چرا میوه‌ دل‌درد می‌آورد؟


برخی افراد با خوردن میوه دل‌درد می‌گیرند. گاهی این مشكل آنقدر آزاردهنده می‌شود كه حتی دور مصرف هر نوع میوه را خط می‌كشند.

به گزارش لقمه، به این ترتیب، گرچه دل‌‌دردهایشان تسكین می‌یابد اما در عوض دچار كمبود موادمغذی‌ای می‌شوند كه بیشتر در میوه‌ها وجود دارند. به همین دلیل با دكتر پیمان ادیبی، فوق‌تخصص گوارش ودانشیار دانشگاه علوم‌پزشكی اصفهان درباره علت بروز این مشكل و راه‌حل‌های آن گفت‌وگو کرده‌ایم...


چرا برخی افراد با مصرف میوه دچار دل‌درد یا دیگر مشكل‌های گوارشی می‌شوند؟

2 گروه از عوامل در این میان دخیل‌اند؛ اول اینكه در میوه‌ها قندی وجود دارد به نام فروكتوز، تمام افراد وقتی حجم زیادی از میوه كه سرشار از فروكتوز است، می‌خورند دچار علایمی مانند نفخ، دل‌پیچه و اسهال می‌شوند. تقریبا 80درصد افراد سالم جامعه نمی‌توانند بیش از 80گرم فروكتوز در روز دریافت كنند پس مصرف مقدار زیاد میوه در صورتی كه یكباره خورده شود (نه به تناوب و در طول روز) باعث بروز این علایم می‌شود. البته درصد كمی از افراد (یعنی حدود 20درصد)، نمی‌توانند حتی 20 گرم فروكتوز را جذب و هضم كنند. به همین دلیل حتی با مصرف حجم كم میوه هم دچار علایم گوارشی می‌شوند. گروه دوم علایمی كه با میوه‌ها ایجاد می‌شوند، با مشكل عدم‌تحمل دستگاه گوارش مرتبط است. این واكنش آلرژیكی به یك ماده غذایی، در یك‌چهارم تا یك‌پنجم افراد جامعه وجود دارد. برخی از این واكنش‌های حساسیتی شبیه آلرژی‌های پوستی یا تنفسی است كه خیلی سریع رخ می‌دهد. یعنی فرد با مصرف ماده غذایی دچار علایمی مثل تنگی‌نفس، خارش، كهیر، تورم لب، اسهال شدید و ترش كردن می‌شود. این حالت‌ها خیلی شایع نیست. گروه شایع‌تر عدم‌تحمل‌ها، آنهایی است كه دیرتر رخ می‌دهند و با فاصله بیش از 1 تا 2 ساعت بعد از مصرف ماده‌غذایی بروز می‌كنند.

احتمال بروز این علایم با مصرف كدام میوه‌ها بیشتر می‌شود؟

هر فردی بنا بر تجربه شخصی‌اش می‌تواند متوجه شود بدنش به كدام میوه یا سبزی یا ماده‌غذایی واكنش نشان می‌دهد. گرچه تست‌های تشخیصی و آزمو‌ن‌های خونی نیز برای تشخیص عدم‌تحمل وجود دارد. البته برخی موادغذایی از نظر ایجاد عدم‌تحمل معروف‌تر هستند. مثلا مواد حاوی تركیب‌های شبه‌هیستامین مانند موز، كیوی، هندوانه و خربزه. برخی دیگر از میوه‌‌ها به‌خصوص میوه‌های تابستانی از جمله گیلاس و آلبالو نیز دارای مواد محركی‌اند كه باعث انقباض‌‌ها و تحریك‌های گوارشی می‌شوند.

اگر كسی به میوه خاصی عدم‌تحمل گوارشی نشان داد، باید آن را از برنامه غذایی‌اش حذف كند؟

بله، راه‌حل این مشكل اجتناب از مصرف آن ماده‌غذایی است.

تا آخر عمر؟

با روش‌های حساسیت‌زدایی می‌توان به‌تدریج آن ماده‌غذایی را به رژیم‌غذایی برگرداند. اگر فردی با مصرف میوه‌ای دچار علایم حاد می‌شود، بهتر است 6 تا 9 ماه آن را از برنامه غذایی‌اش حذف و دوباره مصرف آن را از مقادیر كم شروع كند. یعنی یك دوره اجتناب و تجربه مجدد داشته باشد تا به این ترتیب بتواند آن را به برنامه‌غذایی خود بازگرداند اما در مورد آلرژی‌های غذایی كه با كهیر، اسهال، دل‌پیچه و تهوع شدید ظاهر می‌شوند، اجتناب اصل مهم و اولیه است. این افراد بهتر است با یك متخصص در مورد رژیم‌غذایی‌شان مشورت كنند.

آیا علایمی كه در اثر مصرف یك ماده‌غذایی بروز می‌كند، گذراست یا تا مدتی می‌ماند؟

بیشتر علایم گوارشی در اثر مصرف ماده آلرژی‌زا زودگذر است و در بیشتر افراد حداكثر 5 روز ادامه پیدا می‌كند اما دستگاه گوارش ساختاری زنده است و وقتی تنش به آن وارد شود، تا مدت‌ها نظم آن به هم می‌ریزد. به خصوص اگر زمینه‌های دیگری از به‌هم‌ریختگی نظم در بدن فرد وجود داشته باشد مثلا فرد در معرض استرس باشد. زیرا استرس مشكل‌های گوارشی را طولانی‌تر می‌كند.

راه‌حل دیگری هم وجود دارد كه فرد باوجود مصرف میوه مشكل‌زا دچار مشكل نشود؟

بهترین راه‌حل، پرهیز از مصرف آن میوه است. البته برخی افراد میوه‌ها را به‌صورت كمپوت بهتر تحمل می‌كنند زیرا هنگام پخت، برخی از تركیب‌های غیرقابل‌جذب موجود كه باعث نفخ، دل‌پیچه و اسهال می‌شود، حذف یا شكسته خواهندشد و برخی تركیب‌های دیگر نظیر قندها هم تغییر شكل پیدا می‌كنند.



بازگشت به صفحه نخست


نقل از :سلامت

کد: 4971 تاریخ نشر: ۱۳۹۲ سه شنبه ۵ شهريور بازدید: 2621 ساعت: 7:58 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 نرخ آجیل چهارشنبه سوری اعلام شد ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۱ اسفند
2 طرح نظارت بر بازار آجیل و میوه شب یلدا شدت گرفت/ تخلفات را گزارش دهید ۱۴۰۲ شنبه ۱۸ آذر
3 دلایل افزایش قیمت گوجه فرنگی در فصل سرما/راه چاره چیست؟ ۱۴۰۲ جمعه ۱۷ آذر
4 میزان واردات قطعات هلو و پرک پرتقال طی سال گذشته چقدر بود؟ ۱۴۰۲ چهارشنبه ۸ آذر
5 با این میوه‌های پاییزی به جنگ آلودگی هوا بروید ۱۴۰۲ يکشنبه ۵ آذر
6 اعلام قیمت عمده انواع میوه و سبزی در بازار ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۹ آبان
7 536 همت صرفه جویی با مصرف پسماند کشاورزی در خوراک دام ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۲ آبان
8 سیب آذربایجان غربی رکورد زد/ قطب سیب ایران پشت سد صادرات ۱۴۰۲ شنبه ۲۹ مهر
9 رفع کم خونی و یبوست با آلو ۱۴۰۲ شنبه ۱۴ مرداد
10 خواص خربزه و هندوانه/میوه های غنی از ویتامین ۱۴۰۲ چهارشنبه ۴ مرداد
11 خوردن خربزه و هندوانه را از دست ندهید ۱۴۰۲ چهارشنبه ۴ مرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  بادام یکی از غذاهای آلرژی زا است یک متخصص ایمونولوژی و آلرژی اعلام کرد: آلرژی غذایی...

  باز هم معجزه ماست روزانه چقدر ماست می خورید؟

  اگر جدی نگیرید، دندان های تان را به خطر انداخته اید حداقل یك بار جرم گیری در سال ضروری است، حتی هر 6 م...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

شلغم غذای مغز و اعصاب یک کار‌شناس صنایع غذایی با بیان این مطلب که شلغم دارای بسیاری از ویتامین‌ها از جمله A، B۱، B۲، B۳، C گفت: شلغم دارای مواد معدنی از جمله آهن، ارسنیک، پتاسیم، روبیدیم، سدیم، فسفر، کلسیم، گوگرد می‌باشد.
بفرمایید دسر​ خانگی همه خانم‌ها دوست دارند برای مهمانی‌هایشان بهترین غذا و دسر را آماده کنند و البته تزئین آن هم برایشان اهمیت زیادی دارد اما شاید خیلی هم با این کار آشنا نباشند و به همین دلیل ترجیح بدهند اصلا به این کار فکر نکنند. در حالی که درست کردن بعضی از این غذاها و دسرها و تزئین آنها کار خیلی سختی هم نیست و براحتی می‌توان آن را انجام داد و به پایان رساند.
بهترین راه برای تجربه خوردن یک غذای محلی اصیل پایگاه خبری لقمه: با توجه به تنوع فرهنگ‌ها و مناطق در ایران، هر روستا و منطقه می‌تواند غذاهای محلی خاصی داشته باشد. غذاهایی که در منوی هیچ رستورانی مشابهش یافت نمی شود و خوردن آن می‌تواند تجربه بی‌نظیری باشد. نکته ی اصلی اینجاست که برای مزه کردن غذاهای خاطره انگیز بهتر است رستوران های جذاب را رها کرده و مانند محلی ها غذا بخورید. بهترین غذاها در مقصدی که به آن سفر می کنید آنهایی هستند که مردم همان منطقه می خورند.
آشنایی با پرتقال و خواص دارویی آن پرتقال درخت كوچكی است دارای برگهای سبز و گلهای سفید، پوست پرتقال نارنجی رنگ ، كمی ناصاف و میوه آن بسته به انواع مختلف شیرین و ترش ، زرد رنگ و یا قرمز است .