مصرف نوشابه در ایران 2 برابر میانگین جهانی


این روزها نوشابه به عنوان یك نوشیدنی دوست‌داشتنی و همه‌گیر در سبد كالاهای مصرفی خانواده‌های ایرانی جا خوش كرده است حتی در ادارات و سازمان‌ها هم این نوشیدنی به عنوان یك نوشیدنی لوكس به مصرف می‌رسد، تا آنجا كه گاهی حضور نوشابه بر سر سفره‌ها به عنوان نمادی از احترام به كارمند و مهمان نیز تعبیر می‌شود.

اما دكتر كورش جعفریان متخصص تغذیه و رژیم‌های غذایی ضمن اشاره به برخی مضرات این نوشیدنی، تاكید می‌كند كه سرانه مصرف نوشابه در ایران، دو برابر میانگین جهانی است، اما مصرف مواد مغذی و سالم در كشور ما با استانداردهای جهانی فاصله معناداری دارد.

متن گفت‌وگو با این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران در پی می‌آید.

سرانه مصرف نوشابه در ایران در مقایسه با میانگین مصرف جهانی چگونه است؟

مطابق آمارهای موجود، مصرف نوشابه در ایران دو برابر میانگین جهانی است كه چنین میزان مصرف بالایی، تهدیدی برای سلامت شهروندان به حساب می‌آید و خود نشانی از نبود فرهنگ صحیح مصرف مواد سالم در كشور است.

چه عواملی باعث شده سرانه مصرف نوشابه در ایران، دو برابر میانگین جهانی باشد؟

ببینید عوامل بسیار مختلفی وجود دارد كه باعث شده ایرانی‌ها نسبت به مصرف نوشابه، تمایل داشته باشند. مثلا الگوی مصرفی تغذیه در ایران به گونه‌ای شده است كه قیمت نوشیدنی مثل نوشابه شامل تخفیف شده است، اما در مقابل قیمت لبنیات روز به روز بالاتر می‌رود، در حالی كه باید این فرآیند كاملا برعكس باشد.

جالب است با وجود آن‌كه در كشورهای توسعه یافته سعی می‌كنند قیمت لبنیات را پایین بیاورند تا تمایل عمومی نسبت به مصرف لبنیات بالاتر برود، اما در كشور ما چنین اقدامی انجام نمی‌شود؛ طوری كه می‌بینیم مدام قیمت لبنیات افزایش می‌یابد. لذت بخش بودن مصرف نوشابه نیز یكی دیگر از عوامل مصرف بالای نوشابه در كشور ماست.

علاوه بر آن، متاسفانه گاهی به دلیل این‌كه لبنیات موجود در كشور از سلامت كافی برخوردار نیست، مردم به سمت لبنیات كشیده نمی‌شوند و در واقع ترس از مصرف لبنیات آلوده نیز خود به خود بر بالاتر رفتن مصرف نوشیدنی‌های ناسالمی همچون نوشابه تاثیر گذاشته است.

همچنین نباید بحث تبلیغات را هم نادیده بگیریم. در واقع ما نه تنها نتوانسته‌ایم با آموزش و فرهنگ‌سازی، مصرف نوشابه در كشور را كاهش دهیم، بلكه حتی با تبلیغات این نوشیدنی مضر، بر میزان مصرف نوشابه نیز افزوده‌ایم.

چگونه می‌توان در این زمینه به مردم آموزش داد؟

برای این كار راه‌های مختلفی وجود دارد. یكی از مهم‌ترین راهكارها، ذائقه‌سازی در همان دوران كودكی است؛ یعنی ذائقه كودك را به سمت مواد مغذی و سالم ببریم تا از خوردن نوشابه اجتناب كند.

همین طور باید تلاش كنیم تا فرهنگ نوشیدن آب در كشور عمومی شود، اما متاسفانه در جامعه ما گاهی خوردن نوشابه جایگزین مصرف آب طبیعی می‌شود.

سرانه مصرف نوشابه در ایران، در مقایسه با سایر مواد غذایی چگونه است؟

مصرف نوشابه در ایران بسیار بیشتر از میانگین جهانی است، اما جالب است كه مصرف لبنیات ما نصف استانداردهای دنیاست؛ یعنی مصرف لبنیات و نوشابه در كشور ما با یك فاصله چهار برابری نسبت به میانگین‌های جهانی روبه‌روست.

الگوی مصرف بی‌رویه پفك در كشور ما مشابه مصرف بی‌حدوحصر نوشابه در ایران است؛ طوری كه می‌توانیم بگوییم 90درصد بچه‌های زیر دو سال در كشور ما، پفك مصرف می‌كنند.

همچنین مصرف گوشت قرمز در كشور ما هم بالاتر از میانگین جهانی است ولی مصرف سبزیجات با میانگین‌های جهانی تقریبا برابر است، هرچند متاسفانه میانگین مصرف سبزیجات در جهان بسیار پایین است.

سرانه مصرف بالای نوشابه در كشور ما در درازمدت چه تاثیراتی بر سلامت شهروندان خواهد گذاشت؟

سرانه مصرف بالای نوشابه در كشور در درازمدت موجب سوءتغذیه شهروندان خواهد شد.

چاقی و سوءتغذیه سلولی، یكی از عمده عوارض مصرف بالای نوشابه در ایران خواهد بود. این مساله باعث می‌شود كه شكم فرد سیر شود، ولی در واقع سلول‌های فرد سیر نیست.

مصرف زیاد نوشابه باعث می‌شود انرژی فرد تامین شود، اما ویتامین‌های حیاتی برای سلامتش تامین نشود كه متاسفانه بسیاری از مردم به این مسائل توجه نداشته و همچنان بر مصرف بالای نوشابه اصرار دارند.


نقل از :جام‌جم

کد: 2141 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ جمعه ۲۶ آبان بازدید: 3404 ساعت: 3:02 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 توزیع نوشابه گازدار در غذاخوری ادارات ممنوع شد ۱۴۰۰ سه شنبه ۱۱ خرداد
2 رژیم های ممنوعه غذایی کدامند؟ ۱۴۰۰ سه شنبه ۷ ارديبهشت
3 بیماران کرونایی این غذاها را نخورند ۱۳۹۹ پنج شنبه ۱۵ آبان
4 97؛ سال ارتقای کیفیت نان /تغییر تدریجی در ذائقه مردم ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۴ آذر
5 نوشیدنی"کامبوچا" چه تاثیری بر سلامت بدن دارد؟ ۱۳۹۶ چهارشنبه ۸ آذر
6 ارتباط نوشابه های انرژی زا با سلامت مغز ۱۳۹۶ چهارشنبه ۸ آذر
7 عوارض ترکیب الکل با نوشیدنی‌های انرژی‌زا چیست؟ ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۹ آبان
8 در آخر هفته چگونه با اضافه وزن مبارزه کنیم ۱۳۹۶ جمعه ۱۹ آبان
9 مصرف نوشابه گازدار ریسک ابتلا به دیابت را افزایش می دهد ۱۳۹۶ دوشنبه ۱۵ آبان
10 سلامت مردم؛ قربانی غذاهای ارزان‌قیمت ۱۳۹۶ شنبه ۶ آبان
11 رنگ های مصنوعی و عوارض شدید آن ها چیست؟ ۱۳۹۶ سه شنبه ۲ آبان


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  چرا پوست این میوه ضد سرطان است میوه‌هایی که رنگدانه‌های قرمز دارند اعم از هویج، گ...

  خواص کاکائو را بشناسید نتایج بررسی های متعدد نشان می دهد، کاکائو برای حفظ...

  خوابیدن بلافاصله بعد از غذاخوردن مضر است خوابیدن، بلافاصله پس از صرف غذا، گوارش غذا را مختل...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

۱۲ غذای سمی و خطرناک که مصرف می‌کنیم پایگاه خبری لقمه: وقتی اسم غذاهای خطرناک را می شنوید به احتمال زیاد به این فکر می کنید که بیشتر مردم دنیا از آن ها اجتناخب کرده و هرگز سراغشان نمی روند. اما حتما برایتان عجیب خواهد بود که برخی از این خوراکی ها همین الان در یخچال یا کابینت آشپزخانه تان جای خوش کرده باشند!
به زودی شکل همبرگر می‌شوید! حتما می‌دانید که علم تغذیه و معجزه‌های آن چه کمکی به زیبایی شما می‌کند.
شکلات‌های تقلبی را از کجا بشناسیم؟ یکی از مسایلی که این روزها زیاد در مورد آن صحبت می‌شود، مساله گرانی مواد اولیه در صنایع غذا و به تبع آن تقلب‌هایی است که امکان دارد رخ دهد. از جمله مواردی که در کشور ما زیاد دیده می‌شود و متاسفانه نظارت چندانی روی آن وجود ندارد، مساله جایگزین‌کردن جانشین‌هایی به جای کره کاکائو در شکلات واقعی است.
اولین رستوران را در نوزده سالگی راه اندازی کردم/ غذای ایرانی نیازمند اطلاع رسانی بیشتر است پایگاه خبری لقمه: شایان شمس سرآشپز برتر سال 1395 مسابقه تلویزیونی دستپخت مسیر موفقیت را با تلاش اما سریع طی کرده است و معتقد است غذاهای اصیل ایرانی به دلیل ضعف اطلاع رسانی محجور مانده اند.