باید و نبایدهای غذای نذری+ 7 نکته درباره‌ نذری


باید همان‌گونه غذای نذری را طبخ کنیم که انگار برای خودمان غذا می‌پزیم؛ یعنی چربی و نمک کمتری به غذا بزنیم.

عکس: امیر حسینی

به گزارش لقمه، نظر شما را نمی‌دانم ولی در بحث نذری‌ها نظر من این است که با توجه به افزایش روزافزون قیمت مواد غذایی، نباید کیفیت را فدای کمیت کنیم و بهتر است غذای نذریمان را در حجم کمتر اما سالم‌تر و با کیفیت بهتر و البته فقط برای نیازمندان تهیه کنیم. معمولاً تفاوت غذای نذری با غذای خانگی در این است که مواد اولیه غذاهای نذری در حجم بالا خریداری و طبخ می‌شود و گاهی خرید یا پاک کردن آن‌ها و حتی طبخ غذا، با بی‌توجهی انجام می‌گیرد؛ بی‌توجهی‌هایی که گاهی سلامت مصرف‌کننده را به خطر می‌اندازد.


بایدها و نبایدهای پخت غذا

بیشتر غذاهایی که به عنوان نذری آماده می‌شوند، پختنی هستند و فرایند پخت سنتی در کشور ما طولانی مدت است که مزایا و معایبی دارد. از جمله معایب این روش پخت، از بین رفتن بسیاری از مواد مغذی است اما با این روش آلودگی‌ها تا حد زیادی کاهش می‌یابند. توجه به برخی نکته‌ها در پخت، به کیفیت بهتر غذا کمک خواهد کرد. نکته‌ای که نباید از یاد برد، این است که حتماً از دیگران کمک بخواهید.

دست تنها بودن ممکن است باعث شود به علت نداشتن فرصت کافی، تصمیم بگیرید از روز قبل مثلاً سیب‌زمینی، پیاز داغ یا گوشت و سبزی را بپزید و در یخچال یا خارج از آن نگهداری کنید تا بتوانید روز موعود فقط آن‌ها را با هم مخلوط کنید. این عمل خود زمینه بروز آلودگی را افزایش می‌دهد. تنها بودن آشپز باعث خستگی سریع‌تر و پایین آمدن کیفیت کار و بروز اشتباه‌هایی می‌شود که اجتناب‌ناپذیرند.

بهتر است برای پاک کردن مواد غذایی، خرد کردن گوشت، شستشو و دم کردن برنج و تهیه خورش تعداد افراد کافی باشد تا هر کسی مسوولیت بخشی از کار را بر عهده بگیرد اما اگر امکان چنین کاری نیست، مواد غذایی‌ای که از قبل طبخ کرده‌اید، در یخچال بگذارید.

برخی افراد می‌گویند هوا خنک است و نگهداری مواد غذایی خارج از یخچال اشکالی ندارد اما فقط در فصل زمستان که برف ببارد و دما زیر صفر باشد، این کار بی‌اشکال است اما اگر هوا خنک و درجه آن 16- 15 درجه بالای صفر است، انجام این کار صحیح نیست. لازم است وسایل و تجهیزات نیز به اندازه باشد تا کارها سریع‌تر انجام شود.

باید همان‌گونه غذای نذری را طبخ کنیم که انگار برای خودمان غذا می‌پزیم؛ یعنی چربی و نمک کمتری به غذا بزنیم و فردی مأمور دیگ باشد و کف و مواد ناخالص غذا را بردارد تا کیفیت غذا بهتر شود. باید اجازه دهیم غذا خوب بپزد تا هم از لحاظ بهداشتی و هم تغذیه‌ای کیفیت مناسبی داشته باشد. نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که ماده غذایی سرخ کردنی مثل پیاز یا سیب‌زمینی را بعد از اتمام کار حتماً باید از روغن خارج کرد زیرا در غیر این صورت چربی را به خود می‌گیرد و جدا کردن این چربی از ماده غذایی امکان‌پذیر نخواهد بود و کیفیت غذا را پایین می‌آورد.


بایدها و نبایدهای انتخاب ظرف

برای طبخ غذا بهتر است از ظروف آهنی گالوانیزه یا فولادی استفاده کنید؛ ظروفی که معمولاً برای پخت نذری از آن‌ها استفاده می‌شود آلومینیوم و مس هستند در حالی که ظروف مسی می‌توانند مس را وارد غذا کنند و پخت مکرر غذا در این ظروف به خصوص برای خانم‌های باردار مضر است.

اگر در غذا گوجه‌فرنگی یا آب‌لیمو یا مواد احیاکننده وجود داشته باشد، مس موجود در این قابلمه‌ها آزاد و وارد غذا می‌شود و تجمع مس در بدن خطرناک است. البته پخت غذای نذری یک مرتبه در سال در دیگ مسی نگران‌کننده نیست. استفاده طولانی مدت از ظروف آلومینیومی نیز برای غذاهایی که به هم زدن زیاد نیاز دارند، توصیه نمی‌شود اما استفاده از این ظروف برای طبخ نذری اشکالی ندارد. نکته مهم این است که ظروف کاملاً تمیز و شسته شده باشند و درون آن‌ها غذا یا اثری از سوختگی باقی نمانده باشد.

برای هم زدن غذا بهتر است از قاشق‌های فلزی استفاده کنید. قاشق‌های چوبی اصلاً مناسب نیستند زیرا چوب غذا را به خود می‌کشد و در عین حال که می‌تواند باعث بروز آلودگی در غذا شود، بو و طعم آن را به خود می‌گیرد و کیفیت غذا را پایین می‌آورد.

اگر هر ساله نذری می‌دهید، بهتر است ظروف مناسبی بخرید و با کشیدن غذای باکیفیت در ظروف نامناسب آن را خراب نکنید. بهترین ظروف برای سرو و توزیع غذای نذری، ظروف چینی یا حداقل ملامین هستند. ظروف یک‌بار مصرف یا حتی فوم‌هایی که در حال حاضر در بازار موجود است به خصوص برای غذاهای چرب و آبکی مثل آش یا انواع خورش مناسب نیستند. ظروف فومی دردار را می‌توان برای پخش غذاهایی مثل برنج استفاده کرد. بهتر است ابتدا برنج را که کمی ولرم شده و بعد خورش و مرغ را روی آن بریزید. اگر از ملامین استفاده می‌کنید، اجازه دهید غذا از حالت جوش خارج شود زیرا غذای خیلی داغ را حتی در ظروف ملامین هم نباید سرو کرد. استفاده از ظروف یک‌بار مصرف پلاستیکی به هیچ وجه توصیه نمی‌شود زیرا ترکیب‌های این ظروف در محیط چرب و گرم تمام مواد مضر خود را به غذا منتقل می‌کنند. بهترین روش توزیع آن است که افراد خود ظرفی مناسب همراه داشته باشند و در ظروف خودشان برایشان غذا بکشید. به علاوه، برای توزیع غذای نذری حتماً از افراد بزرگسال کمک بگیرید تا اگر هنگام توزیع مشکلی پیش آمد یا آلودگی وارد غذا شد، فرد بتواند درست تصمیم بگیرد.


بایدها و نبایدهای آبکشی و دم کردن برنج

برای آبکشی برنج از آبکش‌های مناسب استفاده کنید. آبکش‌های کنفی و چوبی اصلاً مناسب نیستند زیرا ذرات غذا داخل سوراخ‌های این آبکش‌ها می‌ماند و خشک می‌شود و باعث آلودگی می‌شود. از طرفی ممکن است فضله حیوانات موذی درون این آبکش‌ها وجود داشته باشد. بهترین آبکش‌ها برای این منظور پلاستیکی یا فلزی هستند که البته باید خوب شسته شده باشند. هنگام آبکش کردن برنج آبکش را بالاتر از سطح زمین قرار دهید تا آبی که روی برنج ریخته می‌شود، بعد از برخورد با زمین به برنج برنگردد زیرا در این صورت احتمال انتقال آلودگی و ذرات سنگ و خاک به برنج وجود دارد. آشپزهای حرفه‌ای معمولاً از یک نردبان استفاده و آبکش‌ها را درون فضاهای خالی نردبان قرار می‌دهند و آب را از روی برنج رد می‌کنند. برای دم گذاشتن برنج از پارچه‌های تمیز استفاده کنید نه روزنامه چون وقتی بخار برنج به روزنامه می‌خورد، جوهر آن پس داده می‌شود و می‌تواند آلودگی با فلزات سنگین را به غذا انتقال دهد. آشپزهای حرفه‌ای گاهی برای اینکه برنج هدر نرود، به جای ته‌دیگ نان از پارچه‌های متقال استفاده می‌کنند. این کار خوب است به شرطی که پارچه نو و حتماً شسته، تمیز و بهداشتی باشد.


بایدها و نبایدهای تزیین و نگهداری غذا

هنگام تزیین غذا حتماً به بهداشت دست‌هایتان توجه داشته باشید. تزیین یعنی ترکیب غذای خام و پخته و یکی از بخش‌هایی که در آن آلودگی رخ می‌دهد، محلی است که غذای پخته و خام با هم ترکیب می‌شوند.

نگهداری غذای نذری در همان ظروف یک‌بار مصرف کار بسیار نادرستی است. اگر غذای نذری‌ای که در یخچال می‌ماند طی چند روز مصرف شود، گاهی به حدی بی‌کیفیت می‌شود که دیگر قابل خوردن نخواهد بود و اسراف غذای نذری به خصوص با این گرانی مواد غذایی کار درستی نیست.

برخی افراد نیز چند غذای نذری یکسان را از چند جای مختلف می‌گیرند و با هم ترکیب می‌کنند. این کار نیز درست نیست زیرا اگر یک غذا آلوده باشد، می‌تواند باقی غذاها را نیز آلوده کند.



********************************

7 نکته درباره‌ی نذری

پخت، توزیع و مصرف غذاهای نذری در فرهنگ ما ارزش خاصی دارد. این غذاها در حجم زیادی پخته می‌شوند و در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی، سلامت مصرف‌کنندگان به خطر خواهد افتاد.

نکاتی در مورد اصول تهیه، نگهداری و مصرف غذاهای نذری وجود دارد که تأثیر مستقیمی بر سلامت افراد می‌گذارد. در اینجا به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:


1- کسانی که مسوول تهیه، طبخ و توزیع غذای نذری هستند، باید از لحاظ سلامت و بهداشت در شرایط مطلوبی باشند یعنی کارت تندرستی را از مراجع ذی‌صلاح دریافت کرده باشند.

2- تجهیزات پخت‌وپز باید استاندارد باشد و با رعایت اصول بهداشتی مورد استفاده قرار گیرند.

3- آلودگی مواد اولیه به خصوص گوشت و مرغ، علاوه بر خطر ایجاد مسمومیت، تأثیر نامطلوبی بر کیفیت غذا می‌گذارد. گوشت قرمز مورد استفاده در نذری معمولاً به صورت گوشت گرم (لاشه) یا دام زنده تهیه می‌شود. اگر گوشت به صورت لاشه خریداری می‌شود، باید حتماً آن را از مراکز مجاز و مورد تایید سازمان دامپزشکی کشور تهیه کرد. اگر به صورت زنده هم فراهم می‌شود باید از میادین دایمی عرضه دام آن را خرید.

4- معمولاً فاصله بین پخت و مصرف غذاهای نذری زیاد است و این غذاها اغلب بیرون از یخچال نگهداری می‌شوند در نتیجه این مسئله باعث افت کیفیت بهداشتی مواد غذایی می‌شود. در این حالت میکروارگانیسم‌ها فرصت رشد پیدا کرده و از خود سم ترشح می‌کنند و در صورت مصرف غذای آلوده به سم این میکروارگانیسم‌ها، فرد دچار مسمومیت غذایی خواهد شد.

5- معمولاً غذاهای نذری در ظروف یک‌بار مصرف ریخته می‌شوند در بسیاری از موارد، حرارت و چربی غذا، باعث تشدید پدیده میگریشن (مهاجرت مواد از ماده پلاستیکی به مواد غذایی) می‌شود. بنابراین بهتر است بعد از تهیه غذا، بلافاصله آن را در ظروف غیر پلاستیکی (ترجیحاً از جنس سلولز و زیست‌فناپذیر) بریزید.



6- کسانی که بعد از گرفتن نذری آن را به منزل می‌برند، بهتر است آن را در همان وعده مصرف و از گرم و خنک کردن‌های مکرر آن پرهیز کنند و اگر قصد نگهداری نذری را برای وعده‌های بعد و مصرف سایر افراد خانواده دارند، آن را در ظروف دردار کوچک بریزند و در اولین فرصت، پس از گرم کردن حدود دمای 75 درجه سانتی‌گراد مصرف کنند. حداکثر زمان مجاز برای نگهداری مواد غذایی حدود 72 ساعت است. لازم به یادآوری است اگر غذا در همان وعده دوباره مصرف نشد، از نظر بهداشتی، نگهداری و سرد کردن و باز گرم کردن مجدد آن درست نیست.



7- در مورد غذاهای خورشی، اگر نیاز به نگهداری در یخچال است بهتر است خورش و پلو هر کدام جداگانه نگهداری و از مخلوط کردن آن‌ها خودداری شود.




کد: 2857 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ پنج شنبه ۲۱ دي بازدید: 3603 ساعت: 4:35 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 روش‌های پیدا کردن بهترین رستوران‌ها در سفر ۱۴۰۲ شنبه ۲۶ اسفند
2 توضیحات یک مسئول درباره واردات آدامس قاچاق با طعم مرگ ۱۴۰۲ سه شنبه ۲۲ اسفند
3 بهترین راه برای تجربه خوردن یک غذای محلی اصیل ۱۴۰۲ چهارشنبه ۱۶ اسفند
4 لزوم پرهیز از خرید و مصرف فراورده های فله‌ای در سفر ۱۴۰۲ سه شنبه ۱۵ اسفند
5 روش‌های ایجاد تنوع در ظاهر غذاها ۱۴۰۲ جمعه ۱۱ اسفند
6 آموزش کامل تهیه کباب لقمه در منزل ۱۴۰۲ چهارشنبه ۹ اسفند
7 نکاتی مهم در استخدام یک سرآشپز رستوران ۱۴۰۲ جمعه ۲۰ بهمن
8 برنامه غذایی برای مقابله با کاهش تنگی نفس ۱۴۰۲ يکشنبه ۱۷ دي
9 تیغ نرخ ارز برگلوی صنعت غذا ۱۴۰۲ پنج شنبه ۱۴ دي
10 دستاورد سفر رییس سازمان دامپزشکی کشور به هند ۱۴۰۲ چهارشنبه ۱۳ دي
11 وضعیت صادرات محصولات کشاورزی و غذایی در ۸ ماه اول امسال ۱۴۰۲ جمعه ۱۷ آذر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  مصرف زیاد زرده تخم مرغ باعث سکته قلبی می‌شود لقمه: مطالعات جدید محققان کانادایی نشان داد که مصر...

  آداب غذا خوردن در سفر از نگاه طب سنتی/برای جلوگیری از آب به آب شدن چه کنیم یک متخصص طب سنتی توصیه کرد: برای پیشگیری از بیماری...

  چه غذاهایی برای بیماران دیابتی مناسب هستند؟ مسئول تغذیه بزرگسالان در دفتر بهبود تغذیه وزارت به...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

جنگ نرم با چاقی آنچه می‌خوریم در شکل‌دهی ظاهر ما نقشی اساسی دارد یعنی اگر اضافه وزن دارید یا به چاقی شکمی مبتلا هستید، دلیل آن مصرف بیش از نیاز بدن به انرژی یا همان کالری است.
۱۰ عادت نادرست که مانع از هضم غذا می‌شود پایگاه خبری لقمه: آیا بعد از هر وعده‌ی غذایی احساس سنگینی زیاد می‌کنید؟ معده‌تان آتش می‌گیرد؟ بدتر از همه این که دچار یبوست یا اسهال می‌شوید؟ اینها جزو شایع‌ترین مشکلات گوارشی هستند که در اکثر موارد به عادت‌های بد خودمان مربوط می‌شوند.
مهمترین عامل خطرزای سرطان پروستات دبیر علمی نخستین کنگره بین‌المللی نفرولوژی و اورولوژی گفت: اثر حفاظتی مصرف گوجه فرنگی (به‌ویژه به‌صورت پخته و رب گوجه فرنگی) در جلوگیری از سرطان پروستات به اثبات رسیده است.
برای از بین بردن بوی بد غذا چه کنیم؟ راه حلی برای از بین بردن بوی بد غذااگر هنگام درست کردن غذا از بوی بد پیاز داغ و یا سیر داغ و ... رنج می برید راهکاری زیر را به شما پیشنهاد می کنیم.