«گولاچ» نان ویژه سمنانی‌ها در شب‌های قدر


پایگاه خبری لقمه: «گولاچ» نان محلی و نذری سمنانی‌هاست که در آیین «برات» که در شب‌های قدر برگزار می‌شود، برای شادی روح اموات خیرات می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری لقمه، هانی رستگاران مسئول ثبت آثار و حرایم میراث ملی استان سمنان با بیان این‌که ایرانیان باستان همیشه برای مردگان و اموات خود احترام خاصی قائل و همواره در پی آن بودند که روح درگذشتگانشان در آرامش بوده و از آن‌ها راضی باشد و می‌توان گفت که پس از ظهور اسلام نیز این سنت باستانی با رنگ و بوی اسلامی به اجرا در می‌آید، افزود: در طول سال ایرانیان به بهانه‌های مختلف با ذکر نام و یاد اموات و پاسداشت و خیرات برای روح مردگان مراسمی این چنینی را برگزار می‌کنند که از آن جمله می‌توان به روز «عرفه یا علفه زنده» و «عرفه یا علف مرده» در روزهای پایانی سال اشاره کرد. پنجشنبه آخر سال نیز شاید شاخص‌ترین روز برای سهیم کردن مردگان در خوشحالی و خیرات زندگان است که در اقصی نقاط ایران با رفتن به آرامستان‌ها برگزار می‌شود.

 
او اضافه کرد: آیین «برات» نیز عنوان مراسمی است که هر ساله در سه شب از شب‌های قدر در ماه مبارک رمضان و همچنین از ۱۲ تا ۱۵ شعبان برگزار می‌شود. «برات» آیینی برای پاسداشت روح مردگان، توجه و یادآوری پیشینیان و درگذشتگان و بهره‌مندی مردگان از خیرات زندگی است. همچنین با برگزاری چنین مراسم‌هایی یاد و خاطره آن‌ها در بین اعضای خانواده زنده نگه داشته می‌شود و فرهنگ خیرات و صدقه گسترش می‌یابد.
 
به گفته این کارشناس ثبت میراث فرهنگی، در طول این سه روز خوراکی‌های مختلفی به نیت «برات» خیرات می‌شود، اما خوراکی مخصوص و ویژه آن، که در سمنان نیز طبخ می‌شود، نان «گولاچ» نام دارد و سمنانی‌ها این نان نذری را به نیت شادی روح در گذشتگان در آیین «برات» تهیه می‌کنند و در گورستان‌ها و بین همسایگان خود تقسیم می‌کنند.
 
رستگاران با بیان این‌که نان محلی «گولاچ» با شماره ۱۱۱۵ به نام «گولاچ، مهارت نان سنتی آئین برات در سمنان و مهارت پخت آن» در تاریخ ۳۰ دی ماه سال ۱۳۹۴ در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت شده است، درباره شیوه تهیه این نان توضیح داد: آرد، زردچوبه، روغن کنجد، دارچین و شکر از مواد اولیه نان گولاچ است. برای تهیه این نان نذری ابتدا زرد چوبه را خوب می‌سایند و سپس با آب مخلوط می‌کنند و با این مایع آرد را خمیر می‌کنند و مایه خمیر (خمیر ترش) به آن می‌زنند. خمیر را می‌گذارند تا ورم کند. پس از آن خمیر را به چونه‌های کوچک تقسیم و پهن می‌کنند و روی مرزه پهن می‌کنند. هرچونه دایره‌ای با شعاع ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر در می‌آید. سپس روغن کنجد را در ماهی‌تابه داغ می‌کنند و چونه‌های پهن شده را یکی یکی از پشت و رو در ماهی تابه سرخ می‌کنند. وقتی نان سرخ شده را از ماهی‌تابه خارج کردند مخلوط دارچین و شکر را که از قبل آماده شده روی آن می‌پاشند.
 
مسئول ثبت آثار و حرایم میراث ملی استان سمنان اضافه کرد: نکته قابل توجه در تهیه «گولاچ» استفاده از روغن کنجد برای سرخ کردن نان‌ها است. به گونه‌ای که قدیمی‌ها اعتقاد دارند اگر این نان با روغن کنجد سرخ نشود یا غیر از «برات» پخته شود، خیر آن به اموات نمی‌رسد.

 

خبرنگار: آزاده فضلی

 

بازگشت به صفحه نخست


نقل از :ایسنا

کد: 15169 تاریخ نشر: ۱۴۰۲ پنج شنبه ۲۴ فروردين بازدید: 701 ساعت: 3:16 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 لیست اقلام زیستی و غذایی موردنیاز مردم غزه، لبنان و یمن اعلام شد ۱۴۰۳ شنبه ۷ مهر
2 نان تهرانی ها گران شد ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۹ شهريور
3 خطرات مصرف داروی کتامین برای زنان باردار ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۹ شهريور
4 نیکبخت: حکم عزل 3 مقام وزارت جهاد کشاورزی لغو نشده ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ شهريور
5 سامانه اپراتور ملی سلامت آغاز به کار کرد+ویژگیها ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۸ مرداد
6 سامانه اپراتور ملی سلامت آغاز به کار کرد+ویژگیها ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۸ مرداد
7 هنوز درباره اصلاح قیمت نان در استان تهران تصمیم‌گیری نشده است ۱۴۰۳ شنبه ۲۷ مرداد
8 ضربه اطلاعات سپاه به شبکه انحراف و اخلال کلان آرد در ورامین ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۱ مرداد
9 خانواده وزارت جهاد کشاورزی وزیر منتخب خود را معرفی کردند ۱۴۰۳ دوشنبه ۸ مرداد
10 کلم‌پلو شیرازی و آش کازرون ثبت ملی شدند ۱۴۰۲ سه شنبه ۸ اسفند
11 مصرف نمک در پخت نان صدای وزارت بهداشت را هم درآورد/خطر ابتلا به دیابت با مصرف نمک زیاد ۱۴۰۲ جمعه ۶ بهمن


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  آشنایی با میوه ای برای شادابی پوست هلو غنی از ویتامین آ و پتاسیم است و با توجه به سای...

  قرص‌های لاغری موجب نابینائی می‌شود مردم به هیچ عنوان نباید از قرص‌های لاغری مجیک استف...

  تاثیر ویتامین C در برابر کووید-19 چقدر است؟ هیچ مکملی، از جمله ویتامین C، نمی تواند از ابتلا ب...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت