ذرت 5 هزار ساله با مصرف غذایی فراوان


ذرت که پرمحصول‌ترین غله دنیا محسوب می‌شود، یکی از غلات گرمسیری و از خانواده گندمیان است که از پنج هزار سال پیش در کشور مکزیک تکامل یافته و از لحاظ مقدار تولید و سطح زیر کشت پس از گندم و برنج در رتبه سوم قرار دارد.

لقمه: این گیاه زراعی یکساله که امروزه در تغذیه بسیاری از مردمان دنیا نقش اساسی دارد، در کشور ما در استا‌ن‌های فارس، خوزستان و کرمانشاه بیشترین تولید را دارد و در فصل بهار برداشت می‌شود. 

دانه ذرت یکی از مهمترین دانه‌های انرژی زا است که در تغذیه پرندگان گوشتی و تخم‌گذار مصرف عمده‌ای دارد لذا نمی‌توان نقش آن را در اقتصاد کشاورزی نادیده گرفت.

با رشد صنعت مرغدارى و سرمایه‌گذاری‌هاى عظیمى که در این بخش صورت گرفته، ذرت دانه‌اى نیاز اساسی کشور شد و بخشى از واردات کالاهاى کشاورزى کشور را به خود اختصاص داد چراکه زراعت این گیاه در ایران تا چندین سال پیش کمتر مورد توجه بود و اکثرا آن را به عنوان زراعت فرعی کشت می‌کردند اما با توجه به اینکه ذرت دانه‌اى پس از گندم دومین کالاى راهبردى جهان به شمار می‌رود و نقش اساسی در اقتصاد کشاورزى داشته و منبع مهم در تأمین غذای انسان، دام و طیور شده است، سطح زیر کشت آن افزایش یافت و به عنوان یکی از زراعت‌های مهم و اصلی مطرح شد.

نقش ذرت در اقتصاد کشاورزى کشور را نمى‌توان بدون توجه به زنجیره تولید ‌آن ارزیابى کرد. در این زنجیره تولید از یکسو تولیدکنندگان ذرت دانه‌اى، کارخانه‌هاى تولید ذرت خشک، صنعت مرغدارى کشور و همچنین صنعت‌هاى جنبى دیگر قرار گرفته و از سوى دیگر همه مردم را دربر مى‌گیرد.

این دانه گیاهی که بر روی گل آذین ماده که بلال نام دارد، تشکیل می‌شود از سال 1349 با تأسیس بخش تحقیقات ذرت در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشت ذرت رونق یافت و سطح زیر کشت آن از 22 هزار هکتار در سال 56 به بیش از 300 هزار هکتار رسیده است.

البته برخی معتقدند که ذرت توسط پرتغالی‌ها از جنوب ایران وارد شده و برخی دیگر نیز ورود ذرت را به دوران شاه اسماعیل صفوی نسبت می‌دهند. همچنین با توجه به اینکه نام این گیاه در قدیم گندم مکه بوده است، عده‌ای عقیده دارند که ذرت توسط حجاج ایرانی از عربستان به ایران آورده شده است.

ذرت که گرده افشانی آن بیشتر به وسیله باد صورت می‌گیرد و باد می‌تواند تا چندین کیلومتر دانه‌های گرده را منتقل کند، در آمریکا بیشترین تولید را دارد به طوری که این کشور بیش از 45 درصد ذرت دنیا را تولید می‌کند و پس از آن چین، برزیل و مکزیک عمده‌ترین تولیدکنندگان این محصول هستند.

آمریکا و آرژانتین بزرگترین کشورهای صادرکننده و ژاپن و اروپای غربی بزرگترین واردکنندگان این غله در جهان به شمار می‌روند. در ایران 90 درصد ذرت دانه‌ای مرود نیاز صنعت مرغداری در داخل تولید می‌شود.

از گیاه ذرت در تهیه‌ غذا، کنسرو، شیره ذرت، روغن، سس مایونز، مارگارین و همچنین در ساخت لوازم آرایشی بهداشتی استفاده می‌شود.

از ساقه و برگ‌های ذرت در صنایع کاغذ و مقواسازی و همچنین تولید کاغذ دیواری استفاده می‌کنند. از آرد ذرت نیز در تولید چسب، صابون و از نشاسته‌ آن در صنایع رنگرزی، داروسازی، مرکب‌سازی و پلاستیک‌سازی استفاده می‌شود .

همچنین با توجه به اینکه جوانه ذرت آن دارای مقدار زیادی روغن و ویتامین E است، در صنایع روغن‌کشی از این محصول استفاده می‌شود.


نقل از :ایسنا

کد: 1113 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ چهارشنبه ۲۴ خرداد بازدید: 3619 ساعت: 12:00 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 کنار گذاشتن نسخه آمریکایی از صنعت دام و طیور ایران ۱۴۰۲ شنبه ۴ آذر
2 کاهش تقاضای چیپس در بازار داخل و خارج ۱۴۰۰ دوشنبه ۱ آذر
3 سازمان ملی استانداردبه اظهارات نماینده مجلس درباره ذرت آلوده پاسخ داد ۱۴۰۰ جمعه ۱۸ تير
4 جوجه ریزی با قیمت گوشت مرغ زیر ۲۳ هزار تومان صرفه اقتصادی ندارد ۱۳۹۹ دوشنبه ۲۴ آذر
5 کشت فراسرزمینی ذرت ایرانی در ۳ کشور جهان ۱۳۹۸ چهارشنبه ۲۶ تير
6 قیمت تخم‌مرغ درب مرغداری به ۷۰۰۰ تومان رسید! ۱۳۹۶ شنبه ۲ دي
7 دلایل گرانی نرخ نهاده ها/نرخ منطقی خرید هر کیلو شیر خام 1500 تومان ۱۳۹۶ يکشنبه ۲۶ آذر
8 طرز تهیه مینی تاکوی مرغ ۱۳۹۶ چهارشنبه ۸ آذر
9 ایران برای خرید جو و ذرت وارد بازار شد ۱۳۹۶ سه شنبه ۲۳ آبان
10 تفاهم نامه همکاری کشاورزی بین ایران و فرانسه امضا شد ۱۳۹۶ شنبه ۲۰ آبان
11 قیمت منطقی تخم‌مرغ شانه‌ای ۱۲ هزار تومان! ۱۳۹۶ چهارشنبه ۱۷ آبان


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  مصرف آب همراه با غذا موجب بروز یبوست می‌شود سیدعلی ابوالحبیب متخصص داخلی اظهار داشت: یکی از عل...

  از مصرف لبنیات پرچرب بپرهیزید یک متخصص تغذیه ضمن تاکید بر اصلاح الگوی غذایی، بر ...

  نکاتی در خصوص تغذیه زنان باردار دکتر ربابه شیخ الاسلام تغذیه دوران بارداری را بسیا...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

خنک بنوشید بیشتر عرق می‌کنید تابستان فرا رسیده و مشکل عرق و بوی بدن آن تبدیل به کابوس خیلی‌ها شده است. گاهی در اتوبوس یا مترو و حتی فضاهای باز از بوی عرق بعضی‌ها نمی‌شود نفس کشید.
همه چیز درباره پیتزا؛ مهمان ایتالیایی شاید در نگاه اول، ایرانی ها مردمان بدغذایی به نظر برسند؛ چون به سختی با غذاهای ملل دیگر ارتباط برقرار می کنند. دلیل این مدعا هم به همراه بردن چند قوطی کنسرو و چند پسته غذای کنسروی در سفرهای خارجی است.
جهان‌سومی‌ها تولیدکننده چای و انگلیس بزرگ‌ترین تاجر دبیر سندیکای کارخانه‌های چای گفت: کشور‌های ترکیه و آذربایجان با مصرف سرانه سه کیلوگرم چای بیشترین مصرف‌کننده چای در جهان هستند و آمریکا با میزان مصرف سرانه 0.6 کیلوگرم کمترین مصرف‌کننده‌ی این محصول به‌شمار می‌رود.
خطر عسل برای کودکان زیر یکسال با تولد اولین نوزاد ممکن است با مشاهده برخی رفتارها سوالاتی ذهن والدین را درگیر کند اینکه نوزاد تازه متولدشده زیاد می‌خوابد؟، نزدیک‌بین است، چه مدت پس از تولد می‌خندد، آیا دچار اضطراب می‌شود یا نه و چه موادغذایی را نباید تا یک سالگی به کودک داد و....