بهترین و بدترین عصرانه‌ها کدامند


اگر لاغر هستید، فعالیت زیادی دارید و به هیچ بیماری‌ای مبتلا نیستید خوش ‏شانس‌اید.

به گزارش لقمه، یادش بخیر! بچه که بودیم بعد از ناهار زیر باد پنکه می‌خوابیدیم و وقتی بیدار می‌شدیم، مادرم یک پیاله ماست کیسه‌ای با نان تازه جلویمان می‌گذاشت. امروز ماست کیسه‌ای داشتیم، فردا نان و پنیر و گردو با سنگک داغ، پس فردا آش رشته و... هیج خبری از عصرانه‌های آماده امروزی نبود. چیپس، پفک، فست‌فود و بستنی جایی در سفره عصرانه‌مان نداشتند. حالا وقتی فرزندم عصرانه می‌خواهد در کابینت یا یخچال را باز می‌کند و بیسکویت یا بستنی برمی‌دارد و می‌خورد. خودمان هم به برشی هندوانه یا چای و بیسکویت قناعت می‌کنیم. از دیروز تا امروز معنی عصرانه تفاوت زیادی پیدا کرده است.
در گفت‌وگویی با دکتر احمد ساعدی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران در مورد بهترین و بدترین عصرانه‌ها پرسیدیم.

آیا خوردن عصرانه را توصیه می‌کنید؟
بله، عصرانه در واقع میان‌وعده بین ناهار و شام است و خوردنش نه تنها اشكالی ندارد بلكه توصیه می‌شود. ما همیشه یادآوری می‌كنیم از 6-5 وعده غذایی در طول روز استفاده كنید كه شامل 3 وعده غذای اصلی و 2 تا 3 میان وعده خیلی سبك است زیرا میان‌وعده‌ها از افت قندخون و بروز حس گرسنگی جلوگیری می‌كنند.

بهتر است میان وعده شامل چه مواد غذایی‌ای باشد؟
درواقع، این موضوع به سلیقه و ذائقه افراد برمی‌گردد. برای وعده غذایی اصلی می‌توان قوانینی تعیین كرد اما میان‌وعده درواقع به ذائقه افراد بستگی دارد و آنچه فرد هوس می‌كند، می‌خورد. ممكن است میان‌وعده بستنی،‌ نان و پنیر یا بیسكویت و چای باشد. بهترین عصرانه از نظر من میوه‏ ها هستند، البته به شرطی که به اندازه مصرف شوند. حتی نوع میوه نیز- به خصوص برای آن گروه از افرادی که فعالیت بدنی كمی دارند، می‏خواهند وزن کم کنند یا به بیماری قلبی و عروقی و دیابت مبتلا هستند- مهم است. یک آقا با فعالیت فیزیكی زیاد در وعده عصرانه می‏تواند 2 عدد میوه بخورد اما یک خانم دانشجو که فعالیت بدنی ندارد، نباید بیش از یک میوه میل كند. برخی مغزدانه ‏ها مانند پسته و سویا ( اگر کم‏ کاری تیرویید ندارید ) هم در اولویت دوم قرار دارند.

چه نوع میوه‌هایی را پیشنهاد می‌دهید؟
میوه‏ هایی که رنگدانه‏ های بیشتری دارند و کم شیرین هستند، مناسب‌ترند؛ مثلا آلبالو، گیلاس، سیب و حتی سبزیجاتی مثل هویج، گوجه‌فرنگی و خیار و میوه‏ هایی مثل طالبی، خربزه و هندوانه که آب فراوانی دارند. البته مصرف این نوع میوه ‏ها برای کسانی که اضافه وزن دارند یا دیابتی هستند، توصیه نمی‏شود زیرا قندخون را بالا می‌برد. به دنبال این موضوع انسولین زیادی در بدن ترشح می‏شود و قندخون افت می‌کند و 2 ساعت بعد، فرد دچار گرسنگی و ضعف شدید می‏شود و نمی‏تواند اشتهایش را هنگام صرف شام كنترل كند. به همین دلیل است که توصیه می‏شود در وعده عصرانه بستنی نخوریم. بهتر است که عصرانه از موادغذایی کم قند باشد.

خیلی از افراد می‌گویند نمی‌توانند به این توصیه‌ها عمل کنند و عصر که می‌شود فورا سر کابینت‌ها می‌روند و دنبال یک ماده غذایی پرکالری و شیرین می‌گردند. به این افراد چه توصیه‌ای دارید؟
درست است که انتخاب با خودمان است اما بهتر است انتخاب درستی داشته باشیم. بهتر است موادغذایی کم‏ کالری و مغذی در خانه در دسترس باشند و موادغذایی شیرین پرکالری مثل بستنی اصلا در یخچال نگذاریم که بخواهیم عصر سراغ آنها برویم. سعی کنیم اگر شیرینی دوست داریم به جای شیرینی خامه ‏ای، شیرینی ساده بخریم. بسیاری از افراد ذائقه شیرین دارند و این ذائقه به‏ خصوص اگر مبتلا به دیابت باشیم، برایمان سم است و کنترل دیابت را سخت می‏کند. ذائقه شیرین مثل سیگار است. هرچه به آن پاسخ دهیم تقویت می‏شود. امروز اگر یک شکلات بخوریم فردا حس ما با 2 شکلات برطرف می‏شود و همین‌طور روز به روز بالاتر می‏رود. اگر شما ذائقه شیرین دارید، به‌خصوص اگر دیابتی یا مبتلا به اضافه وزن هستید یا نشانگان متابولیک دارید یا والدینتان به بیماری قلب و عروق مبتلایند، باید مراقب باشید تا تقویت نشود و برعکس سعی کنید آن را تضعیف کنید. اگر امروز به حس خود نه بگویید، فردا قدرت این ذائقه کمتر می‏شود. اگر امروز به جای شیرینی خامه ‏ای، شیرینی ساده بخورید ممکن است فردا بتوانید حتی مصرف شیرینی ساده را هم کنترل کنید و آن را به مرور کنار بگذارید.

آیا می‌توانیم به‌عنوان عصرانه، نان و پنیر یا غذا بخوریم؟
نه، بهتر است دور آن را خط بکشیم. باید با عصرانه‌ای كه در قدیم به شكل غذا استفاده می‌شد، خداحافظی كرد. وقتی در مطب از افراد می‌پرسم عصرانه می‌خورید می‌گویند نه اما بعد معلوم می‌شود مثلا چای و شیرینی می‌خورند. از نظر بسیاری از مردم عصرانه غذایی است كه پخته می‌شود اما ما مثل 40-30 سال پیش فعالیت بدنی نداریم پس بهتر است از خوردن این نوع مواد غذایی صرف‌نظر کنیم.

برای افراد لاغر در عصرانه‌شان چه پیشنهادی دارید؟
اگر لاغر هستید، فعالیت زیادی دارید و به هیچ بیماری‌ای مبتلا نیستید خوش ‏شانس‌اید و می‏توانید انتخاب‏های مختلفی داشته باشید. در این شرایط، حتی می‏توانید به عنوان عصرانه غذا بخورید. البته برخی افراد رو به مصرف فست‏ فودها، چیپس یا ذرت می‏ آورند که اصلا درست نیست. حتی اگر از لحاظ دریافت انرژی مشکلی ندارید، سعی کنید انرژی را از غذاهای مغذی به بدنتان برسانید. نان، پنیر، تخم ‏مرغ، میوه و آجیل گزینه‌های سالم‏تری هستند.

بهترین زمان مصرف عصرانه چه ساعتی است؟
عصرانه باید دقیقا بین فاصله ناهار تا شام مصرف شود. یعنی اگر ساعت 10 شام می‏خورید (اگرچه این ساعت مناسب شام خوردن نیست) و ساعت 2 ناهار خورده ‏اید، ساعت 6 زمان مناسبی برای عصرانه است.



بازگشت به صفحه نخست


نقل از :سلامت ایران

کد: 7023 تاریخ نشر: ۱۳۹۳ سه شنبه ۳ تير بازدید: 2977 ساعت: 3:46 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 جولان بیماری‌های ویروسی در پاییز/ مراقب مهر و آبان باشید ۱۴۰۳ جمعه ۶ مهر
2 تجارت جایگزین سلامت در داروخانه‌ها ۱۴۰۳ سه شنبه ۳۰ مرداد
3 کاهش خطر آلزایمر با کمک رژیم غذایی مدیترانه‌ای ۱۴۰۳ جمعه ۱۹ مرداد
4 در روزهای گرم سال غذا چه بخوریم؟ ۱۴۰۳ سه شنبه ۵ تير
5 ایجاد اندیشگاه شهر سالم در مراغه در دنیا بی‌مانند است ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۸ اسفند
6 برنامه غذایی برای مقابله با کاهش تنگی نفس ۱۴۰۲ يکشنبه ۱۷ دي
7 تحقق رویای 5 هزار ساله کشاورزان به کمک سربازان ۱۴۰۲ دوشنبه ۱۱ دي
8 دلیل پوسیدگی فزاینده دندان‌های کودکان چیست؟ ۱۴۰۲ يکشنبه ۵ آذر
9 ممنوعیت تجویز داروهای گیاهی در عطاری‌ها ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۹ آبان
10 رفع مشکلات گوارشی در خانم های باردار با توصیه های طب سنتی ۱۴۰۲ پنج شنبه ۲۵ آبان
11 رابطه چاقی و دیابت بارداری/ احتمال بالای سزارین ۱۴۰۲ سه شنبه ۲ آبان


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  میوه های ضد آلودگی هوا را بشناسید مصرف روزانه یک عدد سیب می تواند عوارض ناشی از آلود...

  کربوهیدراتها چاق نمیکنند/ شمارش کالری اشتباه است ادعاهای ضرر چربی‌های اشباع شده برای قلب، مصرف ٥ وع...

  با مصرف روزانه گوجه فرنگی قلبتان را تقویت کنید مصرف روزانه گوجه فرنگی به طور قابل توجهی عملکرد رگ...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

حقایقی عجیب درباره چاقی متخصصان سلامت می‌گویند عوامل چاقی در بین افراد فراتر از بی‌تحرکی و پرخوری است اما با این حال مصرف مواد خوراکی ناسالم مانند مواد قندی و نداشتن فعالیت بدنی قطعات اصلی پازل چاقی هستند.
شستشوی میوه‌ها چرا، چقدر، چگونه؟ از کودکی باید یاد گرفت که میوه‌ها هم می‌توانند به سادگی آلودگی و بیماری‌های مختلف را به بدن ما منتقل و بیمارمان کنند.
یک نوشیدنی طبیعی برای دفع سموم بدن غالب افراد قهوه و چای را جزو نوشیدنی‌های مورد علاقه خود می‌دانند و کمتر به نوشیدن آب توجه دارند و چون آن را نوشیدنی خنثی می‌دانند، اغلب تمایل چندانی به مصرف آن ندارند اما با اضافه کردن مقداری آب لیموترش به آب آشامیدنی می‌توان از فوائد شگفت‌انگیز هر دوی آنها برای سلامت بدن بهره‌مند شد.
معجزه یک رژیم غذایی، مهار افسردگی با سیب پایگاه خبری لقمه: سروتونین سبب ایجاد تحرک و نشاط در بدن می‌شود و احساس مثبت بودن، خوب بودن یا مفید بودن در فرد را تقویت می‌کند. کاهش سطح سروتونین مغز از علل اصلی پرخاشگری، کم‌حوصلگی و افسردگی است.