5 سوال راجع به هورمون‌ها و چاقی


گاهی اوقات تغییرات هورمونی، تأثیر زیادی روی وزن می‌گذارد. زمانی که در ترشح هورمون‌های استروژن، اختلالاتی به وجود می‌آید و یا تیروئید کم کار می‌شود وزن افراد نیز دچار تغییراتی می‌شود. این اختلالات نه تنها روی زنان، بلکه روی مردان نیز تأثیر می‌گذارد.

لقمه: این مقاله به پرسش و پاسخ‌هایی اختصاص دارد که ذهن خیلی از ما را در این زمینه به خود مشغول کرده است.

 

1- آیا واقعیت دارد که شروع دوره‌ی یائسگی و بروز تغییرات هورمونی روی وزن زنان تأثیر می‌گذارد و باعث چاقی آن ‌ها می‌شود؟
باید بگوییم این مسئله واقعیت دارد. یائسگی دوره‌ی سختی برای زنان است.

تمام آمارها نشان می‌دهد که زنان با شروع این دوره چاق‌تر می‌شوند. به خاطر اینکه زنان در این دوره با تغییرات فیزیولوژی زیادی روبه رو می‌شوند از جمله به هم ریختگی تعادل هورمون‌های مربوط به تخمدان، تشکیل سلولیت و غیره.

البته به موازات این تغییرات، کاهش فعالیت‌های جسمی و همچنین امکان بروز اختلالات دیگر مثل اختلالات تیروئید نیز وجود دارد. البته باید بگوییم که افزایش وزن این دوره با تغذیه‌ی مناسب و انجام فعالیت‌های جسمی مرتب، قابل کنترل است. اغلب زنان بعد از یائسگی از چاقی ناحیه شکم رنج می‌برند.

برای پیشگیری از این مسئله باید عضلات شکمی را تقویت کرد. درمان‌های هورمونی جایگزین برای پیشگیری از اضافه وزن به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. امروزه حرف و حدیث‌های زیادی در خصوص این درمان‌ها وجود دارد و اگر میزان این داروهای هورمونی بیشتر شود برعکس عمل کرده و باعث چاقی می‌شوند.

 

2- آیا دوره‌ی قبل از شروع عادت ماهانه نیز باعث چاقی می‌شود؟
برخی از زن‌ها قبل از شروع دوره‌ی عادت ماهانه از سندروم پیش از قاعدگی رنج می‌برند. این سندروم حاصل مکانیسم‌های پیچیده‌ای است که به عدم تعادل بین استروژن و پروژسترون مربوط می‌شود.

 یکی از رایج‌ترین اختلالات هورمونی، کم کاری تیروئید (هیپوتیروئید) است. زنانی که از این اختلال هورمونی رنج می‌برند بین 4 تا 5 کیلو چاق‌تر می‌شوند. البته در  این مورد جای نگرانی نیست. این مشکل به خوبی درمان می‌شود


سندروم پیش از قاعدگی می‌تواند باعث اضافه وزن یک یا دو کیلویی شود. البته این مسئله قبل از اینکه یک چاقی و اضافه وزن واقعی باشید حالت حجیم و متورم شدن بدن است. در این دوره خانم‌ها باید به تغذیه، توجه بیشتری کنند و از نوشیدن مایعات کافئین‌دار و مصرف نمک و مواد غذایی شور خودداری کنند. اگر مشکل با این پرهیزها از بین نرود باید به پزشک مراجعه کنند.

 

3- آیا رژیم‌های سفت و سخت، تعادل هورمونی را به هم می‌زند؟
زمانی که پای اختلالات هورمونی جدی به میان می‌آید مشکل فراتر از یک رژیم ساده است. اختلالات هورمونی شدید در افرادی دیده می‌شود که به عنوان مثال دچار بی اشتهایی هستند.

البته رژیم‌های غذایی سخت به کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی منجر می‌شود که باعث خستگی و حتی برعکس به جای لاغری باعث چاقی می‌شود.


4- آیا اختلالات هورمونی دیگری نیز وجود دارد که روی وزن تأثیر بگذارد؟
یکی از رایج‌ترین اختلالات هورمونی، کم کاری تیروئید (هیپوتیروئید) است. زنانی که از این اختلال هورمونی رنج می‌برند بین 4 تا 5 کیلو چاق‌تر می‌شوند. البته در این مورد جای نگرانی نیست. این مشکل به خوبی درمان می‌شود.

پرکاری تیروئید (هایپرتیروئید) معمولاً به کاهش وزن منجر می‌شود ولی در حالت‌های استثنایی باعث اضافه وزن می‌شود. از این گذشته بیماری‌های بسیار نادر دیگری نیز وجود دارد که روی وزن تأثیر می‌گذارند مثل اختلال غدد سورنال یا اختلال هیپوفیز.

 

5- همیشه این تصور وجود دارد که اختلال هورمونی فقط روی وزن زنان تأثیر می‌گذارد. آیا مردان نیز تحت تأثیر این اختلالات قرار می‌گیرند؟
مشکل هیپوتیروئید در مردان نیز دیده می‌شود. اما در مردان مسئله‌ی آندروپوز مطرح است. آندروپوز یعنی کاهش غلظت هورمون‌های مردانه و مترادف منوپوز (یائسگی) در زنان است.

در مقایسه با زنان این کاهش هورمون‌های مردانه در سن قبل از سن یائسگی زنان به وجود می‌آید و باعث افزایش وزن و در عین حال احساس خستگی، کاهش میل جنسی و اختلالات دیگر می‌شود. خوشبختانه این اختلالات نیز با درمان‌های مناسب از بین می‌روند.

 

فاطمه مهدی پور

 


نقل از : تبیان

کد: 600 تاریخ نشر: ۱۳۹۰ سه شنبه ۴ بهمن بازدید: 10218 ساعت: 12:00 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 درباره سندروم روده تحریک پذیر بیشتر بدانید ۱۴۰۰ دوشنبه ۱۷ آبان
2 آیا شیر مادر ریسک مرگ نوزاد را کاهش می دهد؟ ۱۳۹۶ شنبه ۱۳ آبان
3 افراد چاق به ویتامین E بیشتری نیاز دارند ۱۳۹۶ چهارشنبه ۲۳ فروردين
4 پنجمین همایش مکمل‌های غذایی و رژیمی برگزار می‌شود ۱۳۹۶ شنبه ۱۹ فروردين
5 خطر افزایش فشار خون با افراط در مصرف مواد قندی ۱۳۹۴ دوشنبه ۴ خرداد
6 عامل سندرم غذا خوردن در شب ۱۳۹۳ چهارشنبه ۷ خرداد
7 ارتباط صبحانه کامل و باردار شدن ۱۳۹۲ دوشنبه ۱۵ مهر
8 مشاهده بیماری تب برفکی و طاعون PPR در بین دامهای همدان ۱۳۹۲ يکشنبه ۱۰ شهريور
9 راست گویی به هضم غذا کمک می کند ۱۳۹۱ پنج شنبه ۹ شهريور
10 نگرانی، عامل تشدید سندروم روده تحریک پذیر در ۷ میلیون ایرانی است ۱۳۹۱ شنبه ۱۳ خرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  چگونه نخوردن صبحانه چاقمان می‌کند یک صبحانه خوب و کامل و البته معمولی، می‌تواند شامل...

  خداحافظی با جوشهای سرسیاه در 15 دقیقه در آشپزخانه پایگاه خبری لقمه: شما می توانید با کمک مواد موجود ...

  ایبوپروفن در شیر! تحقیقات نشان می دهد در یک لیوان شیر بیش از 20 نوع ...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

داستان چیپس: تولد چیپس به خاطر انتقام آشپز! دست خودمان نیست، در بسته‌اش را كه باز می‌كنیم و بوی سیب‌زمینی به مشام‌مان می‌خورد باید تا انتها پایش بایستیم، باید تمامش كنیم و هزار درود بر مخترع این خوراكی ترد كه زیر دندان‌مان خرد می‌شود، بفرستیم.
نقش تغذیه در میگرن و کنترل آن بیماری میگرن که 15 تا 20 درصد از مردان و 25 تا 30 درصد از زنان از آن رنج می‌برند، با سردرد شدید و عمیق، نبض دار‌ و اغلب دردهای تکرار شونده و حساسیت به نور بروز پیدا می‌کند. درد شدید معمولا از صبح زود شروع می‌شود و ممکن است یک سمت سر را درگیر کند و همراه با استفراغ یا تهوع باشد. 10 درصد از مبتلایان به میگرن، دچار اختلالات چشمی، گیجی و ضعف بعد از حملات میگرن نیز می‌شوند.
چه بخوریم تا خوب بخوابیم؟ یک کار‌شناس تغذیه مرکز دیابت دانشگاه علوم پزشکی یزد با تاکید بر این که شام را باید قبل از ساعت ۹ شب صرف کرد، تاکید کرد: هنگام صرف شام باید از مصرف زیاد غذاهای حاوی چربی و کربوهیدرات خودداری شود.
هزار دلیل برای نوشیدن یک استكان چای داغ شاید در حین نوشیدن چای هیچ وقت ذهنتان را درگیر چنین قضیه‌ای نکرده باشید اما واقعیت درباره چای در بسیاری نکته‌ها نهفته بسیاری درباره چای است که بعید نیست خیلی از آدم‌های چای خور هم از اصل ماجرا بی‌خبر باشند. آنچه که معمول است نوشیدن یک فنجان چای داغ برای رفع خستگی و کسالت مفید است یا یک پذیرایی معمول از مهمان‌های خودمانی برای این که عده‌ای دور هم جمع شده و می‌خواهند گپ دوستانه‌ای بزنند و در این میان یک فنجان چای داغ هم جمع را گرم و گیراتر می‌کند.