به گزارش لقمه، این کارشناس ارشد تغذیه مهمترین مادۀ مصرفی در این شرایط را مایعات توصیف کرد و به خبرنگار سلامت نیوز گفت :« برای تغذیه در هنگامی که هوا خیلی آلوده است اولین توصیه ای که می کنیم این است که حجم آب و مایعات دریافتی را افزایش دهند یعنی نسبت به روزهای قبل هم آب مصرفی شان را افزایش دهند و هم غذاهایی که در آن مایعات وجود دارد استفاده کنند که این غذاها شامل انواع سوپها ، آش ها ، میوه هایی که آبدار هستند ، سبزیجات آبدار مثل کاهو و کلم می شوند.» وی در ادامه افزود :« توصیۀ دیگر ما این است که شیر و دوغ را بیشتر مصرف کنند ، چون آلودگی هایی که در محیط است با شیر ترکیب می شود و از بدن دفع می شود ، به خاطر همین بسیار توصیه می کنیم که مصرف شیر را در این روزها افزایش دهند.» این کارشناس ارشد تغذیه در خصوص نقش آنتی اکسیدان ها اظهار داشت :« توصیۀ دیگر ما راجع به آنتی اکسیدان ها است ، آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدها طیف وسیعی در طبیعت دارند که منابع اصلی آنها در سبزیجات ومیوه ها است و برای اینکه افراد تمام این ترکیبات را از غذاها دریافت کنند باید از رنگدانه هایی که در طبیعت موجود است مصرف کنند ، یکی از این رنگدانه ها سبز است و باید برای دریافت این مواد از گیاهانی که سبز هستند استفاده کنند مثل اسفناج ، کلم بروکلی ، کاهو. یکی دیگر از این رنگدانه هایی که باید مصرف شود زرد و نارنجی است که میتوان برای دریافت این مواد هم از هویج و گیاهانی که شامل این دسته هستند استفاده کرد.» محمدیان در ادامه عنوان کرد :« رنگدانۀ دیگری که باید مورد استفاده قرار گیرد ، رنگدانۀ قرمز است مثل گوجه فرنگی ، کلم قرمز و هر گیاهی که در این دسته قرار گرفته شود. برای همین توصیه می کنیم که در طول روز سبزیجاتی که استفاده می کنند از ترکیب هر سۀ این رنگدانه ها باشد.» وی در ادامه افزود :« نکتۀ دیگری هم که باید مطرح شود این است که بعضی از آنتی اکسیدانها نسبت به حرارت حساس هستند و از بین می روند برای همین گفته می شود که حتما سبزیجات را یه صورت خام ، استفاده کنند و هر روز مقداری سالاد و سبزیجات مثل لوبیا سبز ، نخود سبز، ذرت ، هویج ، کاهو، گل کلم و سبزیجاتی از این دست را که می توان به صورت خام استفاده شود را به صورت سالاد استفاده کنند.» این کارشناس ارشد تغذیه گفت :« یک سری از آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدها برعکس هستند ، وقتی پخته می شوند قدرت جذبشان در بدن افزایش پیدا می کند ، برای همین گفته می شود که این سبزیجات را هم به صورت خام و هم به صورت پخته مصرف کنید.» وی در ادامه عنوان کرد :« مثلا اگر شما دورچین کنار غذا دارید بهتر است که شامل هویج پخته ، گوجۀ پخته ، لوبیای پخته ، کلم بروکلی پخته ، گل کلم پخته باشد که می توان این سبزیجات را نیز خام هم مصرف کرد که در آن هنگام می توانند با ترکیب این سبزیجات از آن به صورت سالاد نیز استفاده کنند، نکته ای که مطرح می شود این است که در شرایط آلودگی هوا می توانند در دو وعده از این سبزیجات استفاده کنند و یک وعده را به صورت خام و وعدۀ دیگر را به صورت پخته میل کنند.» شهرزاد محمدیان در خصوص علت پختن بعضی از سبزیجات به خبرنگار سلامت نیوز گفت :« سبزیجات و این سلول های گیاهی به دلیل فیبر خشنی که دارند اطراف فلاونوئید را احاطه می کنند و نمی گذارند که فلاونوئیدها جذب بدن شوند اما هنگامی که پخته می شوند این دیواره شکسته می شود و فلاونوئیدها آزاد می شوند برای همین راحت تر جذب می شوند ، پس تاکید می شود که نوع فرآوری یا پخت و پز آنها نیز بسیار مهم است که ما باید هم به صورت خام و هم پخته مصرف کنیم.» وی در خصوص فوائد کلسیم در هنگام بروز این شرایط گفت :« مصرف لبنیات در این روزها بسیار توصیه می شود ، خود کلسیمی که در لبنیات وجود دارد برای جلوگیری از موادی که باعث بروز سرطان می شود تاثیر گذار است ، پس بنابراین دلایل توصیه می شود در این روزها مقدار مصرف شیرو لبنیات شان بیشتر شود.» وی تاکید کرد :« اگر در شرایط عادی روزی سه لیوان مصرف می کردند در این روزها یک لیوان هم به وعده های خود اضافه کنند و همچنین برای دفع سرب از بدن باید به مقدار زیاد شیر و مایعات مصرف کرد.» این کارشناس ارشد تغذیه افزود :« مادۀ دیگری که توصیه می شود در روزهای آلوده مصرف شود ، پوستۀ غلات یا سبوس غلات یا سبوس گندم است که می توانند آن را در سوپ و آش ریخته و مصرف کنند ، این سبوس ها نیز سرشار از آنتی اکسیدان هست.» محمدیان منابع آنتی اکسیدان ذکر کرد :« منابع آنتی اکسیدان شامل ویتامین های آ ، بی ، سی می شود که بیشترین آن در پرتغال است و چون در این شرایط مایعات نیز توصیه می شود بهتر است از آب پرتغال استفاده شود.» وی سلنیوم را یکی از مواد مفید برشمرد و به سلامت نیوز گفت :« یکی از موادی که در هنگام بروز آلودگی هوا بسیار مهم است و شاید ما حتی مکمل های آن را توصیه کنیم سلنیوم است ، چون این ماده جزء آنتی اکسیدان هایی هستند که خیلی برای این شرایط مفید است.» وی در ادامه افزود :« از منابع سلنیوم می توان به مغزها اشاره کرد ، مانند مغز بادام ، گردو ، پسته و غیره.» این کارشناس ارشد تغذیه گفت :« نکته ای که مطرح می شود این است که ما می گوییم مثلا ویتامین آ به تنهایی آنتی اکسیدان خوبی نباشد و تنها در شرایطی اثر مفید خودش را دارد که با دیگر ویتامینها مثل بی ، سی ، سلنیوم ، ب2 غیره که با هم ترکیب و مصرف شوند ، تشکیل یک آنتی اکسیدان قوی را می دهند و تاثیر به سزای خودش را می گذارد ، این مواد مثل یک زنجیره هستند که اگر در کنار همدیگر قرار بگیرند می توانند اثر خوبی را بر جای بگذارند.» شهرزاد محمدیان در خصوص نقش چربی ها در این شرایط اظهار داشت :« در این روزها مصرف چربی را کاهش دهیم چون وجود چربی ها نیاز آنتی اکسیدانی بدن را بالا میبرد ، که اگر اسیدهای چربی که وارد بدن می شوند باعث می شود که سطح آنتی اکسیدان در بدن تنزل پیدا کند برای همین سعی کنند غذاهای کم چرب را در این دوره کمتر مصرف کنند که آنتی اکسیدان به وظایف اصلی خودش مثل دفع سموم و رادیکالهای آزاد در بدن بپردازد.»