعدههای اصلی است. پیادهروی روزانه به مدت یک ساعت مخصوصا برای مبتلایان کبد چرب، فشارخون، دیابت و حتی سایر بیماریها مانع مهم دیگری برای افزایش وزن و حفظ توازن است.
خبرخوش برای دیابتیها
پرهیز از مصرف شیرینی بسیار سخت است، مخصوصا اگر این منع قرار باشد همیشگی یا در اغلب مواقع باشد.باتوجه به میزان شیوع دیابت، احتمالا شما هم وقتی ملاحظه کردید عضوی از خانواده تمایل به مصرف شیرینی دارد اما مجبور است امتناع کند، در دلتان ناراحت شدهاید.
اما در ایام نوروز نگران نباشید. دکتر فرشچی مصرف شیرینی را حتی برای دیابتیها البته ضمن رعایت نکاتی مهم، مجاز عنوان کرده است.
به گفته این فلوشیپ چاقی و دیابت، میزان مصرف شیرینی و نوع آن به شرایط فرد و میزان تحت کنترل بودن میزان قندخون برمیگردد. افرادی که دیابت آنها تحت کنترل نیست، با نوسان قند مواجه هستند یا ترکیبی از انسولین و داروهای خوراکی مصرف میکنند، به هیچ وجه نباید شیرینی مصرف کنند، چون در مرحله پرخطر قرار دارند.
وی ادامه میدهد: در صورتی که رژیم غذایی مدتها قبل از ایام عید شروع شده باشد، نظم غذایی رعایت شود و قند با دارو تحت کنترل باشد، این افراد براساس میزان قندشان میتوانند از شیرینی استفاده کنند، البته نه هر روز. اگر فردی در طول سال باقلوا مصرف نکرده است، در تعطیلات میتواند یک عدد باقلوای کوچک مصرف کند. البته این به معنای مصرف همزمان آن با شیرینیهای دیگر نیست. معمولا از این افراد میخواهیم میزان کالری و کربوهیدرات مصرفی خود را شمارش کنند و اگر تنقلات استفاده میکنند، در کنار آن صبحانه با عسل یا خرما نخورند تا تعادل روزانه میزان قندشان به هم نخورد.
سبدغذایی سالم، هدفی برای سال96
در ابتدای سال، همه افراد اهداف و برنامههایی را برای پیشرفت در کار و زندگی تعریف میکنند و چقدر خوب است که سالم سازی سبد غذایی خانواده با مصرف بیشتر میوه، سبزیجات و لبنیات جایگزین عادتهای مضر غذایی در سال 96 شود.
مصرف میوه را فراموش نکنید
یکی از مشکلاتی که افراد در ایام تعطیلات از آن شکایت میکنند، یبوست و مشکلات گوارشی است. عمدهترین دلیل آن بخصوص در کودکان، مصرف بالای آجیل و تنقلات و غفلت از خوردن مصرف میوه و سبزیجات است.مصرف میوه و پیادهروی، مانع بروز مشکلات گوارشی میشود.
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست
نقل از : جام جم