کدام سبزی‌ها نیترات بیشتری جذب می‌كنند؟


گیاهان از نظر ذخیره‌سازی نیترات به 3 گروه تقسیم می‌شوند؛ گروه اول گیاهانی هستند که بین هزار تا 4 هزار میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن تازه، نیترات ذخیره می‌کنند مانند کاهو، رازیانه، چغندر، تربچه، کلم قمری و اسفناج...

به گزارش لقمه، در گروه دوم هم ذخیره‌سازی نیترات در حد متوسط یعنی 500 تا هزار میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن تازه است مانند هویج، کلم‌پیچ، گل‌کلم، تره‌فرنگی. گروه سوم هم گیاهانی هستند که در حد کم نیترات ذخیره می‌کنند یعنی كمتر از 500 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن تازه مانند نخود، لوبیا سبز، خیار، سیب‌زمینی، سیر، گوجه‌فرنگی، پیاز و انواع میوه‌ها. البته میزان نیترات ذخیره‌شده در گیاهان به سایر شرایط مثلا مقدار کود ازتی که به گیاه داده می‌شود و حتی مدت تابش نور خورشید هم بستگی دارد. مثلا در کمبود نور، گیاهان نیترات بیشتری ذخیره می‌کنند.

علاوه بر گیاهان، از دیگر راه‌های ورود نیترات به بدن انسان مصرف موادغذایی با منشاء دامی و آب آشامیدنی است. نتایج یک مطالعه در کشور آلمان نشان می‌دهد میزان ورود این ماده به بدن کودکان 4 تا 6 ساله، نسبت به سایر سنین، در بالاترین حد بوده است. همچنین میزان ورود این ماده به بدن افرادی كه میوه و سبزی بیشتری در برنامه غذایی خود دارند، بیش از آنهایی است كه گوشت و ماهی بیشتر می‌خورند.

روزانه یک میلی‌گرم نیترات با منشاء داخلی به ازای هر کیلوگرم وزن بدن طی متابولیسم در بدن انسان تولید می‌شود. سمی‌بودن نیترات‌ها هم از زمان تبدیل آنها در بدن به نیتریت به دلیل احیای‌شان به‌وسیله باکتری‌ها، آغاز می‌شود. حدود 7 درصد از نیترات، در دهان به‌وسیله باکتری‌های احیاکننده نیترات، 24 ساعت پس از مصرف، به نیتریت تبدیل می‌شود و 90 درصد از نیتریتی که وارد دستگاه گوارش می‌شود، از همین جا منشاء می‌گیرد.

تولید نیتریت در بدن به‌وسیله باکتری‌ها، باعث ایجاد ماده‌ای سمی به نام نیتروزامین می‌شود و نیتروزامین و نیتروزامید، مواد سرطانزای قو‌ی‌ای هستند.

هرچند حذف کامل نیتریت‌ها از فراورده‌های گوشتی به دلیل خطر ایجاد بوتولیسم هنوز امکان‌پذیر نیست ولی یكی از راه‌های کاهش ورود این مواد یا تولید آنها در بدن، استفاده کمتر از فراورده‌های گوشتی حاوی نیتریت است. بنابراین مصرف موادغذایی دارای ویتامین C و توکوفرول‌ها همراه موادغذایی نیترات‌دار یا افزودن این تركیب‌ها به فرمول موادغذایی‌ای که مقدار زیادی نیترات یا نیتریت دارند، در کاهش آثار سمی نیتریت موثر خواهد بود. همچنین استفاده کمتر از کودهای ازته در کشاورزی و مصرف بیشتر سبزی‌ها و میوه‌های ارگانیک نیز از دیگر راه‌های کنترل ورود این تركیب‌های خطرناك به بدن است.


نقل از :سلامت

کد: 3142 تاریخ نشر: ۱۳۹۱ شنبه ۱۴ بهمن بازدید: 3909 ساعت: 9:19 صبح
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 رگه های سفید گوجه فرنگی مضر است یا مفید؟ ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۴ مهر
2 نگرانی از نیترات بالا در گوجه فرنگی ۱۳۹۳ يکشنبه ۲۷ مهر
3 برنامه ویژه وزارت بهداشت برای نیترات بالای گوجه فرنگی چیست؟ ۱۳۹۳ شنبه ۲۶ مهر
4 نفوذ نیترات فاضلاب در شبکه آبرسانی تهران ۱۳۹۳ يکشنبه ۲۶ مرداد
5 نگهداری طولانی غذا در فریزر، مواد غیر پروتئینی را سرطانی می‌کند ۱۳۹۲ شنبه ۱۲ بهمن
6 گروه خونی A، زخم معده می آورد! ۱۳۹۲ چهارشنبه ۹ مرداد
7 آب شرب آلوده به نیترات و خطر تولد نوزادان نارس ۱۳۹۲ شنبه ۲۹ تير
8 نوشیدن چای جوشیده ممنوع! ۱۳۹۱ شنبه ۸ مهر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  غذاهای پرچرب و سرخ كرده سبب ضعف سیستم ایمنی می‌شود مصرف غذاهای حاوی چربی های اشباع مانند چربی های گوش...

  غذاهای مفید برای سرماخوردگی/شلغم را با پودر آویشن بخورید یک متخصص تغذیه گفت: برای دفع مخاط سرماخوردگی نوشید...

  برای سلامت قلب چقدر آجیل بخوریم؟ آجیل حاوی کالری بالایی است و افراط در مصرف آن موجب...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

خوراکی های موثر در درمان ناباروری مردان لقمه: یک متخصص تغذیه ناباروری مصرف استروژن‌های گیاهی را در پایین آوردن میزان استروژن در مردان و درمان ناباروری موثر دانست و گفت: استفاده از مواد غذایی مانند لوبیا سبز، باقلا و سویا در درمان ناباروری مردان بسیار موثر است.
آنچه درباره آرد سوخاری نمی دانستید هر وقت سر سفره نان باگت داریم، مادربزرگ می گوید: «خمیر وسطش رو دور نریزید!» و بعد از غذا هم آنها را جمع می کند و به آشپزخانه می برد ...
راز موفقیت در مشتری مداری زندگی در شهر بزرگی مثل تهران که هزینه های سرسام آوری در آن رقم می خورد مستاجران را هر سال یا دست کم چند سال یک بار به محله دیگری سوق می دهد . در این میان ناگزیری با هم محله ای های جدید بر حسب نیاز مراوده داشته باشی یکی از این هم محله ای ها فروشنده یا فروشنده های محترم سوپرمارکت یا به قول قدیمی ها خواروبارفروشی محله است ....
همه چیز در مورد سوپ و سرماخوردگی معمولا در فصول سرد سال تمایل افراد به مصرف غذاهای گرم مانند سوپ افزایش می‌‌یابد و بیشتر خانواده‌ها سوپ رقیق، سبک و با هضم آسان را برای درمان سرماخوردگی مفید می‌دانند و از این رو در این فصول پرسش‌های سوپی زیادی مطرح می‌شود. این‌که آیا سوپ جوجه یا سوپ پای مرغ برای سرماخوردگی مفید است؟