به گزارش پایگاه خبری لقمه ، بیشتر ما وقتی درمورد سس تند فکر میکنیم یاد تُندیِ آن میافتیم، اما ترنر و همکارانش در مؤسسهی چیلی پپر، فلفل تند را چیزی فراتر از آن میدانند.
میتوانیم آن را «پارادوکس فلفل تند» بنامیم. یعنی برعکس آنکه همیشه مصرف چنین سسهای تندی را دیوانگی میدانیم و از آنها گریزانیم اما سس تند و سالسا از سالمترین مواد غذایی روی کرهی زمین هستند.
خواص فلفل تند:
هزاران نوع فلفل تند وجود دارد که فواید غذایی مشابهی هم دارند. مثلا فلفل چیلی سبز کالری، قند، چربی و کربوهیدرات پایینی دارد، فاقد کلسترول است و مقدار زیادی ویتامین سی دارد.
ویتامین سی با افزایش سوختوساز، توسعهی بافتهای پیوندی، بیوسنتز انتقالدهندههای عصبی، عملکرد ایمنی، التیام زخمها و جذب آهن ارتباط دارد. بهعلاوه این ویتامین یک آنتی اکسیدان است، یعنی رادیکالهای آزاد را که به سلولها آسیب میرسانند، از بین میبرد.
ویتامین سی برای سلامت پوست، دندانها و استخوانها لازم است و حتی به پیشگیری از بیماری اسکوربوت هم کمک میکند.
فلفل چیلی تند حاوی کارتنوئیدها (ویتامین A)، فلاونوئیدها، آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی است که همگی خواص ضدپیری و ضدالتهابی دارند و در حفاظت از دیاِناِی (DNA) و کاهش فشار خون مؤثرند.
شگفتی واقعی فلفل چیلی، کپسایسین است؛ ترکیب گیاهی بیرنگی که به فلفل تند، خاصیت تندی و تسکین درد میدهد. کپسایسین آنقدر قدرتمند است که اغلب در کرمهای موضعیِ کاهش درد استفاده میشود.
کپسایسین در فلفل تند، سسهای تند و سالساها وجود دارد. در فلفل تند، کپسایسین در بافتی که دانهها را نگه میدارد، متمرکز شده است. دانههای فلفل هم ممکن است تند باشد، اما برخلاف باور عامه، این تندی از خود دانهها نیست، تندی آنها بهدلیل کپسایسینی است که از بافتهای اطرافشان جذب کردهاند.
مقیاس اسکویل، معیار استانداردی برای سنجش میزان تندی فلفل است. برخی از سسهای قرمز ۲۵۰۰ تا ۵۰۰۰ اسکویل واحد تندی تولید میکند. میزان تندی کپسایسین خالص، ۱۶ میلیون واحد اسکویل است!
نکته: کپسایسین خالص را در سوپ نریزید وگرنه ممکن است مثل موشک بهسمت کُرهی ماه پرتاب شوید!
آیا غذاهای تند میتوانند با سرطان مقابله کنند:
فلفل چیلی بالغ گیاه سادهای است، اما دانشمندان بهتازگی به خواص این گیاه شگفتانگیز پی بردهاند. محققان مشغول کار روی ارتباط فلفل تند با درمان دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی و عروقی، التهاب، کاهش وزن و سرطان هستند.
کپسایسین اثر شگفتانگیزی دارد. باعث میشود سلولها، بهویژه سلولهای سرطانی، دچار آپوپتوسیز یا همان مرگ سلولی شوند.
درمورد خواص و تأثیرات کپسایسین، آزمایشهای بیشتری موردنیاز است. مثلا نمیدانیم چه مقدار کپسایسین هضمشده وارد جریان خون میشود و اثرش تا کِی باقی میماند. مری اوکانل (Mary O’Connell) استاد علوم گیاهی و محیط زیست دانشگاه نیومکزیکو در جستوجوی سرمایهگذاری است تا بتواند در این زمینه تحقیق کند.
او فلفل چیلی را تحریککنندهی مقابله با سرطان میداند.
طبق گفتهی اوکانل، ایالت نیومکزیکو پایینترین نرخ شیوع سرطان را در کشور دارد. آیا این بهدلیل رژیم غذایی سنتی غنی از فلفل و سسهای تند است؟ کسی بهطور قطع پاسخ این پرسش نمیداند. اوکانل میگوید: «این از آن ویژگیهای غیرمعمولی محیط ماست.»
نقل از :سلامتی