رژیم غذایی سالم چقدر هزینه دارد؟


صرفه‌جویی یکی از آن عادت‌های پسندیده‌ای است که حتی در روایات اسلامی هم توصیه شده است. بنابراین برای یک برنامه‌ریزی صحیح لازم است بدانید چه چیزهایی در سبد خانوارتان باید وجود داشته باشد و مقدار هرکدام باید چقدر باشد.

به گزارش لقمه، اگر شما همیشه به صرفه‌جویی عادت داشته‌اید شاید این روزها که قیمت اجناس مورد نظرتان مدام بالاتر می‌روند، مدیریت اوضاع زندگی چندان برای‌تان سخت نباشد اما اگر تا به حال اهل صرفه‌جویی نبوده‌اید، قاعدتا این روزها دیگر نمی‌توانید مثل سابق بی‌حساب و کتاب خرج کنید و سعی می‌کنید با کاهش هزینه‌های خانواده، از پس مخارج زندگی بربیایید. صرفه‌جویی در خورد و خوراک یکی از بخش‌های اصلی برنامه شما برای کاهش هزینه‌های زندگی خواهد بود چراکه قیمت خوراکی‌ها از گوشت و مرغ گرفته تا برنج، میوه و لبنیات، مدت‌هاست که روندی صعودی را طی می‌کند. بنابراین برای یک برنامه‌ریزی صحیح لازم است بدانید چه چیزهایی در سبد خانوارتان باید وجود داشته باشد و مقدار هرکدام باید چقدر باشد؛ به این ترتیب می‌توانید مواد غیرضروری را از فهرست خریدهایتان حذف کرده و هزینه‌هایتان را درست مدیریت کنید. در این مطلب به حداقل مواد غذایی مفید و سالم مورد نیاز یک فرد بزرگسال می‌پردازیم و قیمت‌ها بر اساس توزیع کالاها در میادین میوه و تر‌بار برآورد شده است تا در نهایت منصفانه‌ترین قیمت مواد مورد نیاز شما در یک هفته به دست بیاید.



صبحانه حداقلی چقدر آب می‌خورد؟

دانشگاه هاروارد یک الگوی خوراکی صحیح در یک روز را به این ترتیب معرفی می‌کند: از هر وعده غذایی در این الگو به عنوان MY PLATE یا «بشقاب من» یاد می‌شود. به این ترتیب در هر وعده غذایی این الگو باید حتما 4 گروه اصلی خوراکی‌ها وجود داشته باشد که از نظر فیزیولوژی گوارش یا شرایط مناسب تنظیم اشتها و گرسنگی بین تمام وعده‌های خوراکی صبحانه اهمیت اضافه‌تری دارد.

معمول‌ترین صبحانه‌ای که تقریبا در تمام خانه‌های ایرانی خورده می‌شود، نان و پنیر با چای شیرین است. مقدار پروتئینی که باید در هر وعده غذایی خود داشته باشید، 75 گرم است و پنیر همان پروتئین صبحانه شماست. البته باید برای تامین مواد مورد نیاز بدن‌تان از نان کامل و البته مقداری دانه مثل گردو استفاده کنید.

در حال حاضر هر قوطی پنیر سفید 400 گرمی نزدیک به 6 هزار تومان است که این مقدار پنیر فقط برای 5 روزتان کافی خواهد بود. اگر پروتئین 2 روز آخر هفته را هم بخواهید با 2 عدد تخم‌مرغ تامین کنید – با فرض اینکه تخم‌مرغ را به صورت شانه‌ای به قیمت 7 هزار و 400 تومان خریده باشید- باید 500 تومان دیگر هم بپردازید. برای تهیه نان- ترجیحا نان کامل- اگر تصمیم بگیرید هر روز یک برش نان جو با صبحانه میل کنید، با توجه به اینکه هر قرص نان جو قیمتی حدود 4 تا5 هزار تومان دارد و نهایتا برای 4روز شما کافی خواهد بود، باید هفته‌ای حداقل 8 هزار تومان هم برای نان مصرفی صبحانه‌تان بپردازید. البته اگر نان سنتی استفاده کنید، هفته‌ای 3 هزار تومان هزینه صبحانه شما کم می‌شود.

برای صرف یک صبحانه کامل بهتر است مقداری مغز گردو یا مقداری گوجه و خیار یا سبزی خوردن همراه صبحانه‌تان میل کنید. اگر هر روز بخواهید 2 عدد مغز گردوی کامل، به وزن 10 گرم، با صبحانه‌تان میل کنید، هر هفته به 70 گرم مغز گردو نیاز دارید. با توجه به اینکه حداقل قیمت مغز گردو کیلویی 37هزار تومان است، 70 گرم گردو هم حدود 3 هزار تومان برایتان آب خواهد خورد.
پس تا اینجا هزینه کل صبحانه‌های یک هفته برای هر نفر 15 هزار تومان خواهد شد. بهتر است برای صرفه‌جویی بیشتر، صبحانه را حذف نکنید که مطالعات مختلفی در این زمینه نشان داده است افرادی که (در همه گروه‌های سنی) به هر دلیلی صبحانه نمی‌خورند، تنظیم وعده‌های خوراکی و همچنین مدیریت گرسنگی و اشتها طی روز برایشان بسیار مشکل می‌شود و احتمال بروز چاقی و اضافه‌وزن در این افراد بیشتر است.


میان‌وعده‌ها چقدر خرج برمی‌دارد؟

گفته می‌شود ایده‌آل‌ترین الگوی تغذیه‌ای روزانه شامل 3 وعده غذای اصلی (صبحانه، ناهار، شام) و 3 میان‌وعده (بین صبحانه و ناهار، بین ناهار و شام (همان عصرانه) و قبل از خواب) است که با فواصل زمانی معین در ساعات بیداری تنظیم شود. بهترین میان‌وعده‌ای که می‌توانید برای هر روز انتخاب کنید، میوه و دانه‌هاست چراکه برای تامین فیبر مورد نیازتان لازم است. برای آنکه فیبر کافی به بدن‌تان برسد هر روز باید 3 عدد میوه، 750 گرم سبزی خام، 2 وعده غلات و دانه (2 برش نان کامل یا یک پیمانه گندم کامل پخته)، یک وعده حبوبات و بنشن (یك‌دوم پیمانه عدس یا لوبیای پخته) میل کنید. پس شما در هر هفته باید حداقل 20 عدد میوه، 5 کیلوگرم سبزی، 5/1کیلوگرم عدس یا لوبیای پخته میل کنید.

قیمت لوبیا و عدس حدود کیلویی 10 تا 12 هزار تومان است؛ بنابراین شما باید حداقل هفته‌ای 15 هزار تومان برای حبوبات مورد نیازتان هزینه کنید. 20 عدد میوه را اگر فقط سیب در نظر بگیریم و فرض کنیم هیچ تنوعی در کار نباشد، باید حداقل 5/2 کیلوگرم سیب بخرید و اگر حداقل 2700 تومان برای هر کیلو سیب پرداخت كنید، حدود 7 هزار تومان بابت میوه هفتگی خود باید بپردازید. سبزی خوردن پاک شده هم حداقل کیلویی 5هزار تومان است و در یک هفته برای تامین سبزی مورد نیاز یک نفر باید حداقل 12 هزار تومان پرداخت شود. اگر فرض کنیم نان کامل و آجیل (مثلا گردو) را هم روزانه با صبحانه یا شام میل می‌کنید، به این ترتیب هزینه‌اش را از میان‌وعده‌ها جدا حساب می‌کنیم. پس با این حساب هزینه هفتگی میان‌وعده‌ها هم در خوشبینانه‌ترین حالت 34 هزار تومان برای هر نفر خواهد شد.


یک وعده غذای خانگی چند؟!

می‌رسیم به وعده ناهار که طبق بهترین الگوی سلامت باید از 75 گرم پروتئین، یک واحد سبزی و یک واحد سیفی تشکیل شده باشد. البته معمولا همه ما مقداری کربوهیدرات که همان برنج است هم کنار ناهارمان می‌گنجانیم. متعادل‌ترین مقدار مصرف برنج برای هر نفر به صورت خام 100 گرم است که این مقدار در یک هفته 700 گرم خواهد شد. باز هم فرض می‌کنیم افراد فقط برای وعده ناهار برنج مصرف می‌کنند و آخر هفته‌ها هم همین روال را در پیش می‌گیرند. از آنجا که هزینه کل سبزی‌ها و سیفی‌های مورد مصرف یک فرد بالغ را در کنار میان‌وعده‌ها محاسبه کردیم، اگر بخواهیم قیمت 7 ناهار یک هفته را برای یک فرد بالغ بررسی کنیم، تنها باید قیمت گوشت‌های گوسفند، گوساله، مرغ و ماهی را با قیمت برنج‌های مختلف ارزیابی کنیم. ارزان‌ترین گوشت قرمز موجود در بازار، گوشت چرخ‌کرده گوساله است که به قیمت کیلویی 20 هزار تومان به فروش می‌رسد و یک کیلوی آن برای 10 روز ناهار (یا 5 روز ناهار و 5 روز شام) کافی خواهد بود. البته قیمت راسته گوساله و گوسفند برای 7 وعده ناهار (یا شام) در هفته به ترتیب حدود 23 هزار و 18 هزار تومان است. اگر هم بخواهید ارزان‌ترین مرغ و ماهی را تهیه کنید، ران مرغ بدون پوست کیلویی 7 هزار و 500تومان است و ارزان‌ترین ماهی هم آزاد پرورشی است که کیلویی 6 هزار تومان در میادین عرضه می‌شود.

ارزان‌ترین برنج موجود در بازار برنج هندی است که کیلویی 4 هزار و 900 تومان به فروش می‌رسد که با وجود حرف و حدیث‌هایی که این روزها در مورد برنج‌های وارداتی به گوش می‌رسد، بهتر است برنج هندی و ... را فراموش کنید و مثلا برنج طارم رمضانی را با قیمت کیلویی 5 هزار 400 تومان تهیه کنید. حتی اگر فکر می‌کنید این برنج هزینه زیادی به شما و خانواده‌تان تحمیل می‌کند، بهتر است به جای برنج‌های خارجی برنج نیم‌دانه ایرانی با حداقل قیمت 3 هزار تومان برای هر کیلو را تهیه کنید که برای 10 روز ناهارتان کافی خواهد بود.



شام و ناهار یک میلیون تومان!

از آنجا که وعده ناهار و وعده شام از لحاظ رژیم غذایی سالم به هم شبیه هستند و فقط بهتر است یک برش نان کامل را جایگزین برنج کنید، هزینه 7 ناهار یک هفته برای یک فرد بزرگسال (با رعایت تنوع بین گوشت‌های سفید و قرمز) میانگینی حدود 18هزار تومان است. از آنجا که قیمت نان کامل قبلا حساب شده، هزینه 7شام یک فرد بالغ هم حداقل 14 هزار تومان خواهد شد.

البته مصرف لبنیات از دیگر ضروریات یک رژیم غذایی سالم است و اگر تصور کنیم هر فرد روزانه فقط یک لیوان شیر (250 میلی‌لیتر) و یک کاسه ماست (100 گرم) میل کند، هر هفته باید حداقل 2 هزار و 200تومان بابت شیر رایانه‌ای و حداقل 3 هزار تومان بابت خرید یک ماست 900 گرمی بپردازد.

بنابراین شما به عنوان یک فرد بزرگسال هر هفته باید حداقل حدود 85 هزار تومان را صرف سالم‌ترین سبد غذایی هفتگی خود کنید. یادتان باشد در این حساب و کتاب هیچ هزینه‌ای بابت چای و قند، یکی از معمول‌ترین نوشیدنی‌های ایرانی در نظر نگرفتیم و تمام غذاها را هم بدون روغن، به شیوه‌های آب‌پز و بخارپز تهیه کرده‌ایم!

بنابراین شما اگر دارای یک خانواده 3نفری باشید، چیزی بین 700 هزار تا یک میلیون تومان فقط هزینه خورد و خوراکی است که برای سالم ماندن‌تان لازم است!



بازگشت به صفحه نخست


نقل از :سیب سبز

کد: 4315 تاریخ نشر: ۱۳۹۲ چهارشنبه ۵ تير بازدید: 4221 ساعت: 4:21 عصر
نسخه چاپی نسخه چاپی     ارسال به دوست

اخبار مرتبط با این خبر

ردیفتیترتاریخ
1 خطر مصرف زیاد عسل و مربا در صبحانه ۱۴۰۲ يکشنبه ۲۹ مرداد
2 صبحانه چه غذاهایی نخوریم ۱۳۹۷ دوشنبه ۲۷ فروردين
3 طرز تهیه صبحانه هندی ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۷ آذر
4 طرز تهیه‌ی پنکیک شکلاتی با عسل برای صبحانه ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۰ آذر
5 صبحانه نخوردن موجب اختلال در بدن می شود ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۴ آذر
6 خوردن این خوراکی ها در وعده صبحانه ممنوع ۱۳۹۶ دوشنبه ۱۳ آذر
7 افشای مواد تشکیل دهنده محبوب ترین شکلات صبحانه جهان ۱۳۹۶ چهارشنبه ۸ آذر
8 طرز تهیه نان پوآچای ژامبون و پنیر ۱۳۹۶ سه شنبه ۳۰ آبان
9 نوشیدن قهوه قبل از خوردن صبحانه ممنوع ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۲ آبان
10 روش هایی که سطح انرژی روزانه را افزایش می دهد ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۲ آبان
11 نورپردازی برج آزادی و میلاد در روز جهانی دیابت/ غربالگری «دیابت» در 75 ایستگاه مترو ۱۳۹۶ شنبه ۲۰ آبان


نظرات


تا کنون نظری برای این خبر ارسال نشده است

نظر شما

نام:
پست الکترونیکی:
نظر شما:
کد امنیتی:



نظرسنجی

عضویت در خبرنامه
نام :
ایمیل :
 

  آدامس می‌تواند به کنترل وزن کمک کند؟ به عقیده‌ متخصصان پژوهش‌های گسترده تری نیاز است تا...

  چرا مصرف پفک مضر است؟ مصرف غذاهای تنقلی همانند چیپس و پفك دارای اثرات جب...

  این ترش مزه‌های غیر بهداشتی را نخرید پایگاه خبری لقمه: روابط عمومی سازمان غذا و دارو در...

موارد بیشتر...
ورود کاربران
نام کاربر:
کلمه عبور:
یاداوری کلمه عبور عضویت در سایت

گزارش و مقالات برگزیده

راهکارهای درمان بی اشتهایی کودکان بهبود وضعیت تغذیه،‌ گسترش و در دسترس بودن انواع خوراکی‌ها و البته تولید انبوه تنقلات متنوع اشتهای ناچیز معده‌های کوچک را به سرعت اشباع می‌کند و هنگامی که والدین مشاهده می‌کنند​ فرزندشان سر سفره غذا از خوردن امتناع دارد نگران و حیران می‌مانند که چگونه او را به خوردن تشویق کنند.
از ابداع بسته‌بندی جدید تا مشهور شدن برند شیلا لقمه: برگ برنده ساندویچ شیلا، بسته‌بندی ویژه آن بود که به دلیل اندازه کوچکش و به این دلیل که باید دیده شود، به دنبال جعبه‌ای مخصوص گشتم، اما در اندازه‌هایی که می‌خواستم پیدا نکردم، بنابراین بسته‌بندی جدیدی ابداع کردم.
غُلغُل قلیان قدغن! ۱۰-۱۲ سالی هست قلیان به یکى از سرگرمی‌های رایج در ایران به ویژه در میان جوانان و نوجوانان تبدیل شده است و هر چه هم وزارت بهداشت و پزشکان به جوانان توصیه می‌کنند ‌این عادت خطرناک را ترک کنند، بی‌تأثیر است.
رژیم لاغری مناسب حاوی تمام مواد غذایی است یک کارشناس تغذیه اظهار داشت: به طور کلی به افرادی که قصد کاهش وزن را دارند، توصیه می‌شود که مقدار غذای مصرفی خود را به دو سوم تا نصف قبل برسانند.