رژیم غذایی ویژه دوران بارداری


شرایط بدنی و وضعیت تغذیه ای مادر در دوران قبل و در حین بارداری می تواند بسیار مهم باشد و در انتها به یک بارداری خوب منجر شود، که یکی از تصمیم های صحیح این است که خانم ها در قبل از بارداری وضعیت بدنی خود را اصلاح کنند.

به گزارش لقمه، دکتر مرتضی عقبایی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در برنامه «فراسو» گروه سلامت جسم و پیشگیری رادیو سلامت با بیان این که یک خانم در ابتدا باید با یک وزن مناسب وارد دوره بارداری شود، گفت: کمبود وزن شدید و چاقی در درجات مختلف آن هرکدام می توانند تبعات خاص خودشان را داشته باشند. کمبود وزن می تواند باعث مشکلاتی مانند کم وزن گرفتن مادر در حین دوره بارداری و در نتیجه منجر به تولد یک نوزاد نارس و یا یک نوزاد با وزن کم شود. اضافه وزن هم می تواند مشکلاتی مانند دیابت دوره بارداری ایجاد کند. از این رو بهتر است افراد با BMI (نمایه توده بدنی) 9/24-18 وارد دوره بارداری شوند. همچنین در دروه بارداری نیز کنترل وزن مناسب بسیار مهم است.


وی با بیان این که خانم ها از نظر وزنی در سه دسته قرار دارند، افزود: به خانم هایی که دارای وزن مناسب و BMI بین 9/24-18 می باشند توصیه می شود در طی 9 ماه بارداری، 9 تا 12 کیلوگرم وزن گیری داشته باشند. خانم هایی که دارای اضافه وزن می باشند، 7 تا 9 کیلوگرم وزن بگیرند و خانم هایی که دچار کمبود وزن و BMI کمتر از 18 می باشند، در طی 9 ماه بارداری باید 12 تا 18 کیلوگرم وزن گیری داشته باشند. خانم ها برای بدست آوردن BMI، وزن خود (کیلو گرم) را تقسیم بر مجذور قد خود (متر) کنند. عدد بدست آمده نمایه توده بدنی آنها می باشد.

کمبود وزن می تواند باعث مشکلاتی مانند کم وزن گرفتن مادر در حین دوره بارداری و در نتیجه منجر به تولد یک نوزاد نارس و یا یک نوزاد با وزن کم شود. اضافه وزن هم می تواند مشکلاتی مانند دیابت دوره بارداری ایجاد کند.


عقبایی با بیان این که داشتن یک رژیم غذایی متناسب و متنوع شامل سبزیجات، لبنیات و دانه های کامل به همراه فعالیت های مناسب، می تواند شرایط مناسبی را برای ورود به دوره بارداری و در حین آن ایجاد کند، ادامه داد: همچنین قبل از تصمیم به بارداری، خانم ها باید مصرف مکمل ها را شروع کنند. برای مثال، سالهاست که مصرف اسید فولیک سه ماه قبل از بارداری و به میزان یک میلی گرم در روز توصیه می شود. کمبود اسید فولیک می تواند باعث نقص در تشکیل لوله عصبی در جنین شود. خانم هایی که دچار کم خونی و کمبود آهن هستند، حتماً باید درمان های لازم را از طریق اصلاح رژیم غذایی و در مرحله بعد با مصرف مکمل ها انجام دهند. توصیه می شود از سه ماه قبل از بارداری، غذاهای دریایی که حاوی جیوه است مصرف نشود.

جیوه می تواند در بدن ذخیره شود و ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در شکل گیری ذهن یک جنین شود. معمولاً در ماهی های بزرگ و خصوصاً در کوسه، میزان زیادی از جیوه یافت می شود.


وی با بیان این که از نظر منابع علم تغذیه، یک خانم باردار در سه ماه نخست بارداری نیاز به دریافت هیچ گونه انرژی اضافه ندارد، اظهارکرد: توجه به این نکته ضروری است که فرد باردار از منابع غنی ویتامین ها و مواد معدنی، مقدار کافی از پروتئین ها و سایر گروه های غذایی استفاده کند. علت این که خانم ها در سه ماهه اول بارداری 4 تا 5 کیلوگرم و یا بیشتر وزن می گیرند این است که به علت تغییرات هورمونی، بدن دچار ضعف می شود و خانم ها این وضعیت را به تغذیه خود ربط می دهند و مصرف مواد غذایی پرانرژی را افزایش می دهند.

دو عدد میوه متوسط، یک لیوان لبنیات کم چرب و دو عدد مغز گردو یا 8 عدد مغز بادام یا فندوق میزان کالری مورد نیاز را تامین می کنند. بنابراین نیاز به مصرف اضافه و بیش از اندازه مواد غذایی وجود ندارد.

خانم های با وزن مناسب در قبل از بارداری، در 3 ماهه دوم نیاز به 3 تا 5 کیلوگرم اضافه وزن دارند و همچنین به علت شکل گیری اعضای بدن جنین، افزایش نیاز به پروتئین به وجود می آید. معمولاً تا 15% یک رژیم غذایی باید پروتئین باشد؛ اما در سه ماهه دوم یک خانم باردار، این مقدار باید تا 20% افزایش یابد. انرژی دریافتی در طی این مدت باید به میزان 300 تا 350 کالری افزایش یابد تا اضافه وزن مورد نیاز حاصل شود.

دو عدد میوه متوسط، یک لیوان لبنیات کم چرب و دو عدد مغز گردو یا 8 عدد مغز بادام یا فندوق این میزان کالری را تامین می کنند. بنابراین نیاز به مصرف اضافه و بیش از اندازه مواد غذایی وجود ندارد. در سه ماهه دوم به علت اینکه سرعت شکل گیری سلول های عصبی و رشد مغز بیشتر می شود، نیاز به اسیدهای چرب ضروری افزایش می یابد. بنابراین از مغزها در این دوره استفاده شود. در 3 ماهه سوم که دوره اوج وزن گیری جنین است، یک خانم باردار نیاز به دریافت 500 کالری اضافه دارد.


این متخصص تغذیه و رژیم درمانی در پایان خاطرنشان کرد: در طی دوره بارداری از مصرف غذاهایی که به آنها شکر اضافه شده و دارای قند ساده هستند، مانند انواع شیرینی ها، کیک ها و بیسکوئیت ها به شدت محدود شود. همچنین پرهیز از غذاهایی که ارزش غذایی پائینی دارند مانند چیپس و پفک و پرهیز از غذاهای پرنمک مانند غذاهای کنسروی و فست فودها در طی دوره بارداری رعایت شود.

 



بازگشت به صفحه نخست


نقل از :سلامت نیوز

کد: 7362 تاریخ نشر: ۱۳۹۳ يکشنبه ۳۰ شهريور بازدید: 3582 ساعت: 2:19 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 رابطه چاقی و دیابت بارداری/ احتمال بالای سزارین ۱۴۰۲ سه شنبه ۲ آبان
2 خطر رژیم غذایی کم فیبر در بارداری برای مغز نوزادان ۱۴۰۲ يکشنبه ۸ مرداد
3 باید و نبایدهای غذاهای دریایی برای زنان باردار ۱۴۰۱ پنج شنبه ۲۷ بهمن
4 چه رژیم غذایی بر کاهش عوارض بارداری موثر است؟ ۱۴۰۰ جمعه ۱۴ خرداد
5 آیا مصرف قهوه در دوران بارداری مجاز است؟ ۱۳۹۶ دوشنبه ۷ اسفند
6 مصرف اسیدفولیک و مولتی‌ویتامین‌ در بارداری چه تاثیری بر کودکان دارد؟ ۱۳۹۶ يکشنبه ۱۷ دي
7 فواید نوشیدن آب نارگیل در دوران بارداری ۱۳۹۶ شنبه ۲ دي
8 چرا در دوران بارداری مصرف نوشیدنی های قندی ممنوع است؟ ۱۳۹۶ شنبه ۱۸ آذر
9 درمان خانگی جای جوش و لک های قهوای پوست ۱۳۹۶ دوشنبه ۱۳ آذر
10 بایدها و نبایدها مصرف نوشیدنی ها در دوران بارداری ۱۳۹۶ دوشنبه ۱۳ آذر
11 کمبود ویتامین D در دوران بارداری چه تاثیری بر جنین دارد؟ ۱۳۹۶ يکشنبه ۱۲ آذر


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:  
پست الکترونیکی:  
نظر شما:  
کد امنیتی:

 


نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :  
 

  دسرهای چاق‌کننده را بشناسید متخصصان تغذیه و سلامت در مطالعه جدیدی هشدار دادند:...

  کم اشتهایی عصبی نتیجه رژیم های وسواسی بانوان جوان پایگاه خبری لقمه: دراین شماره, قصد داریم شما عزیزا...

  اضافه وزن در كودكان را جدی بگیرید به گفته یك متخصص تغذیه، اضافه وزن در كودكی زمینه‌س...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت