به گزارش لقمه، از ابتدای امسال که پس از اعتراض دامداران دولت مجبور شد ضمن در نظر گرفتن یارانه 225 میلیارد تومانی برای بهار امسال قیمت 1440تومان را برای خرید هر کیلوگرم شیر خام در ابتدای تیر ماه مصوب کند، صنایع لبنی اعلام کردند که نمی توانند هر کیلوگرم از این محصول را بیشتر از 1250 تومان از دامداران خریداری کنند چرا که بازار بیش از این کشش افزایش قیمت را ندارد و دولت نیز نمیتواند به صنایع لبنی قیمتی را اجبار کند.
وزارت جهاد کشاورزی و ستاد تنظیم بازار پس از آنکه مصوبه 1440 تومانی خود را بی اثر دیدند تصمیم گرفتند تا در اواخر تابستان امسال یارانه 450 میلیارد تومانی برای شیر خام در نظر بگیرند اما این بار این یارانه متفاوت بود چرا که در آن صنایع لبنی باید هر کیلوگرم شیر خام را 1300 تومان از دامداران می خریدند و دولت به ازای تحویل هر کیلوگرم شیر خام به کارخانههای لبنی 140 تومان یارانه به دامداران میپرداخت.
اما به نظر می رسد این مصوبه دولت هم مورد تایید صنایع لبنی نیست چراکه یکی از مسئولان انجمن صنفی صنایع لبنی در این باره به ایسنا گفت: با توجه به بررسیهای صورت گرفته بازار به هیچ وجه کشش برای افزایش مجدد قیمت لبنیات را ندارد و حتی برخی از کارخانههای لبنی قیمتهای افزایش یافته خود را تعدیل کردهاند.
وی افزود: البته با توجه به اینکه وزارت کشاورزی اعلام کرد ماهانه 450 هزار تن شیر به صنایع لبنی تحویل داده میشود یارانه اختصاص یافته برای شیر خام به ازای هر کیلوگرم 180 تومان می شود نه 140 تومان.
شیرخام تا کیلویی 1250 تومان خریداری میشود
این مقام مسئول انجمن صنفی صنایع لبنی ادامه داد: در نهایت به این نتیجه رسیدیم با توجه به نبود کشش در بازار شیر و این که یارانه اختصاص یافته بیش از 140 تومان میشود با ادامه همین وضعیت و خرید شیر خام تا کیلویی 1250 تومان، قیمت 1440 تومانی مصوب دولت برای این محصول اعمال میشود.
میانگین خرید شیرخام 1100 تومان است
این درحالی است که سعید سلطانی، مدیر عامل اتحادیه مرکزی دامداران معتقد است: نه تنها هیچ یک از یارانههای مصوب شیر خام از ابتدای امسال تاکنون به دست دامداران نرسیده بلکه میانگین خرید شیر صنعتی از دامداران از ابتدای امسال تاکنون کیلویی 1100 تومان و میانگین خرید شیر سنتی از دامداران از ابتدای امسال تاکنون کیلویی هزار تومان بوده که این اجحاف بزرگی در حق دامداران است و صنایع لبنی باید نرخ ثابتی برای خرید این محصول از دامداران داشته باشند.
وی هشدار داد که اگر این روند برای دامداران ادامه پیدا کند مانند سالهای گذشته (پس از اجرایی شدن مرحله اول قانون هدفمندی یارانهها) شاهد فروش دامها از سوی دامداران خواهیم بود.
دامها گوشتخوار شدند!
مدیر عامل اتحادیه مرکزی دامداران اظهار کرد: وقتی که دامداران مجبورند برای تامین علوفه دام و هزینه تولید شیر و گوشت قرمز در واحد دامپروری خود دست به فروش تعدادی از گلههای مولد و دامهای خود بزنند در واقع دامهای دیگر از گوشت فروخته شده از سوی دامداران استفاده کردهاند و گوشتخوار شده اند که این وضعیت مشخص نیست تا کی باید ادامه پیدا کند چرا که هر روز به وضعیت حادتری میرسیم.
دولت قانون خرید تضمینی را اجرا کند
سلطانی اعلام کرد: دولت براساس قانون افزایش بهره وری موظف است، ضمن تعیین قیمت خرید تضمینی برای شیر در صورت وجود فاصله در بازار و زیان دامداران آن را از تولیدکنندگان به نرخ مصوب خریداری کنند.
وی ادامه داد: وقتی که دولت نرخ 1440 تومان را برای شیر خام مشخص کرده اگر می بیند این محصول به این قیمت در بازار به فروش نمیرسد و دامداران زیان می بینند باید آن را از دامداران بخرند.
مدیر عامل اتحادیه مرکزی دامداران گفت: از سوی دیگر قیمت و هزینههای تولید اگر برای دامداران کنترل و تصویب شود می توان نسبت به تثبیت بازار لبنیات و شیر نیز اطمینان پیدا کرد که این تنها از راه تثبیت بازار نهادههای دامی که حدود 70 درصد در هزینه تولید موثر بوده امکان پذیر است.
به نظر می رسد دولت و وزارت جهاد کشاورزی نه تنها نمیتوانند به صنایع برای خرید شیر خام از دامداران به قیمت مشخص اجبار کنند بلکه اعتباری برای خرید تضمینی شیر و حمایت از دامداران هم ندارند و مشخص نیست بالاخره قیمت مصوب 1440 تومانی دولت اجرایی میشود؟
بازگشت به صفحه نخست
نقل از :ایسنا