به گزارش لقمه، دکتر کاظم ندافی رئیس مركزسلامت محیط و كار وزارت بهداشت گفت: عدم رعایت موازین بهداشتی در توزیع نذورات در مراسم عزاداری، مساجد، تكایا و هیئتها احتمال بروز بیماریهای مرتبط با غذا به ویژه بیماریهای عفونی روده ای را افزایش می دهد. به گفته وی، هرگونه پخت و پز باید در مكانهایی با شرایط بهداشتی صورت پذیرد و تمامی افراد درگیر در توزیع آب، چای و غذا باید دارای كارت بهداشت معتبر بوده و رعایت بهداشت فردی در هنگام ارائه خدمت ضروری است. ندافی با بیان اینکه مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد، توصیه کرد: از مواد غذایی مشمول بسته بندی كه مورد تایید وزارت بهداشت است استفاده شود . رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با بیان اینکه در پخت غذا از نمكهای بسته بندی ید دار تصفیه شده دارای مجوز ساخت از سازمان غذا ودارو در تهیه و پخت غذا، برنج و مصرف روی سفره ها استفاده شود ، تاکید کرد: در تهیه غذا از روغن های دارای مجوز ساخت ازسازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده شود . وی تاکید کرد: از ظروف مناسب در آشپزی استفاده شود و در هنگام توزیع غذا، از راه رفتن افراد توزیع كننده غذا بر روی سفره ها خودداری شود . ندافی در ادامه گفت: لازم است از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی (حداكثر 2 ساعت) خودداری شود و در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت، باید مواد غذایی پخته در زیر 4 درجه سانتی گراد یا در بالای 63 درجه سانتی گراد (روی شمعك گاز) نگهداری تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر 63 درجه نرسد. وی در ادامه افزود: از نگهداری مواد غذایی خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل یخچال و یا سردخانه خودداری شود و در صورت توزیع سبزی و سالاد رعایت مراحل چهارگانه سالم سازی الزامی است و توصیه می شود از سالاد و سبزی بسته بندی شده با پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده شود. رئیس مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت همچنین با اشاره به مضرات ناشی از استعمال دخانیات تاکید کرد: با نصب تابلوها و یا اطلاعیه ممنوعیت استعمال دخانیات و جمع آوری زیر سیگاری ها، از استعمال مواد دخانی در محل های مسقف خودداری شود. ندافی در ادامه بر استفاده از آب آشامیدنی سالم تاکید کرد و گفت: شستشو و گندزدایی مستمر ظروف چندبار مصرف كه برای توزیع آب، چای و مواد غذایی استفاده می شود لازم و ضروری است و در صورت استفاده از ظروف یكبار مصرف برای توزیع چای و مواد غذایی گرم باید از ظروف یكبار مصرف مناسب ترجیحا ظروف یكبار مصرف گیاهی، سلولزی و آلومینیومی استفاده کرد. وی خاطرنشان کرد: استفاده از ظروف یكبار مصرف پلی استایرینی برای موادغذایی و نوشیدنی گرم و داغ (بالای65درجه سانتی گراد )مناسب نیست. رئیس مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت در ارتباط با پسماندهای تولید شده، گفت: ضروری است پسماندها به صورت بهداشتی جمع آوری، انتقال و دفع شود بویژه در كنار هر ایستگاه صلواتی، سطل یا كیسه جهت جمع آوری مرتب ظروف و لیوانهای یكبار مصرف استفاده شده نگهداری شود. وی گفت: در صورت توزیع آب، شربت و یا شیر در بین دسته های عزاداری و یا در مراسم از لیوان یكبار مصرف استفاده شود و از فرو بردن لیوان و پارچ به داخل ظروفی كه آب و شربت داخل آن است، جدا خودداری شود. رئیس مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت در خصوص احشام مورد استفاده برای ذبح و قربانی گفت: احشام باید از مراكز مجاز مورد تایید دامپزشكی تهیه شود. ظروف یکبار مصرف در همین حال دکتر محمدجعفر صادقی معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی نیشابور عنوان داشت: استفاده از ظروف یکبار مصرف و رها کردن آنها در اطراف محلهای برگزاری مراسم عزاداری ایام محرم، عاملی برای تشدید مشکلات زیستمحیطی، آبگرفتگیها و نازیباشدن چهره شهر است. وی گفت: پخش نذورات در ظروف پلاستیک یکبار مصرف در ایام محرم در اماکنی مثل منازل، مساجد، تکایا و کنار خیابان افزایش یافته است. صادقی افزود: توزیع کیسه زباله میان هیئتهای مذهبی در مساجد و تکایا و دورههای آموزشی ویژه برای کاهش تولید زباله و قراردادن مخازنی برای جمعآوری زبالههای تکایا از رها شدن این ظروف در کنار خیابان جلوگیری میکند. معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی نیشابور ادامه داد: کارگاههای زیرزمینی و فروشگاههای بینام و نشانی به دور از چشم ماموران بهداشت، ضایعات و زبالههای کارخانهها را جمع کرده و با استفاده از این مواد دست دوم، ظروف یکبار مصرفی با یک چهارم قیمت ظروف یکبار مصرف تولید شده از مواد اولیه تولید میکنند که مواد سمی این ظروف بهدلیل اینکه یکبار تجزیه شدهاند، بهراحتی وارد مواد غذایی میشود. صادقی خاطرنشان کرد: توصیه میشود ظروف یکبار مصرف از کارخانههای معتبر و فروشگاههای بزرگ که دارای علامت استاندارد و یا مارکدار هستند، خریداری شود. وی عنوان کرد: استفاده ظروف یکبار مصرف ممکن است از بروز بیماریهای عفونی جلوگیری کند چون با یکبار مصرف دور انداخته میشوند اما باید توجه داشت که ظروف یکبار مصرف در ایران حاوی پلیمرهایی هستند که در اثر حرارت مواد غذایی، اسیدی و چرب، رادیکال آزاد تولید میکنند. معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی نیشابور بیان کرد: برخی از مواد شیمیایی تشکیلدهنده این ظروف نیز در درازمدت علاوه بر سرطان و سایر بیماریهای غیر واگیر منجر به بروز انواع اختلالات گوارشی و ریوی میشود. صادقی با بیان اینکه در ساخت ظروف یکبار مصرف بهمنظور جلوگیری از شکنندگی ظروف، از مواد پلاستیکی لایزر استفاده میشود، یادآور شد: بنابراین اگر درون این ظروف آب جوش یا غذای داغ مانند آش ریخته شود، این مواد حل شده، وارد بدن و بهدلیل داشتن ترکیبات خاص در اثر استفاده طولانی مدت از این مواد منجر به بروز سرطانهای مختلف میشوند. وی اظهار داشت: ظروف یکبار مصرف پلیمری و کیسههای پلاستیکی در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای 40 درجه، مادهای شیمیایی به نام استایرن از خود خارج میکنند که موجب تلخی غذا میشود و بیش از 77 نوع بیماری سرطانزا را بههمراه دارد. معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی نیشابور عنوان کرد: با تغییر الگو و کاهش مصرف کیسهها، ظروف و محصولات یکبار مصرف پلاستیکی و بهجای آنها استفاده از ظروف با پایه گیاهی(نشاسته ذرت و سیب زمینی) و بازگشت به فرهنگ سنتی استفاده از ظروف ملامینی و چینی برای توزیع نذورات، منجر به کاهش و حذف مشکلات زیستمحیطی، بهداشتی و اقتصادی کشور در این عرصه میشود. صادقی اضافه کرد: ظروف یکبار مصرف گیاهی تخریبپذیر بوده و در زمان کوتاهتری (6 ماه)، نسبت به ظروف پلاستیکی در محیط تجزیه میشوند، بدون اینکه آثار تخریبی بر محیط زیست پس از تجزیه شدن در خاک داشته باشد.بازگشت به صفحه نخست