آیا کشت برنج در مناطق مرکزی ایران اقتصادی است؟


به دلیل کمبود آب و کاهش روزمره آن، مستعد بودن کوتاه مدت مناطق مرکزی ایران برای کشت برنج دلیل موجهی برای تولید این محصول نیست بلکه این نقاط در کشت محصولاتی چون جو و ذرت دارای مزیت نسبی هستند.

به گزارش لقمه، اسماعیل شهبازی، استاد دانشگاه شهید بهشتی اظهار کرد: آب عامل تعیین‌کننده مزیت بخش کشاورزی است که اگر بی‌قاعده مصرف شود تولید دچار بحران خواهد شد.

وی افزود: در گذشته به دلیل نداشتن نگرانی از کمبود آب، شاهد کشت همه نوع محصول در بسیاری مناطق کشور بودیم. این مساله تا جایی پیش رفت که برنج که تا پیش از آن فقط در شمال کشور کشت می‌شد به سبب افزایش قیمت در دیگر مناطق همچون بخش‌های مرکزی و غربی کشور نیز کشت شد.

این کارشناس کشاورزی ادامه داد: محصول برنج با توجه به قیمت بالا و دوره کاربری کوتاه مدتش برای کشاورزان محصولی مناسب محسوب می‌شود؛ بنابراین کشاورزانی که آب ارزان و کافی در اختیار دارند به کشت آن می‌پردازند بدون این‌که به توان اکولوژیک و شرایط کم‌آبی مناطق خود توجه کنند.

شهبازی با بیان این‌که تعیین نوع کشت محصول در مناطق کشور وظیفه‌ کشاورزان نیست، گفت: نظام کشاورزی باید با لحاظ منابع محدود آبی، نوع کشت محصولات را برای مناطق در قالب طرح جامع کشت تعیین کند.

این کارشناس کشاورزی نداشتن برنامه جامع الگوی کشت و آمایش سرزمین را از نقاط ضعف بخش کشاورزی دانست و افزود: کشت محصولی همچون برنج در مناطق مرکزی ایران حتی با وجود داشتن مزیت اقتصادی به هدررفت منابع محدود آبی کشور می‌انجامد.

وی با اشاره به پایین رفتن سفره‌های آب زیرزمینی کشور تصریح کرد: باید با اتخاذ قوانین و مدیریت اجرایی قوی شرایطی فراهم کرد تا منابع کشاورزی بیش از این دچار بحران نشوند.

شهبازی تاکید کرد: برنامه جامع توسعه کشت در کشاورزی باید با تکیه بر سوابق تاریخی، دانش بومی، شرایط اقلیمی و مدیریت بازار تدوین شود.

این کارشناس کشاورزی با انتقاد از ورود برنج‌های خارجی به کشور خاطرنشان کرد: مقدار برنجی که وارد می‌شود مازاد بر مصرف داخلی است که دولت باید جلوی این مساله را بگیرد و از تولیدکننده داخلی حمایت کند.

شهبازی اظهار کرد: استفاده از روش‌های آبیاری صحیح در تولید برنج حتی در مناطق شمالی کشور باید جدی گرفته شود. در حال حاضر بعضی از کشورها با تحقیقاتی به روش‌های کشت برنج با آب کم می‌پردازند که این روش‌ها می‌تواند در کشور ما نیز اجرا شود.

این کارشناس کشاورزی تولید جو و ذرت که غالبا برای مصرف دام استفاده می‌شود در مناطق مرکزی ایران را مناسب‌تر از کشت برنج دانست و گفت: تولید این محصولات آب‌اندوز در مناطق مرکزی دارای مزیت نسبی است و کشاورزان می‌توانند به کشت آن بپردازند.



بازگشت به صفحه نخست


نقل از :ایسنا

کد: 6237 تاریخ نشر: ۱۳۹۲ يکشنبه ۲۷ بهمن بازدید: 1917 ساعت: 1:05 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 «اندیشگاه شهر سالم» ایده‌ای که قابلیت طرح جهانی دارد ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲ اسفند
2 احتمال کاهش قیمت محصولات پروتئینی در صورت تداوم سیر نزولی قیمت نهاده‌های دامی ۱۴۰۲ يکشنبه ۵ آذر
3 آرد کامل نداریم/ سوءاستفاده و دروغ تجاری! ۱۴۰۲ شنبه ۲۷ آبان
4 تنها با ۳۰۰ هزار تومان سرمایه‌گذاری در بازار طلا را آغاز کنید ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۴ مهر
5 توزیع شیر استریل و با کیفیت در مدارس ۱۴۰۲ يکشنبه ۲۶ شهريور
6 عدم تعیین تکلیف قیمت گندم و بلاتکلیفی کالاهای اساسی ۱۴۰۲ پنج شنبه ۲ شهريور
7 قیمت دلار چه زمانی واقعی می‌شود؟ ۱۴۰۲ جمعه ۱۹ خرداد
8 غذاهایی که در حال انقراض هستند/ بی توجهی به برندسازی غذای ایرانی ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۵ ارديبهشت
9 تخم‌مرغ هم پس از مرغ گران شد ۱۴۰۲ چهارشنبه ۶ ارديبهشت
10 روزه‌داران مصرف شیرینی را کاهش دهند/ زولبیا بامیه ممنوع!؟ ۱۴۰۲ شنبه ۱۲ فروردين
11 پلمپ ۶۱۲ مرکز غیر بهداشتی در طرح سلامت نوروزی ۱۴۰۱ يکشنبه ۲۸ اسفند


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  غذاهایی که دندانپزشکان هرگز نمی خورند! دندان پزشكان به جای مصرف فرآورده‌هایی مانند ذرت حج...

  شیر را با شیره خرما میل كنید اگر این روزها به یكی از شهرها یا استان‌های جنوبی ك...

  تقویت استخوان‌های بدن با این خوراکی‌ها سلامت، رشد واستحکام استخوان‌های بدن نیازمند املاح...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

لاغری در وقت اضافه به قول فرنگی‌ها یک سورپرایز برایتان داریم! اگر به دنبال خوش اندامی هستید بدانید که با تغییر شیوه‌ی غذا خوردن تان می‌توانید هر ماه یک کیلوگرم وزن کم کنید.
چرا باید شاهی بخوریم؟ چقدر اهل سبزی خوردن هستید؟ وقتی سبد سبزی خوردن سر سفره می‌آید به کدام سبزی علاقه بیشتری دارید؟ اگر جزو افرادی هستید که شاهی‌ها را سوا کرده و میل می‌کنید به خودتان تبریک بگویید چون انتخاب خوبی دارید.
7 ماده غذایی مفید و ضروری برای مادران 7 ماده غذایی مفید و ضروری برای مادرانمصرف گردو می تواند از بروز سرطان سینه و پوکی استخوان جلوگیری کند. مطالعه صورت گرفته نشان می دهد که مصرف روزانه گردو بروز و پیشرفت سرطان سینه را به تاخیر می اندازد.
منتظر فیلم‌هایی با موضوع تغذیه سالم و ایمنی غذا از هنرمندان هستیم محمدهادی ایازی گفت: منتظریم که آثار بیشتری در حوزه تغذیه سالم را شاهد باشیم چه بسا ما در سال های آتی بتوانیم از ظرفیت های وزارت جهاد کشاورزی در حوزه ایمنی غذا استفاده کنیم.