هشدار 2 مقام مسئول درباره تامین آب شرب سال آینده


میزان منابع آب تجدید پذیر که زمانی 130 میلیارد متر مکعب بود، به 120 میلیارد متر مکعب رسیده است به طوری که میزان آبی که به ازای هر ایرانی اختصاص می‌یابد، کمتر از هزار و 500 متر مکعب است؛ این میزان در10سال آینده به هزار متر مکعب کاهش می‌یابد که شرایط سختی را برای کشور رقم می‌زند.

به گزارش لقمه، وزیر نیرو در نخستین هم اندیشی سیاست گذاران منابع آب کشور با بیان این مطلب گفت: تقریبا هیچ بعدی از زندگی بدون تاثیر از موضوع آب نیست و این امر برای همه جوامع صادق است اما برای کشور ما که در منطقه‌ای خشک و نیمه خشک است و منابع آب محدود وجمعیت رو به افزایش دارد، این موضوع دارای حساسیت و اهمیت چند برابری است.چیت چیان افزود: در زمینه مدیریت آب دستگاه‌های مختلف باید مشارکت داشته باشند ضمن اینکه با توجه به محدودیت ها، مشارکت فعال بخش علمی و فناوری نیز لازم است.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: برای مدیریت درست، حضور تشکل‌های‌ مردمی حائز اهمیت است. چرا که هر جا که مردم حضور فعالی داشته اند، موفقیت کسب کرده ایم و هر جا که غفلت کرده ایم شرایط سخت تر شده است.

وزیر نیرو تصریح کرد: میزان منابع آب تجدید پذیر که زمانی 130 میلیارد متر مکعب بود به 120 میلیارد متر مکعب رسیده است و میزان آب تجدیدپذیر شونده سرانه کشور به شدت کاهش یافته است به طوری که میزان آبی که به ازای هر ایرانی اختصاص می‌یابد، کمتر از هزار و 500 متر مکعب است که این میزان در 10سال آینده به هزار متر مکعب کاهش می‌یابد که شرایط سختی را برای کشور رقم می‌زند.

راندمان 33 درصدی آبیاری در ایران

وی ادامه داد: اکنون میزان مصرف آب بخش‌های مختلف کشور متعادل نیست مثلا صنعت 2 درصد، شرب 6 درصد و کشاورزی 92 درصد آب مصرف می‌کند. در حالی که میزان مصرف آب کشاورزی در جهان 75 درصد است. چیت چیان به میزان روان آب‌ها اشاره کرد و افزود: زمانی میانگین بلند مدت روان آب‌ها 83 میلیارد متر مکعب بوده که اکنون به 43 میلیارد متر مکعب رسیده است.وی یادآور شد: برداشت‌های‌ غیرمجاز به شکل خطرناکی افزایش یافته و دشت‌ها را با خطر جدی مواجه کرده است. ما طی 50 سال گذشته 110 میلیارد متر مکعب از ذخایر آب زیرزمینی برداشت داشته ایم، در حالی که مجاز نیستیم بیش از میزانی که تجدید می‌شود، برداشت کنیم.

چیت چیان افزود: در سال گذشته میزان آب اضافی که برداشت شده 5.7 میلیارد متر مکعب بوده است.

وی همچنین به آ مارهای فائو در زمینه راندمان آبیاری اشاره و اظهار کرد: این راندمان در ایران 33 درصد ثبت شده که در مقایسه با دیگر کشورها بسیار پایین است لذا باید با توجه به ظرفیت‌های فنی و اقتصادی و با تلاش‌های نه چندان سخت، به متوسط دنیا نزدیک شویم.چیت چیان تأکید کرد: کود و سموم شیمیایی، فاضلاب شهری، روستایی و صنعتی، وجود فلزات سنگین در لایه‌های خاک و زباله‌های‌ شهری زمینه آلودگی آب کشور را فراهم کرده که نیازمند توجه جدی است.

کاهش 24درصدی بارندگی در کشور از ابتدای مهر

وی در ادامه با بیان اینکه تامین آب شهرها و مراکز جمعیتی به چالش و مسئله جدی تبدیل شده است، گفت: به طور متوسط میزان بارندگی در کشور از ابتدای مهر تاکنون 23 تا 24 درصد کاهش یافته و ذخیره آب 5 سد اطراف تهران در مجموع 16 درصد کاهش یافته که علامت شرایط سخت تامین آب شرب برای سال آینده است اما چنانچه در نحوه مدیریت آب، تجدید نظر کنیم و با شرایط اقلیمی سازگار شویم با وجود محدودیت‌ها مشکلات آب قابل حل خواهد بود.وی خاطرنشان کرد: طی یک سال گذشته با فعالیت شورای عالی آب، وزارت نیرو و هماهنگی با وزارت جهاد کشاورزی، برنامه جامع و روشنی در مدیریت منابع آب داشتیم و امیدواریم با توجه به همکاری سازمان مدیریت و همچنین برنامه و اعتبارات پیش بینی شده، طی 5 سال آینده مسئله کاهش منابع آب زیر زمینی را مدیریت کنیم.وزیر نیرو گفت: 62.3 میلیارد متر مکعب از آب‌های زیر زمینی تخلیه شده و 5.7 بیلان منفی آب زیرزمینی است که باید در این زمینه برنامه ریزی کنیم تا بتوانیم طی 20 سال 110 میلیارد متر مکعب آب زیرزمینی را بازسازی کنیم و به سطح ایستایی برسیم.وزیر نیرو خاطرنشان کرد: برنامه‌های جامع و راهکارهای مناسبی برای حل مشکل آب داریم که با بالا بردن بهره وری آب و حکمرانی پایدار منابع آب، به نقطه اطمینان بخشی در مسائل آب خواهیم رسید.

اجرای 15 طرح برای تعادل بخشی به منابع آب زیرزمینی

وزیر نیرو در حاشیه نخستین هم اندیشی سیاست گذاران منابع آب کشور با اشاره به اجرای 15 طرح برای تعادل بخشی به منابع آب زیرزمینی گفت: کارهای اجرایی لازم و اعتبار مورد نیاز پیش بینی شده است تا بتوانیم گام‌های اساسی در جهت احیای منابع آب زیرزمینی و تعادل بخشی آن برداریم.وی با اشاره به اقدامات انجام شده در زمینه تامین آب شرب شهرها و تهران، انتقال آب از سدهای ساخته شده به شهرها را از جمله این اقدامات برشمرد و ادامه داد: اقدامات انجام شده برای تصفیه آب نیز از اقدام هایی است که وزارت نیرو برای تامین آب شرب انجام داده است.

چیت چیان تاکید کرد: نکته مهم این است که وقتی ما با شرایط خشکسالی و کاهش ذخیره آب در سدها مواجه هستیم، مدیریت مصرف آب مهم‌ترین عامل غلبه بر مشکل آب است.

وزیر نیرو با بیان اینکه باید از یک ساختار مشارکتی در مدیریت منابع آب استفاده کنیم و آن چیزی است که در شورای عالی آب تحقق پیدا کرده است، گفت: شورای عالی آب شورایی است که نهادهای مختلف در آن حضور دارند و در مدت استقرار دولت یازدهم تاکنون 9 بار این شورا به دلیل اهمیت آب به ریاست رئیس‌جمهور یا معاون اول ایشان تشکیل شده و تاکنون تصمیم‌های اساسی خوبی اتخاذ شده است.

وزیر نیرو با اشاره به برنامه ارایه شده وزارت نیرو برای احیای آب‌های زیرزمینی در شورای عالی آب، گفت: 15 طرح در این‌باره پیش بینی شده است که 11 طرح در وزارت نیرو و چهار طرح نیز در دستگاه‌های دیگر اجرا می‌شود.

تداوم خشکسالی در خاورمیانه

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز در این مراسم با بیان اینکه پیش بینی مراکز علمی جهانی حاکی از ادامه خشکسالی و کم آبی در مناطق مختلف جهان به ویژه خاورمیانه است، گفت: این وضعیت برای کشورهایی که به فکر حکمرانی خوب و نقش آفرینی اساسی در آینده توسعه و محیط زیست کشور خود هستند، یک هشدار بزرگ است.ابتکار تأکید کرد: باید خشکسالی را به رسمیت بشناسیم و آن را از فهرست ستادهای بحران و حوادث غیرمترقبه خارج کنیم.

ابتکار ادامه داد: هشدار دیگر بحث گرمایش زمین است که پیش بینی می‌شود دمای عمومی جهان به میزان یک درجه افزایش یابد و در این زمینه تمامی کشورها ملزم به ارایه راهبردهایی برای کاهش گازهای گلخانه‌ای شده اند و در کشور ما نیز برای این هدف، اقتصاد کم کربن در دست تدوین است لذا تدوین و اجرایی شدن راه حل‌های مقابله با آثار گرمایش زمین مورد تاکید است.

تعیین ردیف اعتباری برای تالاب‌های کشور

وی از تدوین لایحه تالاب‌ها در دولت یازدهم خبر داد و گفت: خوشبختانه هیات وزیران علاوه بر نگاه نقادانه به حوزه آب و محیط زیست، حمایت‌های ویژه‌ای را نیز از این بخش‌ها داشته و با تدوین لایحه تالاب ها، در تلاش است با تعدیل و اصلاح سیاست اجرای طرح‌های یک سویه انتقال آب، حقابه طبیعت را نیز برای حفظ تالاب‌ها تضمین کند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر لزوم حفاظت از تالاب‌های کشور، تصریح کرد: با نگاه مثبت دولت، برای سال آینده ردیف اعتباری مناسبی برای تالاب‌های هامون، بختگان، پریشان و به ویژه دریاچه ارومیه اختصاص یافته که این موضوع نشان دهنده نگاه ویژه دولت به موضوع آب و محیط زیست است. وی ارزیابی زیست محیطی را راهکار اصلی برای سازگاری توسعه با محیط زیست برشمرد و ادامه داد: این لایحه در دستورکار دولت قرار دارد و کلیات آن نیز تصویب شده است.

 



بازگشت به صفحه نخست


نقل از :ايلنا

کد: 7816 تاریخ نشر: ۱۳۹۳ شنبه ۲۷ دي بازدید: 1637 ساعت: 12:02 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 ۳۶ تصفیه‌خانه جدید آب در حال ساخت است ۱۴۰۳ چهارشنبه ۳۰ آبان
2 چراغ مجله «تنور» روشن شد/ رویکرد فرهنگی و اجتماعی به غذا ۱۴۰۳ شنبه ۱۹ آبان
3 جولان بیماری‌های ویروسی در پاییز/ مراقب مهر و آبان باشید ۱۴۰۳ جمعه ۶ مهر
4 طرح دریابست از دوم تا نهم مهرماه ۱۴۰۳ اجرا می‌شود ۱۴۰۳ يکشنبه ۱ مهر
5 چرا سویه جدید آبله میمونی می تواند خطرناک باشد ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۸ مرداد
6 شناسایی آبله میمونی در همسایگی ایران/ بهداشت فردی را جدی بگیرید ۱۴۰۳ شنبه ۲۷ مرداد
7 هشدار نسبت به سرعت گسترش سویه جدید آبله میمونی ۱۴۰۳ شنبه ۲۷ مرداد
8 کشف یک اقیانوس پنهان در مریخ ۱۴۰۳ سه شنبه ۲۳ مرداد
9 ضایعات غذایی، فاجعه جهانی ساخت دست بشر ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۱ مرداد
10 ۶۳ تانکر آب در مرزها و ۲۵ تانکر در شهرهای عراق مستقر می شوند ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۱ مرداد
11 آیا هیولای صید ترال به خلیج فارس باز می گردد؟/ صیادان خواب ندارند! ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۱ مرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  کاهش سرطان تخمدان با این دو نوشیدنی معجزه گر محققان انگلیسی ادعا می کنند که مصرف چای و آب پرتقا...

  درمان «کبد چرب» با نسخه ابن سینا یکی از درمان‌های ساده برای کبد چرب، مصرف روزانه «ش...

  دزدان انرژی را بشناسید لقمه: شناسایی و مقابله با دزدان انرژی کار سختی نیس...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت