به گزارش پایگاه خبری لقمه ، لوبیا یک گیاه علفی یکساله بوده که در سراسر دنیا برای میوه های خوراکی و نیز بذور خشک یا میوه های نارس مصرف شده و به هر دو شکل مصرفی آن لوبیا اطلاق شده و برگ ها در برخی اوقات به عنوان سبزی و کاه آن بعوان علوفه مصرف شده و همه ی گونه های خانواده ی لگوم باکتری های تثبیت نیتروژن داشته.
تولید لوبیا در سراسر دنیا توزیع میشود و در قاره هایی از قبیل آفریقا، آسیا، اروپا یافت و برزیل و هند بزرگترین تولید کنددگان لوبیا خشک میباشند و چین بزرگترین تولید گننده لوبیا سبز بوده است.
گیاهشناسی:
گیاه پر خاصیت وگیاهی یکساله گرمسیری بوده و دارای یک ریشه اصلی راست و ریشه های فرعی فراوان بوده و در روی ریشه های کوچک لوبیا غده های قهوه ای رنگ نامنظم تثبیت کننده ازت قرار گرفته و برگ های مرکب، که از سه جفت برگچه تشکیل که با دمبرگ طولانی بطور متناوب روی ساقه اصلی قرار گرفته شده و بسیار کم کالری است.
و فاقد چربی اشباع و لوبیا سبز منبع خوبی از ویتامینها، مواد معدنی و ریز مغذیها است. لوبیا سبز در مقایسه با لوبیا خشک کالری بسیار کمی تری داشته.
عموماً لوبیا در هر نوع خاكی قابل كشت بوده ولی بهترین بستر برای آن خاك های سبک و غنی از مواد آلی است و خاكهایی كه از نفوذپذیری خوبی برخوردار بودند و همچون شنی رسی برای كشت لوبیا مناسب است و لوبیا نسبت به شوری خاك حساس است و PH مناسب برای رشد لوبیا ۶ تا ۷ میباشد.
ارزش غذایی لوبیا سبز
لوبیا سبز منبعی غنی از ویتامین C، ویتامین K، منگنز، ویتامین A ، فیبر، پتاسیم، فولات، آهن، منیزیم، ویتامین B1، مس، کلسیم، فسفر، پروتئین امگا۳ و نیاسین میباشد.
خواص لوبیا سبز ومقوی
این گیاه دارویی به عنوان یکی از مهمترین منابع گیاهی غنی از پروتئین و کربوهیدرات به شمار رفته و جزء اصلی رژیم غذایی بسیاری از مردم جهان محسوب شده و گیاه لوبیا سبز به دلیل داشتن ویتامین K، برای ساختن استخوانهایی قوی بسیار مهم است و همچنین از پوکی استخوان جلوگیری کرده.
لوبیا سبز برای بیماران قلبی مبتلا به دیابت و بیمارانی که دچار گرفتگی عروق هستند، مفید بوده و لوبیا سبز منبعی غنی از ویتامین C، ویتامین K، منگنز، ویتامین A، فیبر، پتاسیم، فولات، آهن، منیزیم، ویتامین B۱، مس، کلسیم، فسفر، پروتئین، امگا۳ و نیاسین میباشد.
فیبر موجودی که در لوبیا سبز موجود میباشد سبب کاهش فشارخون میگردد. لوبیا سبز از مبتلا شدن به سرطان روده جلوگیری کرده و ویتامین C و بتاکاروتن موجود در آن سلولهای روده را از تخریب توسط رادیکالهای آزاد محافظت میکند و برای بیمارانی که دچار آسم، آرتروز استخوانی و آرتروز هستند بسیار مفید واقع میشود. لوبیا سبز به دلیل داشتن ویتامین ریبوفلاوین در کاهش حملات میگرن بسیار موثر واقع میشود
لوبیا سبز منبعی سرشار از آهن است و در مقایسه با گوشت قرمز که یکی از منابع مهم برای تامین آهن است، همراه با تامین آهن، حاوی کالری بسیار کم بوده و فاقد هر گونه چربی است
لوبیا سبز به علت غنی بودن از ویتامین C و بتاکاروتن به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز کمک کرده ،وجود ویتامین C و K در لوبیا سبز به وفور یافت می شود که در بهبود زخم موثر است
لوبیا سبز سرشار از ویتامین A نیز بوده که این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی محسوب شده و مصرف آن در پیشگیری از افزایش کلسترول بد خون، ناراحتی های قلبی و سرطان موثر بوده و از دیگر فواید این ویتامین، به تعویق انداختن علائم پیری زودرس، مثل پدیدار شدن چین و چروک، تیرگی پوست، پیدایش لکه های تیره و خشکی پوست است.
لوبیا سبز حاوی مقدار کافی فیبر بوده که مصرف آن به اشخاصی که از ناراحتی های روده مثل یبوست رنج می برند توصیه شده
پژوهش ها نشان داده که مصرف این ماده غذایی در دوران بارداری بر رشد و سلامت قلب جنین تاثیر مثبتی میگذارد و از سوی دیگر دارای آهن کافی بوده و هم در دوران بارداری و هم در زمان شیردهی، غذایی مناسبی محسوب می گردد.
همچنین لوبیا سبز به دلیل اینکه کم کالری و فاقد چربی بوده در رژیم غذایی لاغری بسیار استفاده شده و سبز شامل مقادیر زیادی کلروفیل است که این ماده اثر سرطان زایی موادی که بعد از کباب کردن گوشت در دمای بالا ایجاد شده را به راحتی خنثی می کند که در نتیجه توصیه می شود که گوشت کباب شده با لوبیا سبز مصرف شود.
برای کاهش علایم یا یائسگی
یائسگی، دورهای از زندگی زنان بوده که با علائم مختلفی همراه میباشد و نتایج یک پژوهش بالینی نشان داده است که خانمهایی که روزانه میزان زیادی منگنز مصرف میکنند کمتر در معرض دل درد قرار گرفته و خلق و خویشان بهتر است. لوبیا سبز منبع فوقالعادهی منگنز است و برای زنان یائسه بسیار مفید بوده و توصیه شده در تهیهی غذاهایتان از این مادهی غذایی استفاده شود.
مضرات لوبیا سبز
phytohaemagglutinin به عنوان یک لکتین و ترکیبی سمی در حال حاضر در بسیاری از گونه های لوبیا است که مخصوصا در لوبیا قرمز متمرکز شده است و لوبیای سفید در حدود یک سوم به اندازه های مختلف قرمز حاوی این نوع سم است که این ترکیب سمی را می توان با جوشاندن دانه ها ده دقیقه در دمای جوش غیر فعال کرد و لوبیا سبز دارای اگزالات است.
زمانی که مقدار اگزالاتها در بدن بالا برود، مشکلاتی را برای بدن ایجاد خواهد کرد و به همین دلیل بهتر است افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی و کیسه صفرا، از خوردن این سبزی خودداری نمایند و همچنین افرادی که معدههای ضعیف دارند یا بچههای کوچک به علت نفاخ بودن باید آن را کمتر مصرف کنند.
۵ تا ۶ عدد لوبیای سبز اگر نپخته باشند، میتوانند جان کودکان خردسال را به خطر انداخته و لوبیا سبزهای خام دارای لکتینی به نام “PHA” بوده که میتوانند منجر به خونریزی شدید معده گردد و لکتینها پروتئینهایی بوده که نقش عمده آنها در جانوران تسهیل اتصالات سلول به سلول بوده و PHA در مقدار بالا، یک ماده سمی محسوب گردیده و حرارت دادن لوبیای سبز PHA را از میان خواهد برد
در صورتی که از داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین استفاده می کنید از مصرف بیش از اندازه غذاهایی که حاوی ویتامین K هستند مثل لوبیا سبز خودداری شود.
خرید و نگهداری لوبیا سبز
برای خرید لوبیا سبز بهتر است آن دسته از آن ها را انتخاب کنید که غلاف آن ها سبز باشد و دارای پوستی لطیف و بدون نقطه های قهوه ای باشد و ترد و تازه باشند.
همچنین مدت نگهداری لوبیا سبز در یخچال در صورتی که آن را در کیسه محبوس نکنید ۳ تا ۴ روز و در فریزر به صورت وکیوم ۱ تا ۶ ماه مدت مصرف میباشد. البته انجماد طولانی می تواند تا حدودی از ویتامین C و اسیدفولیک این سبزی را کم کند و طعم و مزه آن را نامطلوب و تندی را سازد. لذا بهتر است در هر فصلی از سبزی های تازه آن فصل استفاده کنید و مصرف سبزی های منجمد را به حداقل برسانید.
بهترین روش طبخ لوبیا سبز، بخارپز کردن آن بوده و لذیذترین غذایی هم که می توانید از آن تهیه کنید، لوبیا پلو است. در اثر مخلوط کردن لوبیا با برنج پروتئین آن کامل شده و قدرت جذب آن در بدن بالا خواهد رفت و از سوی دیگر افزودن دارچین و گوجه فرنگی تازه را به این غذا طعمش را لذیذ تر .میکند
نقل از :سلامتی