به گزارش لقمه، محمد رضا فاضلی افزود: وبا یک بیماری قدیمی است که از طریق آشامیدن و خوردن آب و غذای آلوده به یک نوع میکروب به نام ویبریوکلرا در روده بزرگ ایجاد آلودگی میکند. اجداد این میکروب اختصاص به آب شور و دریا دارند ولی برخی از انواع آنها در آب شیرین نیز رشد میکنند. مدیر گروه کنترل غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: نکته قابل توجه در مورد عامل وبا، غیر تهاجمی بودن باکتری آن است که باعث تخریب بافتی نمیشود ولی میکروب سمی به نام ویبریوتوکسین تشریح کرده و باعث از دست رفتن سریع آب و الکترولیتها به داخل روده و اسهال شدید آب برنجی میشود که این وضعیت اگر درمان نشود میتواند در چند ساعت شخص بیمار را از پا درآورد. فاضلی در مورد پرهیز از مصرف میوه و سبزی در زمان شیوع بیماری وبا توضیح داد: پرهیز از خوردن میوه و سبزیجات پیشنهادی بسیار سختگیرانه است که میتواند برای مدتی مردم را از فواید بیشمار شامل ویتامینها و مواد آنتی اکسیدانی که به طور طبیعی در این فرآوردهها وجود دارند محروم کند. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: بنابراین به هیچوجه نباید مردم را از خوردن میوه و سبزی محروم کرد و فقط توصیه میشود که این گونه فرآوردهها به خوبی شست و شو و ضدعفونی شوند. وی گفت:یک نکته قابل توجه حساسیت بسیار زیاد عامل وبا به محیط اسیدی است به طوری که چنانچه شخصی دارای اسید معده طبیعی باشد احتمال ایجاد وبا حتی در صورت مصرف آب و غذای آلوده بسیار کم است. بنابراین یک توصیه ساده استفاده از سرکه در شست و شوی میوه و سبزیجات و نیز استفاده از آب لیمو به همراه غذا است. فاضلی گفت: توصیه دیگر استفاده بیشتر همه افراد خانواده از فرآوردههای غذایی و مکملهای پروبیوتیکی در همهگیری وباست. وی افزود: به طور طبیعی حدود یک کیلوگرم از وزن بدن انسان را میکروبها تشکیل می دهند که عمدتاً در دستگاه گوارش و به خصوص در روده بزرگ قرار دارند. فاضلی گفت: این میکروارگانیزها که به فلور روده انسان مشهور هستند نقش بسیار ارزشمندی در سلامت انسان دارند و بنابراین نگهداری میکروارگانیزهای روده بسیار اهمیت دارد و نیاز به مراقبت دائم دارند. به گفته وی امروزه دانشمندان عقیده دارند که برخی بیماریهایی که در چند دهه اخیر در دنیا شیوع بیشتری داشتهاند در نتیجه بر هم خوردن فلور میکروبی روده انسان ایجاد شدهاند و به همین دلیل میکروبهای روده نیاز به باغبانی دارند که مرتب میکروبهای بیماریزا و هرز را از محیط روده خارج و میکروارگانیزهای مفید و پروبیوتیک را جایگزین آنها نمایند. استاد میکروب شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد:میکروبهای پروبیوتیک که عمدتاً از لاکتوباسیلها و بیفید و باکتریها تشکیل شدهاند هم در فرآوردههای غذایی فراسودمند و پروبیوتیکی و هم به صورت فرآوردههای مکمل با اشکال دارویی وجود دارند و میتوانند در این فرآیند نقش مهمی داشته باشند. وی افزود: به علت خاصیت هالوفیل و نمک دوست بودن، عامل وبا به نمک طعام مقاوم است بنابراین استفاده از نمک طعام تأثیری بر این میکروب ندارد. فاضلی افزود: پروبیوتیکها مواد اسیدهای ارگانیک و به خصوص اسید لاکتیک هستند که این اسیدها باعث از بین رفتن ویبریوکلرا (عامل وبا) میشوند. وی گفت: دانشمندان فنلاندی اخیراً ثابت کردهاند که برخی از پروبیوتیکها از جمله لاکتوباسیلوس رامنوسوس جیجی و بیفیدوباکترلانگوم قادر به جذب سم وبا هستند و بنابراین چنانچه روده انسان غنی از این میکروبهای مفید باشد حتی در صورت آلودگی با میکروب وبا سم ایجاد شده را به خود جذب میکند و از محیط روده خارج میکنند. بنابراین مصرف روزانه فرآوردههای پروبیوتیکی توسط مردم میتواند در کاهش ابتلا به بیماری وبا مؤثر باشد. بازگشت به صفحه نخست