غذاهای نذری در ایران/7
بوی شله زرد نذری پیچید


در فرهنگ ما برخی غذاها و شیرینی‌های قدیمی هستند که نه تنها در طول زمان فراموش نشده‌اند، بلکه در مناسبت‌های خاصی، بیشتر و بیشتر مورد توجه قرارگرفته و می‌گیرند. یکی از این غذاها شله زرد است که در سفره‌های ایرانی زیاد دیده می‌شود و در ماه محرم هم به عنوان نذری کاربرد دارد.

عکاس: منصوره معتمدی

لقمه: در فرهنگ ما برخی غذاها و شیرینی‌های قدیمی هستند که نه تنها در طول زمان فراموش نشده‌اند، بلکه در مناسبت‌های خاصی، بیشتر و بیشتر مورد توجه قرارگرفته و می‌گیرند. یکی از این غذاها شله زرد است که در سفره‌های ایرانی زیاد دیده می‌شود و در ماه محرم هم به عنوان نذری کاربرد دارد. اما در این غذای شیرین و خوش‌طعم، كالری فراوانی نهفته است و اگر احیانا هوس کردید كاسه‌ای از آن بخورید، باید یادتان باشد كه در خوردنش زیاده‌روی نکنید.

اصلی ترین جزء شله‌زرد، برنج یا همان قوت غالب ما ایرانیان است. برنج غذای اصلی دو سوم مردم جهان را تشکیل می‌دهد. شاید باور نكنید اما پروتیین برنج در قیاس با دیگرغلات کیفیت مناسب‌تری دارد زیرا از اسید آمینه ضروری بدن، 8 عدد را داراست و از این رو، ترکیب آن با منابع غذایی پروتیینی گیاهی مانند انواع مغزها افزایش ارزش غذایی و تكمیل پروتیین مورد نیاز بدن را به همراه خواهد داشت. در ضمن، این غله منبع خوبی از ویتامین‌های گروه b است. جالب است بدانید مقدار این مواد مغذی در اثر شستشوی برنج کاهش چشم‌گیری می‌یابد و بنابراین، برنج را بیش از 1 تا 2 بار نباید شست.

دارچین در تاریخ کهن جزو مواد لوکس و بسیار گران‌بها بوده است ولی امروزه با قیمت مناسب در دسترس همگان است. محققان در طی مطالعات به اثرات مفید دارچین بر سلامتی پی برده‌اند و این خواص شفابخش را عمدتا به وجود سه ترکیب فعال به نام‌های سینامالدیید، سینامیل استات و سینامون الکلی و طیف گسترده‌ای از مواد فرار موجود در آن نسبت می‌دهند. آنها دریافته‌اند، سینامالدیید موجود در دارچین اثرات بسیار مفیدی در جلوگیری از ایجاد لخته‌های خونی غیرطبیعی دارد و به این ترتیب در درازمدت خطر سکته‌های قلبی و مغزی را می‌کاهد.

زعفران که به علت ارزش بالایش به آن طلای سرخ می‌گویند در اصل از کلمه زرپران گرفته شده و از دیرباز به علت خواص درمانی‌ای که به آن نسبت می‌دهند، مورد توجه بوده است، اگرچه زیاده روی در مصرف آن نیز اثرات سمی‌ و خطرناکی به دنبال دارد. با این همه، در مطالعات متعددی دیده شده است که مصرف آن به كاهش روند سرطان مثانه كمك می‌كند اما میزان مصرف افراد از این ادویه آن قدر كم است كه آن را تنها می‌توان یك رنگ دهنده طبیعی غذا دانست كه البته استفاده از آن در مقایسه با رنگ‌دهنده‌های شیمیایی یك عادت مناسب است.



مواد لازم (برای چهار نفر)

برنج 200 گرم

شکر 300 گرم

زعفران ساییده 1 قاشق مرباخوری

کره 2 قاشق غذاخوری

گلاب 1 لیوان

خلال بادام و پسته به مقدار دلخواه

هل و دارچین به مقدار دلخواه



طرز تهیه
ابتدا برنج را خیس کرده و آب آن را 1 یا حداکثر 2 بار عوض کنید و با آب کافی روی اجاق قرار دهید تا بپزد. یادتان باشد كه باید کف روی برنج را بگیرید. برنج باید پخته و دانه‌هایش كاملاً له شود. سپس در ظرف جداگانه ای شکر را با قدری آب حرارت دهید و شربت به دست آمده را به برنج بیفزایید و سپس کره، خلال بادام و پسته را اضافه کنید. در انتها زعفران حل شده، هل و گلاب را نیز اضافه کرده و با شعله کم حرارت دهید. یادتان باشد دایم باید شله زردتان را به هم بزنید تا ته نگیرد.




کد: 535 تاریخ نشر: ۱۳۹۰ دوشنبه ۲۱ آذر بازدید: 8636 ساعت: 12:00 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 روش‌های پیدا کردن بهترین رستوران‌ها در سفر ۱۴۰۲ شنبه ۲۶ اسفند
2 توضیحات یک مسئول درباره واردات آدامس قاچاق با طعم مرگ ۱۴۰۲ سه شنبه ۲۲ اسفند
3 بهترین راه برای تجربه خوردن یک غذای محلی اصیل ۱۴۰۲ چهارشنبه ۱۶ اسفند
4 لزوم پرهیز از خرید و مصرف فراورده های فله‌ای در سفر ۱۴۰۲ سه شنبه ۱۵ اسفند
5 روش‌های ایجاد تنوع در ظاهر غذاها ۱۴۰۲ جمعه ۱۱ اسفند
6 آموزش کامل تهیه کباب لقمه در منزل ۱۴۰۲ چهارشنبه ۹ اسفند
7 نکاتی مهم در استخدام یک سرآشپز رستوران ۱۴۰۲ جمعه ۲۰ بهمن
8 برنامه غذایی برای مقابله با کاهش تنگی نفس ۱۴۰۲ يکشنبه ۱۷ دي
9 تیغ نرخ ارز برگلوی صنعت غذا ۱۴۰۲ پنج شنبه ۱۴ دي
10 دستاورد سفر رییس سازمان دامپزشکی کشور به هند ۱۴۰۲ چهارشنبه ۱۳ دي
11 وضعیت صادرات محصولات کشاورزی و غذایی در ۸ ماه اول امسال ۱۴۰۲ جمعه ۱۷ آذر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  چطور غذا و مایکروفر باعث سرطان می‌شوند؟ لقمه: دیوکسین (Dioxin) یک سم بسیار قوی برای سلول ه...

  مزایای استفاده از گیاهان معطر در برنامه غذایی افزودن گیاهان معطر به غذاها می‌تواند به حفظ وزن طب...

  خطرات نوشیدنی های انرژی زا نوشیدنی های انرژی زا می توانند خطرناک باشند. آگاهی...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

از ابداع بسته‌بندی جدید تا مشهور شدن برند شیلا لقمه: برگ برنده ساندویچ شیلا، بسته‌بندی ویژه آن بود که به دلیل اندازه کوچکش و به این دلیل که باید دیده شود، به دنبال جعبه‌ای مخصوص گشتم، اما در اندازه‌هایی که می‌خواستم پیدا نکردم، بنابراین بسته‌بندی جدیدی ابداع کردم.
عامل اصلی ابتلا به فشار خون چیست؟ یک مطالعه که به تازگی انجام شده است نشان می دهد که عامل ابتلا به فشار خون بالا، قند است نه نمک.
کشاورزی و امنیت غذایی؛ اولویت مهم امنیت ملی شواهد نشان می‌دهند كه با توجه به قابلیت‌های تولیدی كشور در صورت تحقق الزاماتی چون توسعه روستایی، توسعه كشاورزی از جمله افزایش عملكرد محصولات در واحد سطح، افزایش بازده آب و خاك، كاهش ضایعات تولیدی، اصلاح الگوی تغذیه كشور امكان نیل به یك امنیت غذایی پایدار در سطح كلان وجود دارد.
آیا مادران باردار باید به اندازه 2 نفر غذا بخورند؟ در حال حاضر همه می‌دانیم تغذیه نامناسب مادر در دوران بارداری بیشتر به جنین آسیب می‌زند تا به مادر! به عنوان مثال محدودیت شدید دریافت انرژی با افزایش تولید اجسام كتونی اثر مخرب بر مغز جنین دارد.