به گزارش لقمه، برای شب یلدا، خوراک ویژاهای نمیشناسم و تهیه شام بستگی به وضع اقتصادی و روند تغذیه خانواده دارد. خوردنیهای ویژه شب یلدا میوههای فصل تابستان و پاییز چون خربزه، هندوانه، انگور، انار، سیب، خیار، به و مانند آن است. میوههایی که میبایست در این شب تمامی آنها بجز سیب و به خورده شود و چیزی برای فردا، یعنی فردای زمستان باقی نماند. در قدیم میوههایی را که شب یلدا بر آن میگذشت نمیخوردند. آجیل و شب چره که شامل دانههایی چون گندم و نخود برشته، تخم هندوانه و کدو، بادام، پسته، فندق، کشمش، انجیر و توت خشک است، در بسیاری از شبنشینیها، مهمانیها و گردشها فراموش نمیشد. ولی در شب یلدا میبایست بر سر سفره میبود. خوردنیهای شب یلدا، در واقع، میوه و آجیل است نه غذا. برخی از خانوادهها در شب یلدا، پس از خوردن شام، برای شب نشینی شب یلدا به خانه خویشاوند بزرگتر میروند. شب یلدا مثل همه آیینها در شهرها و در بین اقوام مختلف با فرهنگ و سنن همان مناطق در هم آمیخته و ترکیب شده است. مثلاً در برخی مناطق خانوادههایی که دختر تازه عروس دارند در شب یلدا خنچهای پر از میوه، شیرینی و آجیل به همراه خربزه و هندوانه برای دخترشان میفرستند. اگر دختری نامزد شده باشد نظیر این هدیه را از خانواده داماد دریافت میکند. هندوانه اصلیترین میوه شب یلداست و میدانیم که طبق آداب و سنن قدیمیان اگر در این شب چیزهای دیگر کمتر مصرف شوند و یا اصلاً خورده نشوند، هندوانه از اقلامی است که خورده خواهد شد، تزئین هندوانه روشهای گوناگونی دارد. هندوانه را از طول زیکزاک یا دالبر و نیم دایره برش داده، اما نه کامل؛ بلکه در وسط آن یک دسته زیکزاکی یا دالبری نگه دارید تا به شکل سبد شود و سپس هندوانههای داخل آن را به شکل توپی با قاشق اسکوپ (قاشق بستنی) در آورده و برای اینکه همه هندوانهها را گرد گرد در بیا ورید، از ابتدا که همه توپها را در میآورید در ظرفی دیگر ریخته وسپس همه را به سبد هندوانهای خود برگردانید. میتوانید برای پذیرایی از چوبهای کبابی کوچک که چند عدد را در توپهای هندوانهای فرو کردهاید و به آن شکل زیبایی هم میبخشد به جای چنگال استفاده کنید و یا به همراه توپهای هندوانه میوههای دیگری نیز با آن مخلوط نمایید تا ترکیب رنگ زیباتری داشته باشد. یک روش دیگر که بسیار ساده است، هندوانه را از عرض و بدون دسته باز هم زیکزاکی یا دالبر برش داده واین بار نیز به همان شکل قبلی با قاشق اسکوپ هندوانهها را بیرون آورده و دوباره داخل پوسته بریزید و با چنگالهای سفید کوچکی که از فروشگاههای لوازم شیرینی میتوانید تهیه کنید در این هندوانههای توپی شکل زده و از مهمانان شب یلدایی خود پذیرایی کنید. میتوانید برای زیباتر شدن هندوانهتان از ترافلهای رنگی که بر روی آن میپاشید استفاده کنید.یکی دیگر از راههای تزئین هندوانه که با روشهای قبل کمی تفاوت دارد و زیبایی آن مستلزم آن است که قبلاً این روش را تمرین کرده باشید. پوست هندوانه را تا نیمه با یک چاقوی تیز طوری بردارید که سفیدیهای زیر پوست باقی بماند و تنها پوست سبز آن جدا شود، سپس یک گل را در نظر گرفته و با برشهایی بر روی پوسته سفید هندوانه آن را بوسیله چاقوی لیزری به شکل گل در بیاورید یا اینکه هندوانه را از طول نصف کرده و 5 تا 10 سانت روی آن را به شکل ترمه برش دهید که برای این کار میتوانید شکل ترمه را ابتدا بر روی آن با نوک چاقو کشیده و سپس اطراف آن 5 تا 10 سا نت رویی را به آرامی خالی کنید به طوری که یک ترمه ی قرمز از هندوانه در رو و بقیه آن به شکل قبل با پوسته سبزدر زیر قرار داشته باشد.هندوانه را به صورت عرضی برش بزنید تا دایرههایی از هندوانه داشته باشید سپس این دایرهها را از قسمت قطر 2 یا سه بار برش بزنید تا مثلثهایی از هندوانه اداشته باشید و داخل پوست هر برش از هندوانه یک چوب بستنی فرو کنید و تکهها را داخل ظرف بچینید.می توانید در کنار تزیینات دیگر هندوانهها، مقداری را برای بچهها به این شکل آماده نمایید که بسیار راحت ودر عین حال زیباست. میتوانید هندوانه را برش زده و به شکل سطح صافی درآورید و سپس با قالبهای شیرینی پزی، هندوانه را قالب زده و در ظرف بچینید. بازگشت به صفحه نخست