مضرات غذاهای چرب و شور برای دانش‌آموزان


مصرف میان وعده و غذاهای شور بین دانش آموزان نه تنها سبب دفع کلسیم، بلکه زمینه ساز بیماری‌های قلبی- عروقی و فشارخون بالا در بزرگسالی می‌شود.

به گزارش لقمه، در حال حاضر مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ شده، فست‌فودها و مصرف زیاد نمک از جمله مشکلاتی است که در الگوی مصرف غذای دانش‌آموزان وجود دارد.

مصرف زیاد نمک زمینه را برای فشار خون بالا در بزرگسالی فراهم می‌کند همچنین مصرف زیاد روغن و چربی علاوه بر بالا بردن چربی خون و بیماری‌های قلبی و عروقی، به دلیل دریافت کالری زیاد اضافه وزن و چاقی را به دنبال دارد. کودکان سنین مدرسه علاوه بر سه وعده غذایی اصلی به میان وعده نیز نیاز دارند.

برای پیشگیری از فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و عروقی و اضافه وزن و چاقی در بزرگسالی، میان وعده دانش‌آموزان باید شامل مواد غذایی باشد که علاوه بر تأمین نیازهای تغذیه‌ای، کم‌نمک و کم‌روغن نیز باشد.

به این دلیل موادی چون چیپس، پفک و سایر تنقلات چرب و شور میان وعده‌های مناسبی نیستند.

استفاده از انجیر خشک، توت خشک، نخودچی، کشمش، انواع مغزهای بو نداده و بدون نمک، برگه زردآلو و انواع میوه‌ها نظیر سیب، پرتقال، نارنگی، هلو، زردآلو، لیمو شیرین و ... سبزیهایی نظیر هویج، کاهو، خیار و ساندویچ‌هایی مانند نان و پنیر و سبزی، انواع کوکو و کتلت، نان و حلوا شکری، نان و پنیر و خرما، می‌تواند به عنوان میان وعده در برنامه غذایی دانش‌آموزان قرار گیرد. استفاده از ساندویچ‌های خانگی که در تهیه آن‌ها نمک و روغن کمتری استفاده شده است، توصیه می‌شود.

وعده‌ها و میان‌وعده‌های نامنظم

حذف وعده‌های غذایی رفتاری رایج در نوجوانان است. حذف وعده صبحانه در دانش‌آموزان بسیار شایع است که با عواقب نامطلوب از قبیل اضافه وزن و چاقی، عدم تمرکز و عملکرد درسی ضعیف و افزایش خطر دریافت ناکافی مواد مغذی به خصوص کلسیم‌ همراه است.

دانش‌آموزانی که وعده غذایی خود را حذف می‌کنند در پاسخ به گرسنگی اغلب به جای وعده غذایی از میان وعده‌هایی استفاده می‌کنند که از لحاظ ویتامین، مواد معدنی و فیبر پایین هستند و سرشار از چربی، شکر و نمک می‌باشند.

مصرف بی‌رویه تنقلات غذایی کم‌ارزش

متأسفانه برخی تنقلات تجاری از جمله انواع فرآورده‌های غلات حجیم شده مثل انواع چیپس و پفک به طور بی‌رویه توسط کودکان و دانش‌آموزان مصرف می‌شوند. مصرف چیپس و پفک به خصوص قبل از وعده‌های غذایی به دلیل ایجاد سیری کاذب دانش‌آموزان را از خوردن غذاهای اصلی که باید مواد مغذی مورد نیاز رشد را تأمین کند، باز می‌دارد.

از سوی دیگر نمک موجود در آن ذائقه را به خوردن غذاهای شور عادت می‌دهد.

مطالعات انجام شده رابطه بین مصرف نمک و افزایش فشار خون در دوران بزرگسالی را به اثبات رسانده است.

والدین باید دانش‌آموزان را به مصرف تنقلات سنتی مثل نخودچی و کشمش، گردو، بادام، پسته (از انواع بو نداده و بدون نمک)، گندم برشته، برنجک، عدس برشته شده، توت خشک، انجیر خشک و برگه‌ها تشویق کنند و سر سفره به جای نوشابه‌های گازدار برای افراد خانواده از دوغ کم‌نمک و بدون گاز استفاده کنند.

اثرات زیانبار مصرف غذاهای پرنمک و شور

نمک ماده ضروری و تأمین کننده سدیم در انسان است که در انتقال جریانات عصبی و انقباض عضلانی نقش دارد. مقدار توصیه شده مصرف نمک حدود 5-3 گرم در روز (کمتر از یک قاشق چای‌خوری) است.

اضافه دریافت نمک خطرات عمده‌ای از جمله افزایش فشار خون را به دنبال دارد. ثابت شده است که مقدار مصرف نمک با میزان شیوع سکته قلبی در جامعه مرتبط است. دریافت زیاد نمک و سدیم و مصرف غذاهای شور و پرنمک و تنقلات شور سبب کاهش بازجذب کلسیم از کلیه شده و دفع ادراری آن را افزایش می‌دهد که خود عامل مهمی در کاهش تراکم استخوانی و پوکی استخوانی است.

جلوگیری از اثرات زیانبار دریافت بالای نمک از دوران کودکی و سنین مدرسه باید شروع شود. دانش‌آموزان باید سعی کنند که هنگام انتخاب مواد غذایی نوع کم‌نمک آن را برگزینند و در کنار غذا از نمکدان استفاده نکنند.

اثرات زیانبار مصرف غذاهای پرچرب

اگر چه چربی‌ها در برنامه‌ غذایی دانش‌آموزان به علت تولید انرژی بالا و خاصیت سیرکنندگی و طعم‌دهندگی حائز اهمیت هستند و چربی‌های مفید مثل امگا 3 را که برای سلامت بسیار ضروری است تأمین می‌کنند اما برخی از مواد غذایی حاوی چربی‌های نامطلوب هستند و به همین دلیل نباید زیاد استفاده شوند.

بسیاری از مواد غذایی موجود در بازار به خصوص مواد انواع فست‌فودها (مثل سوسیس، کالباس، پیتزا و سیب‌زمینی سرخ شده) دارای چربی اشباع شده هستند که تنگی و انسداد عروق و بروز بیماری‌های قلبی عروقی را به دنبال دارند.

رعایت نکات ذیل در تغذیه دانش‌آموزان حائز اهمیت است:

مصرف فست‌فودها بسیار محدود شود.

در کنار فست‌فودها، انواع سبزی یا سالاد مصرف شود. به جای خیارشور از گوجه‌فرنگی، خیار، کاهو و سایر سبزی‌ها استفاده شود.

به جای نوشابه‌‌های گازدار از نوشیدنی‌های سالم‌تر مثل دوغ بدون گاز استفاده شود.

به جای سیب‌زمینی سرخ شده از سیب‌زمینی تنوری استفاده شود.

هنگام مصرف غذا از نمکدان استفاده نشود.

تنقلات شور مثل انواع چیپس، پفک و چوب شور که حاوی نمک زیادی هستند مصرف نشوند.

از انواع آجیل و مغزهایی که بو نداده و خام هستند به جای انواع پرنمک و شور آن‌ها استفاده شود.  



بازگشت به صفحه نخست

نقل از :فارس

کد: 5984 تاریخ نشر: ۱۳۹۲ يکشنبه ۱۵ دي بازدید: 5610 ساعت: 4:48 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 رژیم لاغری فستینگ برای چه گروهی مناسب است؟ ۱۴۰۲ دوشنبه ۱۵ آبان
2 اهدای جایزه ویژه انجمن مخترعین اروپا به مخترع ایرانی ۱۴۰۲ پنج شنبه ۱۴ ارديبهشت
3 حذف وعده های غذایی سبب کاهش طول عمر می شود ۱۴۰۱ چهارشنبه ۹ آذر
4 سامان گلریز: آشپزی نیاز به نیروهای متخصص دارد/ بگذارید بچه‌ها آشپزی یاد بگیرند ۱۴۰۰ سه شنبه ۲ شهريور
5 تغذیه در دوران نقاهت کرونایی ۱۴۰۰ يکشنبه ۲۶ ارديبهشت
6 تبلیغ عجیب یک شرکت داروسازی در سطح تهران ۱۳۹۶ جمعه ۲۴ آذر
7 مصرف فست فودها بیماری التهاب روده را تشدید می کند ۱۳۹۶ جمعه ۳ آذر
8 تضمین سلامت قلب با رژیم غذایی گیاهی ۱۳۹۶ سه شنبه ۳۰ آبان
9 یک روز گشت با تعزیراتی ها ۱۳۹۶ چهارشنبه ۳ آبان
10 خطرناک‌تر از فست‌فود!/ مضرات پاکت فست فود‌ها را دست کم نگیرید ۱۳۹۶ پنج شنبه ۲۷ مهر
11 راز ساخت سس مخصوص مک‌دونالد لو رفت ۱۳۹۶ چهارشنبه ۸ شهريور


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  چربی‌های مفیدبرای قلب یک متخصص قلب و عروق گفت: ایرانی ها به جای روزانه ۴...

  خربزه از بیماری‌های قلبی و عروقی پیشگیری می‌كند یک کارشناس تغذیه در یزد، گفت: مصرف خربزه در پیشگی...

  افزایش شانس پدر شدن با تغذیه مناسب پزشکان معتقدند که با چند تغییر ساده در رژیم غذایی‌...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

نکاتی کلیدی برای پخت سالم ترین و خوشمزه ترین کباب ها لقمه: بیشتر خانواده های ایرانی به بیرون رفتن علاقه زیادی دارند، رفتن به طبیعت و درست کردن غذاهایی مانند کباب است اما اینکه بهترین، سالم ترین و خوشمزه ترین روش برای پخت انواع کباب چیست، سوالی است که در ادامه با اشاره به نکته هایی کوتاه و کاربردی به آن پاسخ خواهیم داد ...
مضرترین خوراکی‌ها برای دندان‌ها، لثه، زبان و فک این چیزها را هرگز به دهان نبرید.
کمیسیون تخصصی پسته در اتاق اصناف شکل گرفت/پسته دامغان خوشه‌ای صادرمی‌شود پایگاه خبری لقمه: خوشه‌های صنعتی باوجود سه دهه قدمت در صنایع کشور، به‌تازگی راه خود را به دامغان و شاخص‌ترین محصول این شهرستان یعنی پسته، بازکرده است.
زمان مناسب برای پخت گوشت و مرغ یخ زده پایگاه خبری لقمه: متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: زمانی که گوشت یا مرغ برای یخ‌زدایی در دمای اتاق می‌گیرد باید حداکثر تا دو ساعت بعد پخته شود.