لقمه: غذاهای گیلانی علاوه بر اینكه طعم بینظیری دارند، اسمهای جالب توجه و تاملبرانگیزی نیز دارند كه گاه ریشه آن مشخص نیست. میرزاقاسمی، گل در چمن، نازخاتون و جوجه پریده از اسمهای جالبی هستند كه گیلكها برای غذاهای خود پسندیدهاند. دختر لوس هم یكی از جالبترین و عجیبترین این نامهاست و برخلاف تصور عموم، با نازخاتون و كالكباب متفاوت است. علاوه بر نام جالب، طعم این خوراك هم فوقالعاده و بهیادماندنی است. یادتان باشد برای لذت بیشتر آن را با كته برنج دودی همراه كنید تا در خیال به گیلان همیشه سبز رفته و طعم آن را حس كنید. مواد لازم برای 4 نفر: بادمجان درشت: 6 تا 7 عدد گوجهفرنگی متوسط: 3 عدد سبزی معطر: 4 قاشق غذاخوری، ساطوریشده سیر: یك بوته، رنده شده كره: 100 گرم آبغوره: یكچهارم پیمانه نمك و فلفل سیاه: به میزان لازم روش تهیه: 1- بادمجانها را شسته و خشك كنید، سپس از وسط چاك داده و روی شعله اجاق یا زغال كباب كنید تا پوستش بسوزد و مغز آن بپزد. بادمجانها را در كیسه پلاستیكی در بسته 15 دقیقه قرار دهید تا بخار كند و پوستش به راحتی كنده شود. 2- پس از پوست كندن، گوشت بادمجانها را با چاقو ساطوری كرده و در یك كاسه بریزید. 3- گوجهفرنگی، كره، سیر و سبزی ساطوری را با بادمجانها مخلوط كرده و نمك و فلفل بزنید. آبغوره را اضافه كرده و در ظرف بكشید. نكات: 1- سبزی دختر لوس، خالواش، چوچاق، گشنیز و نعناع است. 2- از سبزی خشك هم میتوانید استفاده كنید. 3- به جای آبغوره از آب نارنج یا آب انار ترش استفاده كنید. 4- در روش سنتی، همه مواد را در هاون میكوبند تا له و یكدست شود.