چرا ما ایرانی ها پرخوریم؟
10 ملت پرخور جهان را بشناسید


لقمه: در خبر ها آمده بود که ما ایرانی جزوه 10 کشور چاق و پر خور دنیا هستیم ؛برخی از عادات غلطی که ما ایرانیان داریم گرچه ممکن است در بین سایر ملل نیز دیده شود اما دلایل اجتماعی بروز آن گاه کاملا منحصر به فرد است.

پرخوری یکی از عادات غلطی است که ما ایرانیان دچار آن هستیم و چاقی و مرگ زودرس بر اثر سکته وفشار خون و غیره از اثرات آن است.
اخیرا مطلبی منتشر شد که در آن بر طبق تحقیقات دانشمندان 10 کشور نخست دنیا از نظر پرخوری عبارتند از: آمریکا، روسیه، مصر، مکزیک، آلمان، برزیل، بریتانیا، آرژانتین، ترکیه و ایران.

اما چرا چنین است آیا پرخوری دلایل اجتماعی دارد یا یک عادت کاملا فردی است؟
معمولا خورد و خوراک و عادات غذایی توسط خانواده به فرد آموخته می شود و رویکرد های خانواده ها به تغذیه و فرهنگ آنان به طور مستقیم بر روی کودک و فرهنگ تغذیه وی اثر می گذارد.

این اولین عامل تاثیر ، فردی بودن عادت پرخوری را زیرسئوال میبرد گرچه ممکن است برخی پیش فرضهای ذاتی در بعضی از افراد و خصوصیتهای ژنتیک و یا نژادی در پرخوری موثر باشد اما سهم فرهنگ در ایجاد این عارضه همه گیر تر و شایع تر است.

در کشور ما ازدیرباز یعنی از هنگامی که آریایی ها از چادر نشینی و دامداری به تشکیل تمدن یکجانشینی و کشاورزی روی آوردند ارزشهای جامعه دامپروری نیز متحول شد.

اگر لاغر اندام بودن و چست و چالاک بودن در بین مردم کوچ رو یک ارزش بود اما برای افرادی که ثروتمند ترین تمدنهای دنیای باستان را بنا نهادند ، تنومندی و چاقی و قدرتمندی ارزش شد.

تمدن ایران به دلیل ثروت سرشار هم در طبقه حاکمان و هم در طبقه زیر دستان یک سر و گردن از نظر تغذیه و تنوع آن از تمدنهای اطراف خود سر بود.

تنوع غذایی کشورهای امروزی که در حوزه تمدن هخامنشی ایرانی محسوب می شدند موید این نظر است. انواع خورشها پلوها خوراکها و کباب ها و شیرینی ها از حوزه دره پنجاب گرفته تا سواحل مدیترانه مانند لبنان نشان دهنده این است که مردم در فلات ایران سعی و تلاش فراوانی برای تهیه غذای خوشمزه و شاهانه داشته اند.

وجود روغن و چربی های حیوانی گوشت وغلات ( به عنوان نمونه آبگوشت) نشان دهنده آن است که قوت بخشی و خوشمزه بودن غذا بر سالم بودن آن می چربیده است.

این در حالیست که تمدنهای شکل گرفته در کنار اقیانوسها و دریاهای آزاد علیرغم ثروتمندی از تغذیه سالم برخوردار بوده اند به عنوان نمونه در ژاپن و یونان و کشورهایی که اکنون به تغذیه مدیترانه ای شهرت دارند به دلیل استفاده از غذاهای دریایی و سبزیجات از لحاظ تناسب اندام و طول عمر بر ایرانیان و اعراب برتری دارند.

از طرف دیگر افراد فقیرجامعه برای نشان دادن مکنت نسبی خود سعی می کردند تغذیه خود را مانند طبقه حاکم شاهانه کنند لذا چرب بودن غذا، دوده گرفتن دود کش خانه و داشتن شکم بزرگ از ارزشهایی شدکه به درون جامعه زیر دستان نیز رسوخ کرد و نوعی پرخوری عصبی با انگیزه های ارتقای طبقاتی به عنوان عادتی غلط در بین مردم استوار شد.

بعد از ورود اسلام هم این اخلاق مستقیما به دربار خلفای اموی و عباسی نفوذ کرد و ثروت جامعه مسلمین در آن سالها دلیل تعمیق فرهنگ تغذیه متنوع و شاهانه شد که بعد در دربارهای صفوی ، عثمانی و گورکانان هندی به اوج رسید به نحوی که بسیاری از رستورانهای معروف جهان حتما از سبک غذایی ترکی، لبنانی-عربی، فارسی و هندی در منوی خود دارند. که همگی در حوزه تمدن اسلام بودند.

هم اکنون هم در جامعه ما بسیاری از مردم در برخورد با فردی لاغر به او نگاهی از سر ترحم و تحقیر دارند اما فردی چاق و شکم گنده هنگام پرخوری با فریاد ماشالله ماشالله دیگران مشایعت می شود گرچه ممکن است یک ساعت بعد همان شخص بر اثر سکته دار فانی را وداع گوید.

لذا پرخوری در اکثر خانواده های ایرانی به عنوان ارزش وجود دارد و توصیه های سلامت تاکنون هیچ اثری بر این عادت غلط نداشته است.

از طرف دیگر تبلیغات جدید، فست فودها و طعمها و روشهای پخت و پز جدید که وارد فرهنگ ایرانی شده است نیز این عادت را تجدید کرده است ؛ کم نیستند جوانانی که بر سر خوردن چند ساندویچ و یا پیتزا با هم شرطبندی می کنند.

البته دلایل اجتماعی پرخوری از عارضه چاقی گرچه در نقاطی مشترک است اما در کل متفاوت است ؛دلایل اجتماعی چاقی مخصوصا بین زنان ایرانی بسیار متفاوت است و بحث جداگانه ای را مطلبد اما در مورد پرخوری این نکته مسلم است که این پدیده نه تنها فردی نیست بلکه دلایل اجتماعیش ریشه در فرهنگ و تمدن چند هزار ساله ما دارد.


نقل از :خبر آنلاین

کد: 1221 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ يکشنبه ۱ مرداد بازدید: 8419 ساعت: 12:00 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 آشنایی با نکات تغذیه‌ای رمضان نوروزی ۱۴۰۲ دوشنبه ۷ فروردين
2 اثر رژیم غذایی مدیترانه ای در کاهش چاقی و بیماری کبدی ۱۳۹۸ سه شنبه ۱۰ ارديبهشت
3 جلوگیری از پرخوری با برخی از مکمل های غذایی ۱۳۹۶ سه شنبه ۲۸ آذر
4 توصیه‌های تغذیه‌ای شب یلدا ۱۳۹۶ سه شنبه ۲۸ آذر
5 پرخوری عصبی را بشناسیم ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۴ آذر
6 اصلاح الگوی غذا به خاطر بچه ها ۱۳۹۶ پنج شنبه ۲ آذر
7 میان وعده ای که از اضافه وزن پیشگیری می کند ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۱ مهر
8 افزایش وزن کودکان ایرانی نگران کننده است ۱۳۹۶ چهارشنبه ۲۹ شهريور
9 گیاهان دارویی از پرخوری پیشگیری می کند ۱۳۹۶ سه شنبه ۲۸ شهريور
10 11 راه درمان خانگی نفخ شکم ۱۳۹۶ شنبه ۱۱ شهريور
11 خوردن این 5 غذا بعد از شام ممنوع ۱۳۹۶ شنبه ۱۷ تير


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی
امسال شب یلدا را چگونه می گذرانید؟
 






 

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  پنج ماده غذایی که منجر به کاهش تری گلیسرید خون می‌شوند خطرات ناشی از چربی بالا که مرتبط با سنجش سلامتی و ...

  موادغذایی مفید برای سلامت پوست، مو و ناخن تابحال دقت کرده‌اید که چقدر وقت و هزینه خرج تقویت ...

  هفت ماده غذایی برای تقویت سلامت جسمی این منابع غذایی سرشار از ویتامین ‍‍C و E ، آهن و ک...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

علامتی برای شناسایی پوکی استخوان یکی از محققین بر‌تر جشنواره رازی، اعلام کرد: در مطالعاتی که انجام شده به این موضوع دست یافتیم که سرعت از دست دادن تراکم استخوان افرادی که احساس خشکی دهان دارند بیشتر از کسانی است که با این مشکل مواجه نیستند.
وقتی در ایران‌ گریه‌ کردم روزگاری که ما در آن زندگی می‌کنیم، سرشار از تحرک و پویایی است. جهانی که روز به روز بیشتر به انواع فناوری‌ها و پیشرفت‌ها دست پیدا می‌کند و آدم‌ها را به آن وابسته. این جهان پرشور با همه دستاوردهایش موجی از بحران هویت را به دنبال داشته است.
آشنایی با یک رژیم غذایی برای داشتن قلب سالم بیماری‌های قلبی و عروقی یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در دنیا است. همچنین شایع‌ترین علل مرگ و میر در کشور ما نیز بیماری‌های قلبی – عروقی است. افزایش این نوع بیماری ناشی از تغییرات در رژیم غذایی، فعالیت بدنی و مصرف دخانیات بوده که به دلیل تغییر در شیوه زندگی ناشی از شهرنشینی و صنعتی شدن پدید آمده است.
با غذایمان چه چاشنی بخوریم؛ دوغ؟ نوشابه؟ در حقیقت این خوراکی ها در صورت کم چرب و کم نمک بودن، از لحاظ ارزش غذایی تفاوت چندانی با هم ندارند و توصیه کلی این است که در وعده های روزانه، تنوع غذایی را رعایت کرده و از همه این خوراکی ها به اندازه استفاده کنید.