شناسایی نوعی ماده‌ سمی سرطان‌زا در ترکیبات غذایی پرمصرف با کمک نانو


پایگاه خبری لقمه: پژوهشگر دانشگاه تهران با همکاری دانشگاه تکنولوژی مالزی، نانوکامپوزیتی را عرضه کردند که قادر به شناسایی نوعی ماده‌ سمی سرطان‌زا در ترکیبات غذایی پرمصرف مانند سیب‌زمینی و نان سوخاری است.

به گزارش پایگاه خبری لقمه ، "اکریل‌آمید " یکی از ترکیبات سرطان‌زا در برخی از مواد غذایی است که در سال 2002 یک دانشمند سوئدی نشان داد این ماده می‌تواند در مواد غذایی حاوی کربوهیدرات از جمله سیب زمینی، نان و چغندر به وسیله حرارت دادن و سرخ کردن تولید شود.

به منظور تشخیص این ماده سرطان‌زا محققان دانشگاه تهران با همکاری پژوهشگران دانشگاه تکنولوژی مالزی نانوکامپوزیتی را عرضه کردند که قادر است میزان آن را در ترکیبات غذایی پرمصرف اندازه‌گیری کند.
 
دکتر حمید رشیدی نوده، پژوهشگر پسا دکترای دانشگاه تهران و از محققان طرح با بیان اینکه وجود اکریل آمید در ترکیبات غذایی تهدید جدی برای سلامت مصرف کنندگان است، ادامه داد: بر این اساس لازم است میزان اکریل آمید در مواد قبل از ورود به زنجیره مصرف شناسایی و اندازه‌گیری شود.
 
وی از اجرای مطالعاتی در این زمینه خبر داد و یادآور شد: در این تحقیق نانوکامپوزیت هیبریدی با استفاده از نانوذرات مغناطیسی، گرافن و نانوذرات هیبریدی آلی-معدنی تهیه شد که به عنوان جاذب عمل کرده و می‌تواند برای حذف ماتریکس نمونه و تعیین ترکیب اکریل‌آمید به کار گرفته شود.
 
رشیدی نوده اندازه‌گیری و سنجش مقدار این ماده در نمونه‌های مورد آزمایش را پیچیده و هزینه‌بر توصیف کرد و افزود: از این رو معرفی روش‌هایی سریع و ارزان برای تعیین اکریل‌آمید در انواع مواد غذایی لازم و ضروری است؛ به همین دلیل در این تحقیق تلاش شد تا روشی نوین برای اندازه‌گیری ترکیب اکریل‌آمید در نمونه‌های سیب‌زمینی معمولی، شیرین بنفش و شیرین نارنجی، چیپس، پفک، موز، بادمجان و نان سوخاری معرفی شود.
 
وی با اشاره به مزایای استفاده از این جاذب نانوکامپوزیتی، اظهار کرد: به کمک این نانوجاذب قابلیت اندازه‌گیری ترکیب اکریل‌آمید در مواد غذایی با حد تشخیص کمتر از یک پی پی ام وجود دارد. قدرت بازیابی بالا و امکان استفاده‌ متوالی از دیگر مزایای این روش است.
 
این محقق اضافه کرد: از طرف دیگر به دلیل استفاده از نانومواد ارزان قیمت، هزینه‌ آنالیز نمونه‌ها در قیاس با روش‌های مبتنی بر ایزوتوپ بسیار کمتر است. در حال حاضر ایزوتوپ به عنوان استاندارد داخلی استفاده می‌شود که بسیار گران است، ضمن آنکه به دلیل مغناطیسی بودن نانوکامپوزیت نیازی به فیلتر و سانتریفیوژ نیست که به این ترتیب علاوه بر کاهش هزینه، منجر به کاهش زمان آنالیز نیز می‌شود.
 
رشیدی با بیان اینکه در این تحقیق از ترکیب استاندارد اکریل‌آمید و انجام آزمون‌های صحت و دقت و نیز از دستگاه کروماتوگرافی گازی طیف سنج جرمی برای تأیید نتایج حاصل استفاده شد، گفت: بر اساس نتایج به دست آمده بیشترین میزان ترکیب اکریل‌آمید در سیب زمینی سرخ کرده با غلظت 900 پی پی ام و کمترین میزان در نان سوخاری با غلظت 5 پی پی ام شناسایی شده است.
 
به گفته‌ این محقق روش ارائه شده در این کار می‌تواند بعد از تجاری‌سازی در اختیار آزمایشگاه‌های کنترل کیفیت مواد غذایی قرار گیرد. همچنین، نتایج حاصل در تدوین استانداردهای ملی مواد غذایی نیز قابل کاربرد خواهد بود.
 
این تحقیقات از سوی دکتر حمید رشیدی نوده، پژوهشگر پسا دکترای دانشگاه تهران و همکارانش از دانشگاه تکنولوژی مالزی اجرایی شده است و نتایج آن در مجله Food Chemistry با ضریب تأثیر 4.52 منتشر شده است.

شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.

 بازگشت به صفحه نخست


نقل از :ایسنا

کد: 12130 تاریخ نشر: ۱۳۹۶ شنبه ۲۲ مهر بازدید: 1967 ساعت: 2:40 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 این افزودنی محبوب متهم به سرطان زایی است ۱۴۰۲ شنبه ۱۰ تير
2 طرز تهیه شیرینی مرنگ خانگی ۱۴۰۰ دوشنبه ۱۷ آبان
3 مصرف ماهی به صورت آب پز برای سلامت مفید است ۱۳۹۶ يکشنبه ۱۷ دي
4 استقبال از بیماری ها با مصرف سالادهای آماده ۱۳۹۶ چهارشنبه ۱ آذر
5 آیاشاخص های کمبود پتاسیم را بشناسید ۱۳۹۶ شنبه ۲۷ آبان
6 توصیه‌های سه روزه هواشناسی کشاورزی ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۴ مهر
7 شناسایی ماده‌ خطرناک غذاهای کنسروی در 20 ثانیه ۱۳۹۶ يکشنبه ۸ مرداد
8 کاربردهای فلفل قرمز تند در خارج از آشپزخانه ۱۳۹۶ دوشنبه ۱۹ تير
9 از عصاره لوبیای سفید چطور برای کاهش وزن استفاده می‌شود؟ ۱۳۹۶ چهارشنبه ۲۳ فروردين
10 بعد از روغن پالم نوبت به «چای» رسید ۱۳۹۳ چهارشنبه ۲۲ مرداد


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  رژیم غذایی برای رفع خستگی های همیشگی/به هنگام وارونگی و ایستایی هوا، کم خون ها در خطرند یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اهمیت رعا...

  اگر افسرده اید، کباب بخورید! نورون های مغزی سریعا به این بو واکنش نشان می دهند ...

  عوارض ناشی از آلودگی هوا را با یک سیب در روز کاهش دهید یک متخصص تغذیه گفت: مصرف روزانه یک عدد سیب می‌توان...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

10 توصیه برای وعده های غذایی سالم پایگاه خبری لقمه: دانشگاه علوم پزشکی تهران ، 10 نکته برای وعده های غذایی سالم به مردم توصیه کرده است.
چگونه بدون ورزش کالری زیادی بسوزانیم؟ همه شما از فواید بی شمار ورزش مطلع هستید و می‌دانید که به هیچ بهانه‌ای نباید از ورزش کردن سر باز زد. اما به هر حال روشهایی هم وجود دارند که بدون ورزش نیز بتوانید کالری بیشتری بسوزانید.
آزمایش چربی خون از چه سنی لازم است؟ چربی‌ها پس از آب و پروتئین سومین ماده تشکیل‌ دهنده بدن انسان هستند و مهم‌ترین منبع ذخیره انرژی در بدن محسوب می‌شوند.
مایکروفر خواص کدام مواد غذایی را از بین می برد مایکروفر یکی از مشهورترین و پر استفاده‌ترین لوازم خانگی در جهان است، نه تنها به دلیل این که به گرم کردن غذا در چند ثانیه کمک می کند، بلکه امکان پخت برخی وعده های غذایی در آب را نیز فراهم می کند. در حقیقت، هنگامی که برخی سبزیجات در این دستگاه پخته می شوند، آنها خواص بیشتری را در مقایسه با روش های پخت دیگر حفظ می‌کنند.