کابوس قارچ‌های سمی از کرمانشاه تا تهران


پایگاه خبری لقمه: به نظر می رسد مردم از وجود قارچ های سمی اطلاع چندانی ندارند و اقدام و اطلاع رسانی به موقع دستگاه ها و نهادهای ذیربط می توانست از بروز بحران مسمومیت با اینگونه قارچ‌ها پیشگیری کند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لقمه، همه ما تقریباً قارچ سمی را از کودکی در انیمیشن های تلویزیونی با کلاهی قرمز خالدار می شناسیم، اما تعداد قارچ های سمی در سراسر زمین زیاد است و شاید تعداد آنها بیشتر از آنی باشد که فکر می کنیم. در هفته های گذشته به دلیل بارندگی های بسیاری که در کشور داشتیم، قارچ های خود روی بسیاری سر برآوردند که ظاهر آنها شباهتی به قارچ های سمی معمول نداشته است و برخی گردشگران و مردم محلی استان های کرمانشاه، لرستان، کردستان، آذربایجان غربی و ... را دچار اشتباه و آنها را از طریق استعمال و تماس، دچار مسمومیت شدیدی کرده است. این نوع مسمومیت، در نوع خود بی سابقه بوده است.

 

 

«مجتبی خالدی» سخنگوی اورژانس کشور پس از مسمومیت جمع کثیری از هموطنان مان درباره قارچ های سمی می‌گوید: در سال‌های پیش مسمومیت با قارچ رخ می‌داد، اما عوارض آن مانند مسمومیت‌های غذایی ساده بود که با چند مرحله درمان برطرف می‌شد، اما امسال مسمومیت به دلیل قارچ ‌های سمی بسیار متفاوت است و مسمومیت‌ها در برخی موارد به ضعف، کما و مرگ منجر شده است. سم‌های این قارچ ‌ها به گونه‌ای است که حتی از راه تماس با دست نیز به بدن منتقل می‌شوند و فرد را دچار مسمومیت شدیدی می‌کند.
بر این اساس، نارسایی کبد، از کار افتادن کلیه ها و کما از عوارض مسمومیت با قارچ های سمی هستند که در این روزها تا ساعت 18 عصر 31 اردیبهشت ماه، 1017 نفر به بیمارستان‌ها مراجعه کرده‌اند که از این تعداد 116 نفر در بیمارستان بستری و متأسفانه 15 نفر جان خود را از دست داده‌اند.
خبرها حاکی از آن است که تا لحظه تنظیم این گزارش تعداد 15 فوتی، 7 نفر مربوط به کرمانشاه، 3 نفر لرستان، 3 نفر کردستان و 2 نفر از آذربایجان غربی هستند. بر این اساس، آمار استان های دیگر به شرح زیر است:
ایلام: مسمومیت ۱۴ نفر
چهارمحال و بختیاری: مسمومیت ۳ نفر
زنجان: مسمومیت ۱۸ نفر
فارس: مسمومیت ۱۳ نفر
قزوین: مسمومیت ۳ نفر

جلوگیری از بروز حوادث به جای مدیریت بحران
«مهرداد علی بخشی» مدیر ستاد بحران سازمان پزشکی قانونی کشور از آغاز بررسی های تکمیلی پزشکی قانونی خبر داد و افزود: از ۱۱ فوتی با علائم مصرف قارچ ‌های سمی، ۷ نفر مرد و ۴ نفر زن بودند که در استان‌های کرمانشاه، لرستان و آذربایجان غربی جان‌ باخته‌اند. بر اساس گزارش‌های بیمارستان نمازی شیراز محل تهیه و مصرف قارچ‌ها در بیشتر موارد دامنه ارتفاعات و طبیعت پس از بارندگی‌های اخیر و در مواردی نیز خریداری قارچ به‌صورت فله‌ای از فروشندگان ناشناس و بازارچه‌های روستایی بوده است.

این آمار تاسف بار نشان دهنده این موضوع است که از یک طرف، مردم اطلاع چندانی از رشد قارچ های سمی در کشور ندارند و از سویی دیگر، نهادهای ذیربطی همچون رسانه ها، وزارتخانه های بهداشت و جهاد کشاورزی برای این گونه مواقع که ممکن است چنین حوادثی رخ دهد، برنامه ای ندارند، در حالی که به نظر می رسد بحران هایی نظیر مسمومیت با قارچ، با برنامه و اطلاع‌رسانی قبلی به سادگی مدیریت می شوند و می توان از بروز آنها جلوگیری به عمل آورد.

 



ارائه تسهیلات برای تولید قارچ خوراکی در طرح توسعه اشتغال روستایی

۹۰۰ واحد تولید قارچ خوراکی دارای مجوز در کشور فعال و هزاران نفر در این عرصه مشغول کار هستند و تولید سالانه قارچ در کشور ۱۵۰ هزار تن و سرانه مصرف نیز یک کیلوگرم است. با اعلام این زنگ خطر، بسیاری از مردم که از قارچ در مصارف روزانه خود استفاده می کردند، نیز دچار هراس شده و از خرید قارچ های بسته بندی و دارای پروانه بهداشتی خودداری کرده اند که ادامه این روند، ضربه بزرگی به پرورش دهندگان قارچ در کشور خواهد رساند. «غلامرضا تقوی» مدیرکل امور گلخانه‌ها، گیاهان دارویی و قارچ معاونت امور باغبانی نیز برای روشن شدن موضوع، بر سالم بودن قارچ های خوراکی واحدهای تولیدی مجوزدار در کشور تاکید کرد و افزود: مسمومیت های اخیر در استان های غربی کشور به دلیل مصرف قارچ‌هایی است که به‌طور فصلی توسط برخی افراد بومی از منابع طبیعی و عرصه‌های جنگلی برداشت می‌شود. تشخیص سمی یا غیر سمی بودن قارچ‌های خود رو، کار مشکلی است و نیاز به آزمایشگاه دارد و به همین دلیل توصیه می‌شود مصرف ‌کنندگان از خرید قارچ‌های فله‌ای بی‌نام‌ و نشان و از دست‌فروشان خودداری کنند.

وی همچنین افزود: وقتی در کشور چنین ظرفیتی برای تولید سالم این ماده خوراکی وجود دارد، مصرف‌کنندگان نباید ریسک خرید قارچ‌های برداشت ‌شده از عرصه‌های جنگلی و منابع طبیعی را بپذیرند، زیرا احتمال سمی بودن آنها بالا است.

این فرد مسئول به طرح توسعه اشتغال روستایی و ارائه تسهیلاتی برای تولید قارچ خوراکی در این عرصه اشاره کرد و گفت: برای جلوگیری از برداشت‌های غیرمجاز قارچ از عرصه‌های منابع طبیعی که معمولاً برای امرارمعاش انجام می‌شود، در طرح توسعه اشتغال روستایی، تسهیلاتی برای تولید قارچ خوراکی در چارچوب تولیدات گلخانه‌ای و قارچ در نظر گرفته ‌شده است و این افراد می‌توانند با رعایت شرایط و یا در قالب تشکل‌ها از این تسهیلات استفاده کنند. شناسایی و آموزش واحدهای تولیدی بدون مجوز نیز از دیگر اقدامات برای کاهش برداشت قارچ از عرصه‌های منابع طبیعی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

 



در تهران مسمومیت با قارچ نداشتیم
آماری از تلفات در استان های شمال، جنوب و شرق کشور و تهران مبنی بر مسمومیت با قارچ دیده نشده است و «محمد کرم درآبادی» مدیر روابط عمومی اورژانس تهران با بیان اینکه تاکنون موردی از مسمومیت با قارچ در تهران نداشتیم، از مردم درخواست کرد که از مصرف قارچ‌های متفرقه پرهیز کنند و گفت: شهروندان عزیز تنها قارچ‌هایی را مصرف کنند که دارای پروانه‌های بهداشتی باشند و اکیداً از خرید قارچ‌های فاقد نام و تاریخ گذشته و یا قارچ‌های بیابانی و کوهی خودداری کنند.

توصیه دبیر انجمن سم‌شناسی و مسمومیت‌های ایران به مردم

بررسی اینکه چرا قارچ هایی که هر سال در فصل بهار در مناطق جنگلی و طبیعی کشور می رویند، سمی شده اند، نیز یکی از اقدامات فوری در این خصوص است که باید مورد توجه قرار گیرد. دکتر کامبیز سلطانی نژاد، دبیر انجمن سم‌شناسی و مسمومیت‌های ایران در خصوص تشخیص قارچ‌های سمی و خوراکی و انواع قارچ های سمی گفت: در جهان بیش از ۵ هزار گونه قارچ وجود دارد که حدود ۱۰۰ گونه از آن برای انسان سمی است. در ایران، هر سال با فرارسیدن فصول بهار و پاییز، با رویش تعدادی از گونه‌های سمی قارچ در برخی نقاط کشور مواجه هستیم، امسال نیز با توجه به شرایط خاص آب و هوایی، به ویژه بارندگی‌های اخیر و شرایط محیطی مانند نور و دمای هوا، رویش و تکثیر قارچ‌های سمی در استان‌های غربی افزایش یافت و باعث شد افرادی که علاقه‌مند به چیدن و مصرف قارچ از دل طبیعت هستند و در خصوص عوارض مسمومیت‌ها اطلاعی ندارند، دچار مسمومیت شوند. قارچ‌های سمی از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به قارچ‌های خوراکی دارند و تشخیص آن‌ها توسط افراد عادی میسر نیست، به همین دلیل امسال با تعداد زیادی از این‌گونه مسمومیت‌ها در کشورمان مواجه شدیم.

عضو هیات‌ علمی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور تاکید کرد: بهترین راه، پیشگیری از مسمومیت با قارچ‌های سمی است و مردم باید توجه کنند که به‌هیچ‌وجه، قارچ‌های خود رویی که در دشت‌ها و جنگل‌ها می‌روید را نچینند و مصرف نکنند، چراکه این‌گونه قارچ‌ها، بر اثر پختن، کبابی و یا آب پز کردن، بازهم سمی می‌مانند و مواد سمی آن‌ها تخریب نمی‌شود.

 

 

به گزارش لقمه، در ساعات ابتدایی اول خردادماه، ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو طی اطلاعیه ای با عنوان پیشگیری از مسمومیت با قارچ های سمی، گونه قارچی Amanita virosa را عامل مسمومیت های اخیر معرفی کرد و به بیان نکات حائز اهمیت در پیشگیری و مقابله با مسمومیت های قارچی به شرح ذیل پرداخت.

 

گزارش: محمدصالح حجت الاسلامی 

 

شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.

 بازگشت به صفحه نخست




کد: 13891 تاریخ نشر: ۱۳۹۷ سه شنبه ۱ خرداد بازدید: 4953 ساعت: 4:28 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 در پارتی مرگ دانشجویان چه گذشت؟! ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲ اسفند
2 یک تن قارچ فاسد در تولیدی سوسیس و کالباس کشف شد ۱۴۰۲ شنبه ۳ تير
3 شیوع مسمومیت با قارچ های سمی در فصل بهار ۱۴۰۲ چهارشنبه ۳۰ فروردين
4 آنتی بیوتیک ها موجب عفونت قارچی می شوند ۱۴۰۱ شنبه ۲۱ خرداد
5 ویروس لامبدا چقدر وحشتناک است؟/ چه کسانی نباید از قارچ سیاه بترسند ۱۴۰۰ جمعه ۵ شهريور
6 چرا بیماران کووید قارچ سیاه می‌گیرند/ کرونا علت بروز قارچ سیاه نیست ۱۴۰۰ چهارشنبه ۳ شهريور
7 علائم فاسد شدن قارچ خوراکی/قارچ سالم چه نشانه ‌هایی دارد؟ ۱۴۰۰ دوشنبه ۲۱ تير
8 آشنایی با قارچ سمی که جان 15 نفر را گرفت/ معرفی «فرشته نابودگر» ۱۳۹۷ سه شنبه ۱ خرداد
9 عامل مسمومیت های قارچی در کشور معرفی شد ۱۳۹۷ سه شنبه ۱ خرداد
10 تب یونجه چیست؟ ۱۳۹۶ پنج شنبه ۱۴ دي


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  کمبود آب، افراد را بد اخلاق می کند لقمه: کم آبی در افراد منجر به بروز بداخلاقی و پایی...

  با هم غذا بخورید تا سالم بمانید حتما این اصطلاح را زیاد شنیده‌اید که اغلب راجع به ...

  10 نکته تغذیه سالم برای افراد بالای 65 سال پایگاه خبری لقمه: انتخاب غذای سالم هوشمندانه ترین ...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

گزارشی از وضعیت قیمت کالاهای اساسی/ گوشت ۴۱ درصد گران شد! پایگاه خبری لقمه: در حالی که حدود ۳ هفته تا شب عید مانده، قیمت ها در بازار کالاهای اساسی رو به بالا است که در این شرایط این سوال مطرح می شود برنامه دولت برای حمایت از مصرف کننده چیست؟
آیا چیپس خانگی هم بد است؟ بیشتر چیپس ‏های خانگی بسته ‏بندی شفاف دارند. وقتی این بسته ‏بندی ‏ها در معرض نور آفتاب قرار می‏ گیرد، روغن داخل ورقه ‏های سیب‏ زمینی بیشتر پراکسید می ‏شود و ترکیب‌ های مضر بیشتری تولید می‏ کند.
غذاهایی که با خوردن آنها گرسنه‌تر می‌شوید! احساس گرسنگی در مغز فرمان خوردن را صادر می‌کند و اگرچه خوردن غذا سبب سیری می‌شود اما برخی خوراکی‌ها بنا به دلایل متعدد، احساس گرسنگی را از بین نمی‌برد و برعکس، سبب میل به خوردن بیشتر می‌شود.
کدام درمان چاقی مناسب شماست؟ در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران 70 درصد افراد بالای 20 سال در شهرهای بزرگ دچار اضافه وزن هستند و نزدیک به 50 درصد افراد دچار چاقی هستند و به طور کلی این چاقی در زنان شایع تر است.